Deosebirile dintre vinul de calitate şi cel contrafăcut

vinuri

Vinul care nu a văzut o boabă de strugure este neclar, are gust exagerat de dulce şi un preţ foarte, foarte mic. O spun chiar producătorii care recunosc că pe piaţă se vând în continuare astfel de băuturi. Cu toate acestea, în ultimii ani, românii au început să deosebească vinurile de calitate, merg la degustări, iar preţul mic nu mai este primul reper atunci când vor să cumpere o sticlă de vin.

Băuturile care imită vinul fac concurenţă neloială producătorilor români. Un litru de vin se vinde în unele magazine cu puţin peste 4 lei.

„Acel preţ e straniu, având în vedere costurile sticlei, capişonului şi ale vinului din interior, plus costurile reţelei comerciale aduc la o valoare mai mare”, spune Gabriel Roceanu, directorul unui producător de vinuri.

„Înseamnă că vinul este mai puţin lucrat, nu sunt soiuri, sunt cupaje”, afirmă Ionel Dan, directorul de vânzări al unui producător de vinuri.

Primul lucru care dă de bănuit este aspectul. Un somelier ne explică cum putem deosebi vinul de calitate de cel îndoielnic. Pentru exemplificare, foloseşte soiul tradiţional fetească neagră.

„Se analizează vinul vizual, culoarea trebuie să fie limpede, transparent. Simţim o aromă de fructe de pădure, zmeură”, spune Dan Anghel, somelier.

Un gust metalic poate însemna că solul în care creşte via este plin de minerale, dar de cele mai multe ori arată că vinul are o cantitatea prea mare de sulfiţi.

„Dacă nu avem aromă, trebuie să înlocuim sticla de vin. Dacă are sedimente înseamnă ca e un vin casat, trebuie îl inlocuim”, spune Dan Anghel, somelier.

Preţul foarte mic nu mai este un reper pentru consumatorii care au învăţat să deguste vinul.

  Gigi Becali, amintiri din pușcărie: Oamenii mă iubeau și mă ajutau din dragoste. Directorul nu mă lăsa să mă duc la biserică pentru că era un om de nimic, dar preotul m-a ajutat

Să recunoaştem, un vin suspect de ieftin nu cred că are cum să fie făcut din struguri. Ce înseamnă suspect de ieftin? Sub 10 lei, 15 lei”, spune un bărbat.

„Din 10 lei cât costă această sticlă, 5 lei reprezintă doar vinul. Dopul costă 1 leu, sticla 2 lei, restul sunt taxe de marketing”, relatează Roxana Vântu, reporter Digi24.

Reprezentanţii ANPC sfătuiesc consumatorii să cumpere doar din magazine unde se dă bon fiscal.

„Să nu cumpere din locuri neautorizate, de la marginea drumului, din pieţe neautorizate, din afara pieţelor, din portbagajele maşinilor”, spune Paul Anghel, directorul general al Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor.

Producția de vin autohton s-a majorat cu 9% în 2015 şi a ajuns la 4 milioane hectolitri. România e pe locul 13 în topul celor mai mari producători mondiali de vin.

sursa: www.digi24.ro;

Categorie: mandri.ro
Tags: deosebiri vin, struguri, vin, vin bun, vin contrafacut

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Îți dorești un prieten pe viață?
Adoptă un cățel
Click aici
Îți dorești un prieten?
Adoptă un cățel
Click aici