Incepe summitul G20 din Turcia. Ce pun la cale liderii lumii?

g20 main pic

 

lg
Liderii celor mai importante 20 de economii de pe glob se vor intalni intre 15 si 16 noiembrie pe coasta Antalyei in cadrul summitului anual. Reuniunea tinteste in special asigurarea unui climat de stabilitate financiara si economica, dar anul acesta discutiile pot atinge si alte teme stringente.

Razboiul din Siria, un conflict aflat in imediata vecinatate a tarii care gazduieste reuniunea, va fi cu siguranta un subiect ardent pentru liderii politici, asa cum si criza refugiatilor, politica energetica si schimbarile climatice vor intra pe agenda discutiilor oficiale anunta Bloomberg.

Intalnire de gradul 0: Obama-Putin

Summmit-ul G20 va prilejui si prima intalnire dintre presedintele Statelor Unite si cel al Rusiei dupa implicarea Moscovei in razboiul civil din Siria.

Fortele de securitate de la Ankara au impanzit deja zona in care se va desfasura reuniunea, dar tensiunile sunt asteptate mai degraba sa razbata din dialogul pe care Barrack Obama si Vladimir Putinvor trebui sa il poarte pe tema conflictului sirian.

Anul trecut, la summit-ul din Brisbane, Australia, Putin s-a retras mai devreme, fiind pus la colt de liderii occidentali pe tema implicarii Rusiei in criza din Ucraina si a anexarii Crimeei.

Acum insa, liderul de la Kremlin pare sa fie pe picior de egalitate cu adversarii sai, Moscova fiind cheia prin care fortele regimului Assad din Siria si rebelii opozitiei sustinuti de SUA si aliatii din regiune ar putea sa se aseze la masa negocierilor.

“Este nevoie de cooperare acum. Se prefigureaza o alta atmosfera in cadrul acestui summit”, considera Fyodor Lukyanov, consilier al guvernului rus din partea Consiliului de Aparare si Politica Externa de la Moscova.

Merkel, Erdogan si refugiatii

Tot in plan principal vor evolua si Angela Merkel si presedintele Turciei Recep Erdogan, cei doi lideri fiind inca angrenati in negocierile pentru gasirea unei solutii multumitoare in gestionare crizei refugiatilor.

Luna trecuta, cancelarul Germaniei a vizitat Turcia, purtand o serie de discutii pe aceasta tema cu seful statului, din care a iesit in relief cerinta Ankarei de a fi subventionata de UE pentru a stavili raspandirea refugiatilor sirieni, irakieni si afgani catre Europa.

Erdogan isi joaca in acest moment cartea prin care vrea sa demonstreze ca este puntea de legatura intre Orient si Occident si in acelasi timp spera sa fie sustinut in actiunile sale derulate impotriva rebelilor kurzi.

  Arădenii vor avea şi în 2018 zboruri direct spre Turcia prin Prestige Tours

Pentru analisti, problema refugiatilor pare mai degraba un pretext politic folosit de Ankara pentru a-si netezi caile spre o mai buna relatie cu UE.

“Este nevoie doar de o structura bine inchegata pe termen lung, cu o coordonare care sa permita observarea diferitelor aspecte ale crizei refugiatilor”, considera Simone Filippini, director executiv al organizatiei de dezvoltare Cordaid din Haga.

Probleme economice stringente

Pana la urma, inclusiv economia globala se va bucura de atentie in cadrul acestei reuniuni, in urma ingrijorarii strarnite de a treia reviziure in scadere a prognozei economice din partea OECD pe anul in curs.

Presedintele Xi Jinping va trebui sa raspunda intrebarilor privind scaderea ritmului de crestere economica in China survenita in cursul acestui an.

La fel, omologii sai din America de Sud, brazilianca Dilma Rousseff si Cristina Fernandez de Kirchner, au destule de explicat in ceea ce priveste instabilitatea politica si economica din zona.

Cu siguranta, regele Salman al Arabiei Saudite va fi unul dintre personajele luate in vizor de restul participantilor, mentinerea unei politici de prabusire a pretului petrolului in incercarea de a elimina concurenta, cauzand destule neajunsuri in relansarea cresterii economice in mai multe regiuni.

Un alt subiect cheie il reprezinta admiterea yuanului in cosul cu valute de rezerva al FMI, Beijingul reusind pana acum sa adune destule voturi de sustinere in acest sens, in special din partea unor tari europene, carora li s-a alaturat si Turcia.

Iranul revine si el pe agenda discutiilor dintre liderii politici de pe glob, acordul nuclear incheiat in vara intre Teheran si cele 6 mari puteri nucleare din lume urmand sa isi gaseasca un final in suspendarea sanctiunilor economice impuse tarii.

Pentru analistii politici ai Washingtonului, intelegerea cu Iranul reprezinta un succes diplomatic demn de retinut si pus in practica si in alte situatii.

“Exemplul acesta poate fi folisit si in alte crize care ameninta sa destabilizeze regiunea Orientului Mijlociu si Europa, asa cum ar fi criza din Siria”, a explicat Paul Salem, vicepresedinte al Institutului pentru Orientul Mijlociu din Washington.

sursa business24.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Îți dorești un prieten pe viață?
Adoptă un cățel
Click aici
Îți dorești un prieten?
Adoptă un cățel
Click aici