Radonul, un Inamic Invizibil în Ardeal: Un medic avertizează că acest gaz radioactiv se atașează de aerosol și rămâne la nivelul de 1-1,5 metri înălțime, exact unde respiră copiii.

pneumo

Numărul cazurilor de cancer pulmonar la nefumători a înregistrat o creștere alarmantă, iar unul dintre factorii implicați este expunerea la radon, un gaz radioactiv incolor și inodor, extrem de periculos pentru sănătate atunci când se acumulează în clădiri. Cercetătorii de la Universitatea Babeș-Bolyai avertizează că în clădirile publice din 16 județe din Vestul României, inclusiv în grădinițe și școli, au fost înregistrate niveluri peste medie de radon.

Numărul cazurilor de cancer pulmonar la nefumători înregistrează o creștere semnificativă, iar experții avertizează că radonul, un gaz radioactiv inodor și incolor, este responsabil în mare măsură. Acest gaz se eliberează în mod natural și nu prezintă pericole decât atunci când se acumulează în clădiri. România se află printre statele europene cu niveluri extrem de ridicate de radon în anumite regiuni, ocupând locul patru în Europa în acest sens.

Ce este radonul

În mod normal, radonul nu prezintă pericole în aer liber, dar atunci când se acumulează în interior, devine o amenințare serioasă pentru sănătatea oamenilor. Studiile arată că expunerea la concentrații ridicate de radon în interior poate crește riscul de cancer pulmonar prin inhalare. Radonul se formează prin descompunerea elementelor chimice precum uraniu, toriu și radiu, care sunt prezente în sol, apă și materiale de construcție. Acesta reprezintă jumătate din întreaga expunere la radiații pentru oameni și este a doua cauză principală a cancerului pulmonar, după fumat, fiind chiar prima cauză în rândul nefumătorilor. Riscul de cancer pulmonar cauzat de radon este substanțial mai mare pentru fumători, având de aproximativ 25 de ori mai multe șanse de a dezvolta cancer pulmonar decât nefumătorii.

Agenția Internațională pentru Cercetarea Cancerului (IARC) a clasificat radonul drept un carcinogen uman dovedit, alături de alte substanțe periculoase precum fumul de tutun, azbestul și benzenul. Această clasificare subliniază gravitatea riscurilor asociate expunerii la radon și necesitatea luării unor măsuri adecvate pentru protecția împotriva acestuia.

Cum ajunge radonul în încăperi

Radonul pătrunde în încăperi în diverse moduri, iar prezența sa în aerul din interior este influențată de diferiți factori precum geologia zonei, tehnica de construcție și tipurile de ventilație. Sursa principală de radon este solul de sub clădiri. Acest gaz poate penetra în clădiri prin fisuri, crăpături, ferestre și alte deschideri, în special în regiunile temperate și reci, unde clădirile sunt adesea supuse unei ușoare subpresiuni.

Radonul poate, de asemenea, să se dizolve în apele subterane și să fie eliberat în aer în timpul utilizării apei, cum ar fi în timpul dușului sau spălării hainelor. Cu toate acestea, riscul asociat consumului de apă contaminată cu radon nu este considerat major în comparație cu expunerea la radon inhalat din aer.

România se află pe locul patru în Europa în ceea ce privește nivelul de radon, după Cehia, Estonia și Austria. Solul este principala sursă de radon, iar caracteristicile solului și ale construcțiilor, precum și gradul de etanșeizare și fundațiile clădirilor, sunt factori importanți care influențează acumularea radonului în aerul interior. În cazul în care clădirile nu sunt izolate corespunzător, cum ar fi în unele școli, radonul poate pătrunde mult mai ușor din pământ în aerul interior. Aceste aspecte sunt subliniate de cercetătoarea Alexandra Cucoș de la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca.

Harta RADON

Cancerul pulmonar este una dintre cele mai comune cauze ale deceselor asociate cancerului, reprezentând 18,2% din totalul acestora. Deși acest tip de cancer este adesea asociat tradițional cu fumatul, un procent surprinzător de 15-20% din cazurile noi diagnosticate de cancer pulmonar apar la persoane care nu au fumat niciodată. Aceste cazuri afectează deseori persoanele cu vârste cuprinse între 40 și 50 de ani, subliniind importanța conștientizării că riscul de cancer pulmonar nu este limitat exclusiv la fumători.

  Semnificaţii istorice pentru ziua de 24 ianuarie

Specialiștii din Statele Unite susțin că creșterea alarmantă a cazurilor de cancer pulmonar la nefumători este probabil legată de expunerea îndelungată și intensă la gazul radon, conform raportului de pe Ziare.com.

Acest gaz, inodor și incolor, este emis în urma descompunerii materialelor radioactive prezente în mod natural în solul de pe întreg globul. Radonul poate pătrunde în locuințe prin fisuri din podele, pereți și fundație. Atunci când se acumulează în interior, radonul poate deveni o problemă gravă de sănătate. Inhalarea acestuia poate crescut riscul de cancer pulmonar.

Gazul radon poate persista și se poate acumula în mod silențios în locuințe și în plămânii oamenilor în absența unui test de detectare a acestuia.

Agenția Internațională pentru Cercetarea Cancerului (IARC) clasifică radonul drept principalul agent de mediu cancerigen pentru populație.

Organizația Mondială a Sănătății identifică radonul ca fiind principala cauză de cancer pulmonar în rândul nefumătorilor și a doua cauză de risc pentru fumători. Se estimează că radonul provoacă între 3% și 14% din toate cazurile de cancer pulmonar dintr-o țară, în funcție de nivelul mediu național de radon și de prevalența fumatului. Astfel, expunerea la radon și fumatul reprezintă o combinație extrem de toxică pentru plămâni.

Zonele cele mai expuse la radon din România

În multe țări, inclusiv în Europa și în România, există ghiduri și reglementări pentru măsurarea și controlul nivelurilor de radon în clădiri, cu scopul de a proteja sănătatea publică.

Potrivit unei evaluări europene, România se clasează printre primele poziții în Europa în ceea ce privește valorile medii raportate pentru concentrațiile de radon măsurate în aerul interior (conform lui Cinelli et al., 2019), evidențiind riscul de radon în clădiri.

Prin Directiva 59 Euratom a Comisiei Europene din 2013, România, împreună cu celelalte state membre ale Uniunii Europene, este obligată să monitorizeze și să raporteze nivelurile de radioactivitate, inclusiv să ia măsuri de protecție împotriva expunerii la radonul din interiorul locuințelor și al locurilor de muncă, conform Metodologiei pentru determinarea concentrației de radon în aerul din interiorul clădirilor și de la locurile de muncă, adoptată la 27 iulie 2023.

Universitatea Babeș-Bolyai (UBB), cu o experiență științifică solidă în acest domeniu, bazată pe peste 30 de ani de cercetare și recunoscută de către CNCAN (Comisia Națională pentru Controlul Activităților Nucleare), efectuează măsurători ale radonului.

Cercetătorii UBB au tras un semnal de alarmă asupra riscului crescut în România

Echipa de cercetare de la Universitatea Babeș-Bolyai (UBB) investighează efectele radonului de peste 20 de ani și atrage atenția asupra nivelului crescut de radon din clădirile publice, în special din grădinițe și școli.

Potrivit specialiștilor din Cluj, valori ridicate de radon, un gaz radioactiv asociat cu cancerul pulmonar și leucemia, sunt întâlnite în mai multe județe din țară. Harta realizată de echipa UBB a fost inclusă în Atlasul European de Radon.

În România, 16 județe înregistrează niveluri de concentrație ale radonului care depășesc pragul admis. Aceste județe includ Alba, Arad, Bihor, Bistrița-Năsăud, Brașov, Caraș-Severin, Cluj, Covasna, Harghita, Hunedoara, Maramureș, Mureș, Sibiu, Sălaj, Satu Mare și Timiș.

Media aritmetică a concentrației de radon în aceste zone este de aproximativ 3 ori mai mare decât media națională. Vestul țării este regiunea cea mai expusă la creșteri ale nivelului de radon din aer, însă și marile centre urbane, precum București, Iași, Timișoara și Constanța, sunt considerate zone cu un risc ridicat.

Categorie: mandri.ro
Tags: cancer pulmonar, radon

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Îți dorești un prieten pe viață?
Adoptă un cățel
Click aici
Îți dorești un prieten?
Adoptă un cățel
Click aici