Blestemul “COLECTIV”: Proprietarul CLĂDIRII unde a funcţionat CLUBUL GROAZEI are LEGĂTURI ASCUNSE cu MAFIA RUSEASCA

dolari rusia

 

Offshore-urile cipriote controlate de Gideon Zelivansky, proprietarul de acum al Pionerul SA, firma care deține spațiile fostei fabrici de încălțăminte, au legături cu britanicul Stephen John Kelly, un paravan din Marea Britanie al interlopilor din spațiul ex-sovietic. Fosta fabrică comunistă de încălțăminte „Pionierul”, care din anii ‘80 avea un contract cu celebrul producător german de încălțăminte Adidas, a fost privatizată în 1994, printr-un program care a permis angajaților să preia acțiuni.

 

„În realitate, acțiunile au fost controlate de doar două persoane, directorul economic și cel general. Este vorba de Eugen Voicu și Angela Pache. Eu, și restul salariaților, nu am primit acțiuni”, se plânge Doina, fostă salariată la „Pionierul”.

 

„Familia lui Voicu” 

Imediat după privatizare, Voicu și Pache s-au certat, primul rămânând cu spațiile, a doua cu producția. De altfel, Angela Pache și fiica sa, Raluca, dețin acum una din firmele autohtone importante din acest domeniu.

Deși „Pionierul” fusese privatizată gratuit spre angajați, Eugen Voicu a reușit să controleze fosta firmă de încălțăminte prin intermediul unui Consiliu de Administrație (CA) care ar fi trebuit să reprezinte salariații. De fapt, din acesta au făcut parte prieteni și rude ale acestuia.

Este vorba de Michaela Dana Niculescu, cumnata lui Voicu, sau Adrian Mitu și Anghel Udrescu, foști salariați loiali acestuia.

Nu am putut să-l contactăm pe Eugen Voicu pentru a-și spune punctul de vedere. Locuința sa este închiriată, iar administratorul de bloc a refuzat să ne pună în contact cu acesta.

Căsuța poștală 

La începutul anilor 2000, în acționariat apare și omul de afaceri Mustafa Gozal care deține pachetul de 27,5% din acțiunile de la „Pionierul”. Asta până în 2007, când acesta își vinde acțiunile unui offshore. Este vorba de Teamset Consultants Limited din Nicosia, Cipru, via ZG Proiect Solid Developer srl, din Pitești.


clipboard01 69


Această firmă de tip căsuță poștală era reprezentată de Gideon Zelivansky, cetățean israelian, contra unei sume de 2,75 milioane de euro, care trebuiau să fie plătiți inițial până la sfârșitul anului. Zelivansky nu a plătit decât 500.000 de euro, chiar dacă primise o reeșalonare a ratelor. În 2010, Mustafa Gozal face o plângere la Direcția Națională Anticorupție (DNA) pentru înșelăciune.

DNA: Un milion de euro pentru Pionierul au venit de la o fi rmă fără activitate

Anchetatorii descoperă că Zelivansky era și proprietarul, în acte, al offshore- ului Teamset Consultants. El este trimis în judecată în urma anchetei privind vânzarea fabricii „Pionierul”, pentru înșelăciune și evaziune fiscală. Tribunalul București l-a condamnat pe israelian, în 2014, la zece ani de închisoare și la plata unor despăgubiri de 1,75 milioane de euro către Mustafa Gozal, și 2,5 milioane de lei către bugetul de stat. Decizia nu este executorie, apelul judecându-se în această perioadă la Curtea de Apel București.

Majorarea de capital 

La numărul avocatei lui Zelivansky, Berta Stan, ne-a răspuns o apropiată a sa care ne-a declarat că aceasta este plecată în Asia și nu poate fi contactată.

Zelivansky a cumpărat de la Gozal pachetul de acțiuni prin intermediul firmei sale ZG Proiect Solid Developer (administrată de offshore- ul Menta Investments). Pentru că nu avea activitate, ZG Proiect Solid Developer a încheiat un contract de împrumut cu offshore-ul Teamset Consultants pentru a justifica proveniența banilor cu care se cumpăra acțiunile la Pionerul SA.

  Anul trecut s-au construit cele mai multe locuinţe

1.018.717 euro vin din Cipru în conturile ZG Proiect Solid Developer. Pe 21 decembrie 2006, Gozal își cedează acțiunile în schimbul a 2,75 milioane de euro. Din această sumă, Zelivansky a achitat doar 500.000 de euro. Apoi a trecut la o majorare de social, cumpărând tot el noile acțiuni emise. Așa că a ajuns să dețină 90% din Pionierul SA.

Legaturile rusesti prin Anglia

Teamset Consultants Ltd și Menta Investments Ltd., cele două offshore-uri controlate de Zelivansky, au fost implicate și în preluarea de la stat a Fabricii de țesătorie „Suveica” și a spațiilor Administrației Căminelor și Cantinelor Studențești. Zelivansky nu este stabilit în România, iar autoritățile au descoperit că acesta nu avea afaceri sau bunuri în Israel, care să poate fi executate, părând astfel un paravan. De fapt, Teamset Consultants și Menta Investment au legături cu britanicul Stephen John Kelly. Conform presei din Albion, The Guardian mai exact, acesta a fost folosit de mafia rusă ca director fals în mai multe firme din Insulele Virgine Britanice, care au pus la punct o schemă de evaziune fiscală de 140 de milioane de sterline a statului rus.


Modelul condamnărilor din Brazilia

Nicolae Prodanof acuză și autoritățile române pentru că, în anii ’90, privatizările s-au făcut după ureche. „Când am auzit de incendiu în noaptea respectivă, nu eram sigur că a fost la <>. Acum, la fabrica Dâmboviţa (n.r. – fosta Tăbăcărie Naţională, alături de Pionierul) sunt depozite întregi cu drogaţi, câini morţi, şi-au bătut joc de tot. Ăsta-i rezultatul acestor furtișaguri. Să se revadă toate privatizările, pentru că și-au bătut joc de toată țara. Este momentul să intre DNA în acțiune și să verifice toate aceste privatizări”, a mai tunat moștenitorul lui Nicola Prodanof.

Tragedie asemănătoare 

În încheiere, acesta a mai amintit că în Brazilia a avut loc, în urmă cu doi, o tragedie asemănătoare. „Cum să bagi 400 de persoane întro clădire cu o singură ieşire? Acum doi ani, în Brazilia a fost un caz similar, în care au murit 250 de persoane. I-au băgat la puşcărie pe toţi. Acolo au fost găsiți vinovați și ăia de la pompieri, care au făcut acte pe sub mână și au luat ciubucuri, şi de la primărie, proprietarii, toţi”, a încheiat acesta.


Nicolae Prodanof solicită autorităților să analizeze privatizările suspecte pentru a-i pedepsi pe vinovați


Nicolae Prodanof: „E crimă, domnule, e crimă”

Nicola Prodanof este cel care a deschis, în jur de 1913, Fabrica „Pionierul” pe cheiurile Dâmboviței. Inițial se numea Bourul și apoi Talpa. Nepotul său, Nicolae Prodanof, a plecat în anii ’70 în Brazilia, iar după Revoluție a cerut și retrocedarea „Pionierului”. Nu a avut succes. Contactat telefonic de EVZ, acesta s-a arătat emoţionat de tragedia din urmă cu zece zile.

sursa evz.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Îți dorești un prieten pe viață?
Adoptă un cățel
Click aici
Îți dorești un prieten?
Adoptă un cățel
Click aici