Asedierea orașelor siriene, ‘crimă de război’ (Ban Ki-moon)

UN secretary general Ban 008

Asedierea orașelor siriene este ‘o crimă de război’, a estimat joi secretarul general al ONU Ban Ki-moon, în ajunul unei probabile reuniuni a Consiliului de securitate la cererea Parisului, Londrei și Washingtonului pentru ameliorarea ajutorului umanitar în orașele vizate, potrivit AFP.

Evocând soarta orașului Madaya și a altor orașe asediate de beligeranți în Siria, Ban a declarat presei: ‘Să fim clari: utilizarea foametei ca armă a războiului este o crimă de război’.

El a subliniat în același timp că regimul și opoziția înarmată ‘se fac vinovate de aceasta și de alte atrocități interzise prin legile umanitare internaționale’.

Secretarul general al ONU a cerut ca ‘țările din regiune și cele din afara ei care pot avea influență în zonă să facă presiuni pentru a se obține accesul umanitar liber și prelungit în toată Siria’.

ONU se exprimă pentru prima oară atât de clar și la cel mai înalt nivel în acest sens, într-un moment în care convoaie umanitare pot interveni în Madaya și în alte două orașe asediate de câteva luni.

Consiliul de Securitate poate, în principiu, să sesizeze Curtea Penală Internațională de crimele de război comise în Siria, dar Rusia și China, care protejează regimul sirian de presiunile occidentale, ar bloca o astfel de inițiativă, comentează AFP.

Potrivit ONU, 4,5 milioane de sirieni trăiesc în zone unde organizațiile umanitare ajung greu și aproape 400.000 sunt asediați de forțele regimului sau de grupuri înarmate ale opoziției.

Ban Ki-moon susține că ridicarea acestor asedii și ameliorarea soartei civililor într-o țară devastată de un război care durează de patru ani și jumătate ar constitui ‘un mod important de a instaura încrederea între părțile’ siriene — guvern și opoziție — care urmează să se reunească în 25 ianuarie la Geneva pentru convorbiri de pace sub egida ONU.

  Iranul a transferat în Rusia STOCURI DE URANIU, conform ACORDULUI NUCLEAR cu marile puteri

‘Este fundamental pentru credibilitatea procesului politic reînnoit’ pe care marile puteri l-au relansat în octombrie și noiembrie la Viena, stabilind o foaie de parcurs pentru o tranziție democratică în Siria, a spus Ban Ki-moon.

‘Cu cât situația umanitară este mai fluidă, cu atât opozanții vor fi mai dispuși să participe la convorbiri. Este dificil să negociezi când copiii și apropiații tăi sunt amenințați de foamete și de moarte din cauza lipsei medicamentelor’, a adăugat el.

 

 

Sursa: www.agerpres.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Îți dorești un prieten pe viață?
Adoptă un cățel
Click aici
Îți dorești un prieten?
Adoptă un cățel
Click aici