Propunerea de eliminare a jocurilor de noroc va afecta doar localitățile cu mai puțin de 15.000 de locuitori.Opoziția acuză “blat” între Coalitie și industrie.

122566898 jpg

PSD și PNL au manifestat inițial intenția de a interzice păcănelele, însă în final au adoptat o abordare mai rezervată. Proiectul ambițios care viza interzicerea jocurilor de noroc în toate localitățile a suferit modificări semnificative, ajungând la o formă mai atenuată a legii. Această versiune revizuită a fost adoptată în mod rapid de către comisii convocate ad-hoc. Potrivit acestei versiuni, jocurile de noroc vor fi eliminate doar în localitățile cu mai puțin de 15.000 de locuitori. Opoziția a reacționat puternic la această decizie, acuzând existența unui presupus “blat” între Coaliție și industria jocurilor de noroc. Această schimbare radicală în strategia legislativă a stârnit controverse și a ridicat semne de întrebare cu privire la integritatea procesului decizional și la prioritățile politice ale Coaliției.

Marți, în cadrul ședinței Plenului Camerei Deputaților, proiectul de lege referitor la jocurile de noroc a fost adoptat cu un număr de 243 de voturi “pentru”, patru abțineri, în timp ce doi deputați nu au participat la vot.

Conform acestui proiect, spațiul comercial în care operatorul desfășoară jocuri de noroc, cu specificația că dispune de mijloace de joc de tip slot machine, trebuie să fie situat într-o unitate administrativ-teritorială ce are o populație de peste 15.000 de locuitori.

Pentru a demonstra numărul de locuitori, este necesară obținerea unei adeverințe eliberate de primăria din zona în care se află spațiul propus.

Este interzisă furnizarea, direct sau indirect, a unor activități asociate jocurilor de noroc către entități care nu dețin licență de clasa 1 emisă de ONJN și care permit accesul la jocurile de noroc pentru participanții care accesează platforma de jocuri din România și/sau pentru cetățenii români care nu au rezidență fiscală în alt stat. Măsurile tehnice necesare pentru a preveni și combate accesul participanților la jocuri de noroc cu încălcarea dispozițiilor prezentului paragraf vor fi stabilite prin ordin al președintelui ONJN, în termen de 90 de zile de la intrarea în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență.

Până la elaborarea ordinului de către președintele ONJN, conform prevederilor acestui paragraf, operatorii economici care dețin licență de clasa II emisă de către ONJN sunt obligați să pună în aplicare toate măsurile tehnice disponibile pentru a preveni și combate accesul participanților la jocurile de noroc cu încălcarea dispozițiilor acestui paragraf.

De asemenea, se impune crearea și actualizarea continuă de către ONJN a unui registru public, disponibil online și actualizat cel puțin o dată la fiecare 24 de ore, care va lista operatorii licențiați/autorizați să desfășoare activități în domeniul jocurilor de noroc.

Declarația lui Simonis sugerează că adoptarea proiectului în Senat reprezintă doar un prim pas în direcția dorită sau așteptată.

Președintele interimar al Camerei Deputaților a subliniat în plen că adoptarea proiectului în Senat reprezintă doar un prim pas și o primă victorie împotriva industriei păcănelelor. Acesta a menționat că în următoarele zile, legea va determina închiderea a peste 90% din sălile de jocuri din România în localități care se încadrează în prevederile acesteia. Deși consideră că proiectul adoptat nu este suficient și mai sunt multe aspecte de rezolvat, Simonis a remarcat că, odată cu intrarea în vigoare a legii, situația se va îmbunătăți. A adăugat că în prezent există o lipsă de reglementare clară, iar fiecare poate deschide și funcționa săli de jocuri în orice locație, însă această situație se va schimba odată cu intrarea în vigoare a noilor prevederi.

  Kovesi: Nu DEMISIONEZ pentru că sunt inculpații deranjați

Alfred Simonis a subliniat și angajamentul său față de adoptarea altor acte normative în perioada următoare, care să continue să abordeze problema jocurilor de noroc în România.

Deputata Diana Stoica (USR) a adus în atenție absența unei poziții din partea PNL în ceea ce privește proiectul de lege discutat în plen. A subliniat faptul că ea și colegii din USR au inițiat această luptă încă de acum aproape doi ani. Stoica a evidențiat gravitatea dependenței de jocurile de noroc, afirmând că aceasta este asociată cu cea mai mare rată de suicid. Ea a remarcat că flagelul jocurilor de noroc nu se limitează doar la localitățile cu mai puțin de 15.000 de locuitori și că aparatele de tip păcănele afectează milioane de familii din întreaga țară. Deși ea și colegii săi au votat în favoarea proiectului de lege, Stoica a subliniat că este esențial să adoptăm soluții corecte pentru a proteja mai bine peste jumătate dintre români.

Președintele AUR, George Simion, a subliniat că adoptarea acestui proiect de lege a necesitat inteligență, strategie și viziune. El a adus în discuție finanțările din industria jocurilor de noroc și a menționat că există preocupări legate de modul în care aceste fonduri sunt gestionate. Simion a făcut referire la aspecte legate de sponsorizările din partea unor companii precum Novomatic și a adresat întrebări despre modul în care aceste companii interacționează cu guvernarea. El a criticat opoziția pentru nereușita de a adopta alte proiecte de lege care ar fi protejat comunitățile defavorizate, acuzând guvernarea social-democrată de lipsă de acțiune în acest sens.

Deputatul Milkos Zoltan a comunicat că UDMR a susținut adoptarea acestei inițiative legislative. El a argumentat că este necesară implementarea unor măsuri similare pentru a contracara fenomenul extrem de nociv pentru întreaga comunitate. În ciuda votului favorabil de astăzi, el a subliniat că acțiunile întreprinse până în prezent nu sunt suficiente pentru a aborda pe deplin problema.

Deputatul PNL Adrian Cosma a subliniat angajamentul partidului său față de combaterea fenomenului jocurilor de noroc și a declarat că PNL va sprijini orice proiect care are ca scop eradarea acestei probleme. El a recunoscut că proiectul adoptat nu este suficient, dar a salutat fiecare pas în această direcție. Cosma a amintit că PNL a fost primul partid care a inițiat o lege referitoare la lista celor indezirabili în sălile de jocuri de noroc, propunând interdicții pentru cei dependenți. De asemenea, el a anunțat intenția de a include pe agenda dezbaterilor viitoare un proiect de lege care vizează interzicerea publicității la jocurile de noroc.

Categorie: mandri.ro
Tags: jocuri de noroc, lege, parlament, PNL, proiect, PSD

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Îți dorești un prieten pe viață?
Adoptă un cățel
Click aici
Îți dorești un prieten?
Adoptă un cățel
Click aici