,,Casa cu Lacăt’’ e de vânzare din nou !

casa cu lacat

Celebra ,,Casă cu Lacăt’’, important monument istoric ce poartă cu sine și o legendă impresionantă, a fost scoasă la vânzare ieri, la orele amiezei. În cazul în care clădirea nu se vinde, poate fi închiriată etaj cu etaj. Prețul pe care proprietarul îl cere în schimbul imobilului a scăzut considerabil față de anul 2013, când ,, Casa cu Lacăt’’ a mai fost scoasă la vânzare, fără succes însă.
550.000 de euro este prețul în schimbul căruia actualul proprietar este dispus să renunțe la clădirea care face parte din istoria Aradului. Un preț mult mai redus, având în vedere faptul că, în septembrie 2013, suma de bani solicitată pentru același imobil cu 35 de camere era de 900.000 de euro. Un anunț, aparent obișnuit, s-a strecurat ieri printre multe altele publicate pe un site specializat. ,,Vând sau închiriez” casa cu lacăt”,1850 mp construiți,central S+P+I+II,11 apartamente cu 2 camere,hol bucătărie,baie , 2 apart. cu 3 camere,hol,bucătărie,baie și spații cu altă destinație decât de locuit de 120 mp,parter.Accept închirierea și pe nivele.Pentru poze și istoria clădirii citiți în Wikipedia’’, este textul anunțului care ar putea da monumentului istoric aflat într-o avansată stare de degradare o soartă mai bună.

casa cu lacat1
Potrivit Wikipedia : ,,Casa cu lacăt este un edificiu situat în municipiul Arad.Casa a fost construită în anul 1815 de către comerciantul vienez Iosif Winkler, apoi renovată în 1851. Etajul a fost adăugat în timpul modernizării efectuate în 1930. În colțul clădirii, spre strada Plevnei, există o nișă în care se afla un trunchi de copac înconjurat de o bară metalică închisă cu un lacăt. „Butucul de fier” (lemn învelit în tablă) așezat în nișă a fost făurit, după modelul vienez, de către sculptorul timișorean Moritz Heim; astfel de butuci se găseau în Viena, Bratislava, Buda, Oradea,Timișoara ș.a. Într-un astfel de trunchi, calfele care făceau lungi călătorii din oraș în oraș pentru a-și desăvârși cunoștințele profesionale, băteau câte un cui, imortalizându-și astfel trecerea prin acele locuri.Butucul nu se mai găsește în nișă, deoarece după ce a fost furat în 1994 și recuperat, a fost depus spre păstrare la Muzeul de Artă din Arad (Galeria de Artă a Complexului Muzeal Arad), pentru a nu mai fi furat din nou’’.

casa cu lacat2
Despre imobilul situat pe strada Tribunul Dobra numărul 7, colț cu strada Plevnei, legenda spune că, acea persoană care va reuși să deschidă lacătul va primi întreaga clădire. Desigur, legenda va rămâne legendă deoarece lacătul pare a fi construit fără un mecanism de deschidere. Se mai spune despre ,,Casa cu Lacăt’’că, pentru o vreme ar fi găzduit sediul poliției secrete imperiale austriece , iar pivnița imobilului ar fi servit drept închisoare pentru revoluționari. Se vorbește, de asemenea, despre o serie de catacombe care ar duce către cartierul Subcetate, folosite de armată în vremurile vechi . Lăsând legenda la o parte, mai rămâne de văzut doar cine va fi acea persoană dispusă să investească 550.000 de euro pentru a intra în posesia casei, a istoriei dintre ziduri și a legendelor izvorâte pe seama clădirii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Îți dorești un prieten pe viață?
Adoptă un cățel
Click aici
Îți dorești un prieten?
Adoptă un cățel
Click aici