Timişorenii reîncep eutanasierea câinilor

aaaa 8

După o pauză destul de mare, la Timișoara se va relua eutanasierea câinilor fără stăpân. În adăpostul Danyflor nu mai este loc de animale, iar legea spune clar: se permite eutanasierea, dar se interzice sterilizarea și trimiterea câinilor înapoi pe străzi, susțin autoritățile locale.

Legea privind eutanasierea câinilor de pe străzi a fost atacată în instanță de o organizație nonguvernamentală, însă Înalta Curte de Casație și Justiție a dat dreptate Guvernului României și a decis că patrupedele pot fi eutanasiate. La Timișoara se va începe cu câinii bătrâni și bolnavi.

Adăpostul Danyflor s-a umplut de câini vagabonzi. Potrivit reprezentanților Primăriei Timișoara, 580 de patrupede sunt închise în padocurile firmei care gestionează populația canină din oraș.

„Nu știu exact când vor începe eutanasierile, dar trebuie să facem acest lucru. Ordonanța de urgență și hotărârea de guvern care prezintă normele de aplicare au fost atacate de organizația «Vier Pfoten», dar guvernul a câștigat procesul și la Înalta Curte de Casație și Justiție. Normele sunt în vigoare de anul trecut, este o procedură care trebuie urmată în cazul în care câinii nu sunt adoptați sau măcar adoptați de la distanță. În acest moment, adăpostul Danyflor este la capacitate maximă, sunt 580 de câini”, ne-a declarat viceprimarul Dan Diaconu.

Primăria a mai organizat târguri de adopții, însă acestea nu mai au succes încă din primăvara anului 2015. În 2014, la Timișoara fuseseră eutanasiați 300 de câini.

Legea spune DA eutanasierii, NU sterilizării și trimiterii câinilor pe străzi

Danyflor va începe să omoare din nou animalele fără stăpân adunate de pe străzile Timișoarei. Potrivit viceprimarului Dan Diaconu, legea spune foarte clar că patrupedele pot primi injecția letală dacă nu au fost revendicați sau adoptați în termen de 14 zile lucrătoare de când au fost duse în adăpost. Edilul spune însă că este interzisă sterilizarea și aruncarea câinilor din nou pe străzi.

  Cocalarul milionar: vezi cine este cel mai urât om pe Instagram, pentru comportamentul scandalos

„Vom începe cu animalele bătrâne și bolnave. Nimeni nu-și dorește să ajungă în situația de a eutanasia câinii, dar procedura poate fi suspendată numai dacă se intensifică ritmul adopțiilor. Există și varianta adopției la distanță, în care cineva își asumă plata cheltuielilor de întreținere ale câinelui, care nu mai sunt suportate de la bugetul local. Eutanasierea se întâmplă în toată România, nu este o situație unică. Legea nu mai permite, și este precizat expres, sterilizarea și lăsarea în teritoriu a animalelor”, a mai spus viceprimarul Timișoarei pentru Tion.ro.

Câinii vagabonzi pot fi eutanasiați prin dispoziție de la primărie. Edilul-șef Nicolae Robu a numit, tot prin dispoziție, un împuternicit care va emite deciziile de ucidere a patrupedelor care nu au fost revendicate, adoptate, adoptate la distanță sau menținute în adăpost. De acest aspect se va ocupa, conform documentului semnat de primarul Timișoarei, Alexandra Pintea, consilier la Compartimentul pentru gestionarea populației canine, deratizare, dezinsecție și dezinfecție din cadrul Direcției de Mediu a primăriei. Locțiitor este Victor-Cătălin Birda, consilier la același compartiment.

În 26 noiembrie 2015, Înalta Curte de Casație și Justiție a respins definitiv cererea ONG-ului «Vier Pfoten» de a suspenda normele de aplicare pentru Legea 258/2013 pentru modificarea și completarea OUG 155/2001 privind aprobarea programului de gestionare a câinilor fără stăpân.

sursa: www.tion.ro; foto: www.enational.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Îți dorești un prieten pe viață?
Adoptă un cățel
Click aici
Îți dorești un prieten?
Adoptă un cățel
Click aici