Parlamentarii şi-au făcut un CADOU de Crăciun: PENSII SPECIALE pentru senatori şi deputaţi

parlament sala

Înainte de a pleca în vacanţa de Crăciun, parlamentarii şi-au votat pensiile speciale, dar şi schimbarea modului de a primi bani pentru transport, de acum încolo cu deconturi pe proprie răspundere. Mai exact, senatorii şi deputaţii au respins două cereri de reexaminare ale preşedintelui Klaus Iohannis privind modificările în acest sens al legii statutului.

Proiectul pensiilor speciale prevede că deputaţii şi senatorii vor avea dreptul după exercitarea mandatului, la cerere, la împlinirea vârstei standard, la o indemnizaţie lunară pentru activitatea de parlamentar, aceasta urmând să fie în funţie de numărul de mandate.

Calculul acestei pensii se va face prin înmulţirea 0,55% din indemnizaţia brută lunară de parlamentar cu numărul mandatelor, iar pensia se va actualiza ori de câte ori se va majora sau indexa indemnizaţia parlamentarilor şi se va cumula cu orice tip de pensie din sistemul public de pensii, potrivit proiectului de lege.

Cuantumul indemnizaţiei se acordă în limita a 3 mandate şi reprezintă produsul obţinut prin înmulţirea numărului lunilor de mandat cu 0,55% din indemnizaţia brută lunară aflată în plată.

Un parlamentar cu un mandat ar urma să primească o astfel de pensie de aproximativ 1.550 de lei, cel cu două mandate ar primi 3.100 de lei, iar cei cu minimum trei mandate ar câştiga, în plus, aproximativ 4.600 de lei.

Cuantumul îl reprezintă produsul obţinut prin înmulţirea numărului lunilor de mandat cu 0,55% din indemnizaţia brută lunară realizată în luna anterioară solicitării de pensionare. Pentru mandate incomplete indemnizaţia se calculează proporţional cu perioada de mandat efectiv exercitată, dar nu mai puţin de 6 luni de activitate parlamentară. Indemnizaţia se actualizează ori de câte ori se majorează sau se indexează indemnizaţia brută lunară a unui deputat sau senator aflat în exercitarea mandatului, cu aceeaşi dată. Indemnizaţia de parlamentar se cumulează cu orice tip de pensie stabilită în sistemul public de pensii sau în alt sistem de pensii neintegrat sistemului public, precum şi cu orice alte venituri realizate. Indemnizaţia este supusă impozitului pe venit şi contribuţiei de asigurări sociale de sănătate, se suportă din bugetul de stat.

  Olguţa Vasilescu: Pensiile speciale nu vor mai fi actualizate cu salariile aflate în plată

Bani de transport, justificaţi pe semnătură

Bani mai mulţi ar urma să primească parlamentarii şi pentru transport. Potrivit modificării la legea statutului senatorii şi deputaţii nu mai beneficiază de maşini de serviciu. În schimb ei vor avea o sumă de bani, stabilită de condicerea parlamentului, pe care o pot justifica printr-o declaraţie pe propria răspundere. Până acum erau obligaţi să aducă documente justificative.

Preşedintele Klaus Iohannis întorsese legea în Parlament susţinând că aceasta ar crea premisele unor cheltuieli arbitrare şi excesive.

Sursa: gandul.info

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Îți dorești un prieten pe viață?
Adoptă un cățel
Click aici
Îți dorești un prieten?
Adoptă un cățel
Click aici