Comuna în care nu a ajuns electricitatea, nu are drumuri, dar e la curent cu alegerile

f

Bătrâna este o comuna din Hunedoara care este aşa cum îi arată numele. Are patru sate şi doar 127 de locuitori declaraţi la ultimul recensământ, iar media de vârstă sare de 60 de ani. Bătrâna deţine însă trei recorduri: este cea mai săracă din România, are cei mai puţini alegători, 108, şi ştie deja înainte de alegeri cine va fi primarul. Liberalul Radu Herciu este singurul candidat la funcţia de edil, iar PNL este singurul partid care a depus lista de consilieri. Spune că nu face promisiuni că vrea să vorbească faptele pentru el. Până la al cincilea mandat pentru care candidează acum nu poate spune că în comună a ajuns curentul electric. Doar la primărie şi la câteva case din centru se aprinde becul. Fără curent în toate casele, drumuri, drumuri, puţini alegători, dar conştiincioşi, sunt alte două comune: Ceru-Băcăinţi, din Alba, şi Brebu Nou, din Caraş Severin, care au 218, respectiv 281 de alegători. Gândul a vorbit cu cei trei primari şi a făcut tabloul acestor comunităţi sărace înainte de alegeri.

 

Bătrâna, comuna unde “stâlpii au luat calea prăpădului”

 

În comuna Bătrâna, din judeţul Hunedoara, în prezent sunt 108 alegători, potrivit datelor furnizate de Autoritatea Electorală Permanentă. La ultimele alegeri, respectiv cele prezidenţiale, desfăşurate în noiembrie 2014, 90% au venit la vot. Media de vârstă este de 62 de ani.

Comuna, care are în componenţă patru sate, a fost condusă, din 2000 până în prezent, de primarul Radu Herciu, membru PNL.

La alegerile locale din 5 iunie, Herciu nu are niciun contracandidat, situaţie reîntâlnită, de altfel, şi în cadrul Consiliului Local, unde toţi membrii sunt liberali.

“Mi-am depus candidatura deja. O reţetă a succesului este dacă eşti aproape de cetăţean şi de nevoile lui şi îi împlineşti cât mai multe din problemele cu care se confruntă. Eu bănuiesc că cetăţeanul te mai alege, iar dacă îl minţi, te trimite undeva”, a declarat, pentru Gândul, Radu Herciu.

Întrebat cu ce promisiuni merge în campania electorală, Herciu a răspuns că nu face promisuni, de obicei, iar sătenii ştiu acest lucru. Cu toate că susţine că deţine un program, Herciu a punctat că acesta „nu trebuie spus”.

“Încerc să las în urma mea fapte. E mai bine ca oamenii să vadă fapte decât promisiuni neîmplinite. Nici nu aş avea ce să le promit. Eu am un program, sunt născut în această localitate, am crescut şi am îmbătrânit aici. Eu am un program pentru Bătrâna, care nu trebuie spus. Ceea ce simt eu că e nevoie pentru Bătrâna, simt şi cetăţenii. Este o comuniune între primar şi cetăţeni în a pune în aplicare proiectele pe care le putem, pentru că totul depinde şi de partea financiară. Nu putem promite dacă nu avem fonduri”, a detaliat primarul comunei Bătrâna.

  În premieră la alegeri - sistem informatic de prevenire a votului ilegal

La Bătrâna, curentul electric nu a ajus decât până în satul din centru, iar de internet nici nu poate fi vorba în comuna, ci doar la primărie, potrivit actualului primar.

“Oamenii au fie un generator, fie şi-au montat panouri solare şi se descurcă, dar nu sunt pe deplin mulţumit pentru că nu le asigură necesarul de energie. De internet nici vorbă. A fost un proiect implementat, dar cred că a fost mai mult o bătaie de joc. Nici nu l-a pus nimeni în funcţiune. Oamenii s-au bucurat şi ei, au crezut că pe acei stâlpi o să se întindă fire, să le aducă curentul şi firele sunt pe jos şi stâlpii au luat calea prăpădului”, a detaliat Radu Herciu.

Întrebat care sunt realizările cu care se poate mândri, Herciu a menţionat asfaltarea străzilor principale din satul Bătrâna şi finalizarea alimentării cu apă a acestui sector, precum şi mai multe “pietruiri de drumuri” în satele Faţa Roşie şi Piatra.

Pe de altă parte, Herciu a declarat că “cea mai dureroasă neîmplinire” a sa este faptul că satul de centru nu are un drum de legătură cu restul judeţului, deşi Guvernul a dat o hotărâre, în acest sens.

“Situaţia este neclară. Drumul este clasificat ca drum judeţean printr-o Hotărâre de Guvern 540 din 2000, dar nici până în prezent această Hotărâre de Guvern nu s-a aplicat şi pentru comuna Bătrâna. Guvernul a dat o hotărâre foarte bună, numai că cei care trebuiau să o pună în aplicare tergiversează lucrurile. Ar fi trebuit să se respecte (n.r – hotărârea de Guvern), dar Direcţia Silvică nu doreşte să predea acest drum către Consiliul Judeţean şi mă întreb mereu de ce nu se poate pune în aplicare o Hotărâre de Guvern? E cineva mai presus de Guvern?”, a afirmat Herciu.

 

 

Sursa: gandul

Categorie: mandri.ro
Tags: alegeri, batrina, curent

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Îți dorești un prieten pe viață?
Adoptă un cățel
Click aici
Îți dorești un prieten?
Adoptă un cățel
Click aici