Medicul arădean Otilia Ţigănaş: Cardul de sănătate. Greșeli de interpretare. Uriașe

card sanatate

Medicul arădean, Otilia Ţigănaş, revine pe blogul personal cu o postare în care vorbeşte despre cardul de sănătate.

 

La postarea mea pe blog (veche, din iarnă!) despre noua Adeverință de la angajator, obligatorie când vă eliberăm concediu medical, capăt următorul răspuns (acu 2-3 zile):

 

„Rahat!!! Atâta timp cât ai card de sănătate, după ce dracu mai îmi ceri mie concediul medical pe ultimul an!!! Cand tu ca doctor poți afla (sau ar trebui să poți afla) câte zile de concediu medical am avut, doar uitându-te în calculator, că doar ești în legătură cu casa de asigurări prin intermediul CARDULUI DE SĂNĂTATE!!!!”

 

Intenționasem să răspund (scuze de întârziere, dar m-am luat cu Paștele!), acolo pe loc. Însă problema e de interes general, confuzia frecventă, astfel că răspund aici, ca să citească cât mai mulți.

 

Răspuns.

 

Radu, faci confuzie între cardul DE ASIGURAT, (adică cel pe care cu mândrie îl porți azi în portofel, buzunar, sau bordul mașinii) si „Fișa electronică” sau „Dosarul electronic medical”, ce ar trebui să conțină informații medicale despre tine.

 

NU, cardul de asigurat nu contine nimic din ceea ce presupui/speri tu.

 

Dacă ieri seara ai fost la spital la urgențe, eu azi nu pot afla din card nici că ai fost, nici ce s-a întâmplat și nici ce ți s-a administrat/recomandat acolo. Aș dori enorm să aflu, crede-mă! Dar nu.

 

De aceea continui să dialoghez cu omul meu, “azi despre ieri”, în termenii:

 

Am fo` asară la urgență, m-o făcut „toate analizele” și m-o pus perfuzie, o zis că n-am nimic la stomac, numa umpic cu inima, cumva ca un început de infarct la inimă.

  Liga a 6-a Arad: Punct final în sezonul regulat, echipele promovate se decid în play-off

Dar o hârtie de aseară aveți?

Nu, că erea moarte de om, plin de lume și când s-o gătat perfuzia aia, am plecat acas`, că deja eream mult mai bine. După hârtie… trebuia să mai stau câteva ore, ș-am am zis să plec…

DECI.

 

Cardul actual atestă exclusiv faptul că exiști și că ai CNP in România, plus calitatea de asigurat. Asta-i legătura mea cu CAS, via card! Dar și aia cam trebuie dublată cu dovezi de hârtie, fiindcă nu tot ce „scrie” pe card e real, baza informatică de date este praștie, potențiale surse de eroare – cu zecile.

 

O sursă de eroare, de exemplu, este faptul că baza de date se încarcă de către instituții. Or instituțiile sunt o sumă de oameni. Încărcarea se face când, dacă și cum pot ei, oamenii și, mai ales, fără „malpraxis”.

 

Dacă cineva greșește – greșeli umane –  nu răspunde nimeni. Nu plătește nimeni.

 

RECAPITULARE= sintagma „Card de sănătate” este o exprimare (deocamdată) improprie.

 

Corect e  „Card de ASIGURAT”.

 

Popescu Vasile, CNP… cutare, salariat. PUNCT.

 

Atâta văd eu acolo!

Categorie: arad
Tags: card, informatii, otilia tiganas, sanatate, stiri arad

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Îți dorești un prieten pe viață?
Adoptă un cățel
Click aici
Îți dorești un prieten?
Adoptă un cățel
Click aici