DNA s-a autosesizat în cazul ”lucrărilor științifice” scrise după gratii. Suspiciunile vizează cadre universitare, reprezentanți de edituri și funcționari ANP

dna 2

Procurorii DNA s-au autosesizat în cazul ”lucrărilor științifice” care i-au ajutat pe mulți pușcăriași-vedetă să-și scurteze pedepsele. În acest caz există suspiciuni privind săvârșirea ”infracțiunii de favorizarea făptuitorului, în modalitatea ajutorului dat unor persoane condamnate pentru infracțiuni de corupție, în scopul de a îngreuna executarea pedepselor aplicate de instanțele de judecată”.

Altfel spus, vizate sunt persoanele care au acționat astfel încât să se creeze aparența că sunt respectate condițiile pentru ca persoanele condamnate să fie eliberate condiționat. Pornind de la o notă întocmită de Administrația Națională a Penitenciarelor, precum și din datele existente în spațiul public, procurorii suspectează că, de fapt, aceste condiții nu au fost respectate, iar faptele săvârșite au dus la favorizarea infractorilor.

”În această modalitate, printre persoanele condamnate la pedepse cu închisoarea pentru infracțiuni de corupție se regăsesc condamnați care au executat sau urmează să execute cu până la 300 de zile mai puțin decât stabilise instanța de judecată, exclusiv ca urmare a activității infracționale care face obiectul sesizării din oficiu”, se arată într-un comunicat DNA.

Pentru a profita de prevederile legale, mai precis de Legea nr. 254/2013, s-ar fi creat un mecanism în care ar fi implicate cadre universitare, reprezentanți ai unor edituri și membri ai comisiilor din penitenciare, care au acționat coroborat, astfel încât persoanele condamnate să apară ca autori de lucrări științifice, iar pedepsele aplicate de instanțe să se considere ca executate.

Există suspiciuni că mai mulți profesori universitari au susținut că acele lucrări au relevanță științifică, fără a lua contact în vreun mod cu autorul lucrării și fără a cunoaște viziunea acestuia asupra temelor care urmau să fie abordate. ”Aceste recomandări ar fi avut o natură generică și ar fi fost folosite, uneori, în aceeași formă, pentru elaborarea unor multiple lucrări cu caracter științific”, mai susțin procurorii.

  Nedea (ANT): Peste 100 de tour-operatori ruși se vor întâlni la Moscova cu delegația oficială de promovare a României

Alte cadre universitare ar fi acceptat să valideze valoarea unor lucrări și să le includă în evidența unor conferințe științifice internaționale, în condițiile în care activitatea de elaborare desfășurată de autor durase câte o oră pentru fiecare comunicare.

Totodată, ar fi existat persoane care au acceptat să elaboreze lucrări cu un aparent caracter științific și care au fost asumate ulterior de persoanele condamnate. Lucrările pretins a fi fost realizate în penitenciar citează opere la care autorul nu a avut acces nici la bibliotecă, nici online, iar timpul dedicat elaborării lucrărilor este în mod obiectiv insuficient pentru un asemenea demers (de exemplu 12 ore pentru o lucrare de 180 de pagini ori 6 ore și 40 de minute pentru elaborarea unei lucrări de 212 pagini). În aceste împrejurări, concluzia este că autorul real este o altă persoană.

Suspiciuni planează și asupra reprezentanților unor edituri, care ar fi acceptat publicarea lucrărilor fără a se raporta în niciun fel la valoarea științifică acestora și interesul pieței de carte, în tiraje infime, care nu au fost puse în vânzare în circuitul comercial obișnuit.

În comunicatul DNA se mai face referire și la funcționari din cadrul Administrației Naționale a Penitenciarelor cu atribuții în analiza condițiilor prevăzute de lege pentru a propune eliberarea condiționată. Aceștia ar fi acceptat susținerile condamnaților și le-ar fi acordat beneficiul legal menționat, în lipsa oricărei cenzuri cu privire la temeinicia acestora.

”Aceste împrejurări au dat naștere unui adevărat fenomen de natură să lipsească de conținut deciziile instanțelor (în luna decembrie doar la Penitenciarul Rahova erau în curs de elaborare 46 de lucrări pretins științifice)”, se mai arată în comunicatul DNA.

 

 

 

Sursa: www.b1.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Îți dorești un prieten pe viață?
Adoptă un cățel
Click aici
Îți dorești un prieten?
Adoptă un cățel
Click aici