Sprintera Mirela Lavric, ca Şarapova: depistată pozitiv cu Meldonium! Ce riscă românca?

lavric

Atleta Mirela Lavric (25 de ani), una dintre cele mai bune sprintere din România, a fost depistată pozitiv cu Meldonium, în timpul Campionatului Mondial de sală de la Portland, din luna martie, competiţie la care sportiva a cucerit medalia de bronz cu ştafeta de 4 x 400 m, potrivit ProSport.

Astfel, sunt şanse mici ca Mirela Lavric, Bianca Răzor, Adelina Pastor şi Andrea Miklos să-şi mai păstreze medalia luată la competiţia indoor din Statele Unite.

Mirela Lavric, campioană mondială la juniori, este prima sportivă din România depistată pozitiv cu substanţa cu care a fost prinsă celebra jucătoare de tenis Maria Şarapova. Şarapova este cea mai cunoscută sportivă depistată cu Meldonium de pe o listă cu peste 100 de sportivi prinşi în 2016 cu această substanţă.

Eleva antrenoarei Viorica Pintilie, Mirela Lavric este cotată drept una dintre cele mai talentate atlete din România ultimului deceniu, medaliată la nenumărate competiţii de juniori şi tineret, proaspăt medaliată la CM de seniori şi participantă la JO de la Londra, notează ProSport.

sanduion

Sandu Ion: „Lavric a recunoscut”

Şeful FRA se declară contrariat de acest scandal şi lasă de înţeles că există dedesubturi care încă nu au ieşit la iveală. „Am avut o discuţie cu Mirela şi cu antrenoare ei. E o situaţie greu de gestionat. Domnişoara a recunoscut că a făcut acest lucru, la prescripţia medicului Vasile Oşean. A luat acest medicament ultima dată în luna decembrie. Federaţia Internaţională de Atletism a făcut controalele. A fost controloată ea, Răzor iar Federaţia Română de Atletism a aflat abia pe 7 martie că acest medicament se află pe lista medicamentelor interzise. Nu se ştie cât timp rămâne în organism aceste medicament. Consider că este o lipsă de comunicare între medici şi sportivi. Nu pot să vă spun ce riscă, dar e clar că riscă o suspendare. Probabil cineva ascunde ceva, asta e tot ce pot să spun. E ciudat. Tot ce putem să facem e să facem controale şi să declare pe propria răspundere că nu au luat sau dacă au luat, ce au luat. Alte arme sau pârghii nu avem”, a declarat Sandu Ion, preşedintele Federaţiei Române de Atletism, la ProSport LIVE.

vajiala

Vâjială: „Între 2 și 4 ani suspendare”

Președinta Agenției Naționale Anti-Doping (ANAD), Graziela Vâjială, a declarat marți pentru AGERPRES că atleta română Mirela Lavric, depistată pozitivă la controlul antidoping pentru uz de meldonium, riscă între doi și patru ani de suspendare.

„Informația este corectă. Noi am aflat luni după-amiază, pentru că am primit o înștiințare IAAF (Federația internațională de atletism, n.r.). Ea (Mirela Lavric, n.r.) a fost testată de IAAF în timpul Campionatelor Mondiale de sală de la Portland”, a confirmat Vîjială pentur AGERPRES testul pozitiv al atletei.

  Semnificaţii istorice pentru ziua de 20 ianuarie

„Este primul caz de acest fel (din România, n. red.), eu nu mai am informații despre alte cazuri. Sper să nu mai fie asemenea cazuri, dar nu pot să spun cu certitudine dacă o sa mai fie sau nu o să mai fie cazuri similare”, a adăugat Vâjială.

„Medicamentul a fost valabil până la data de 1 ianuarie. El nu a fost pe listă, de la 1 ianuarie el a fost introdus pe listă la secțiunea S4, la hormoni și modulatori metabolici”, a precizat președinta ANAD.

„Ea riscă o suspendare. Pentru substanțele acestea este o suspendare de 4 ani. Dacă ea recunoaște imediat, cere suspendare provizorie, are dosar medical, eu nu știu ce are Mirela Lavric, în această situație suspendarea se poate reduce până la 2 ani. Să vedem cum va gestiona cazul federația internațională de atletism, nu noi’”, a mai spus Vîjială.

meldo

Ce este Meldonium?

La 1 ianuarie 2015, WADA a anunţat toate agenţiile şi toate federaţiile că Meldonium se află pe lista de monitorizare. În octombrie, WADA a anunţat că, de la 1 ianuarie 2016, substanţa se va afla pe lista medicamentelor interzise. Cazurile de sportivi depistaţi la test sunt arhicunoscute, toţi susţinând însă că nu au mai luat medicamentul de la 1 ianuarie 2016 şi că l-ar fi utilizat doar anul trecut, când încă mai era permis.

Conform, codului mondial antodoping, sportivii depistaţi cu această substanţă au fost suspendaţi imediat, însă suspendarea a fost una provizorie, pentru că nu s-a efectuat la nivel mondial un studiu din care să rezulte clar perioada de timp în care substanţa respectivă e eliminată de organism. Potrivit unui specialist contactat de către ProSport, “când sunt prinşi, sportivii sunt depistaţi cu reziduri rămase de la substanţa respectivă… sub anumite forme”. Conform codului mondial, la substanţele nespecifice, perioada de suspendare este de 4 ani la prima abatere. Dar dacă Agenţia care gestionează cazul sau sportivul dovedesc că medicamentul nu a fost folosit pentru îmbunătăţirea performanţelor sportive, atunci suspendarea e de doi ani.

Toţi sportivii depistaţi pozitiv la Meldonium au fost suspendaţi provizoriu, până când WADA va efectua un studiu cu privire la perioada în care substanţa este eliminată din corp.

Meldonium este un remediu cardioprotector, normalizează metabolismul miocardului. Mecanismul de acţiune determină multiplele lui efecte farmacologice: creşte capacitatea de muncă, reduce simptomele suprasolicitării fizice şi intelectuale, activează imunitatea tisulară. În plus, meldoniul posedă acţiune tonizantă asupra sistemului nervos central.

Categorie: mandri.ro
Tags: atletism lavric sandu ion dopaj meldonium

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Îți dorești un prieten pe viață?
Adoptă un cățel
Click aici
Îți dorești un prieten?
Adoptă un cățel
Click aici