Surse: Ramona Lile nu este confirmată în funcția de rector la Universitatea Aurel Vlaicu din Arad, prin ordin al ministrului Ligia Deca

Ramona Lile
Rectorul reales al Universității Aurel Vlaicu (UAV) din Arad, Ramona Lile, care a câștigat un nou mandat deși în 2021 a primit interdicție să candideze, în urma unei decizii de plagiat, nu a fost confirmată în funcție, potrivit surselor Edupedu.ro. Acestea au precizat că în primele zile din acest an a fost emis un ordin de ministru al Educației de neconfirmare a Ramonei Lile, după ce aceasta a câștigat alegerile pentru funcția de rector organizate în decembrie. 

Rectorul UAV a câștigat alegerile din 2020 în luna februarie, ceea ce înseamnă că Ramona Lile mai are un scurt răgaz până la încheierea mandatului actual de patru ani.

Potrivit noii metodologii alegerilor din universități, rectorul desemnat prin alegeri sau concurs trebuia confirmat de ministrul Educației în 30 de zile de la data desemnării. Potrivit noii Legi a învățământului superior, în momentul vacantării unui post de conducere (ceea ce ar urma să se întâmple când Ramona Lile își încheie mandatul), instituția de învățământ superior trebuie să organizeze procedura de ocupare a postului în termen de maximum 3 luni:

  • „Art. 146 (2): În cazul vacantării unui post în funcțiile de conducere se procedează la alegeri parțiale, în cazul directorului de departament sau al directorului de filială, sau se organizează concurs public, potrivit cartei universitare, în termen de maximum 3 luni de la data vacantării.
  • (3) Modalitatea de desemnare a rectorului, dintre cele prevăzute la art. 133, stabilită cu ocazia alegerilor generale, se menține valabilă.” [n.red.: Art. 133 menționează cele două modalități de desemnare a rectorului – prin concurs public sau prin alegeri]

Ramona Lile a câștigat alegerile  din 11 decembrie pentru funcția de rector, iar Revista 22  a remarcat, ulterior, că acest lucru s-a petrecut în pofida faptului că ea nu putea candida. În aprilie 2021, Edupedu.ro scria că rectorul Lile a fost retrogradată academic în urma unui plagiat constatat de CNECSDTI (și contestat de ea în instanță), una dintre sancțiuni fiind „suspendarea, pe o perioadă determinată de timp de 5 ani, a dreptului de înscriere la un concurs pentru ocuparea unei funcții superioare ori a unei funcții de conducere, de îndrumare și de control sau ca membru în comisii de concurs”. (detalii despre acel ordin aici)

Dosarul Lile, în urma realegerii ca rector, precum și o contestație depusă de contracandidatul ei în scrutinul de la UAV au ajuns, după alegeri, la Minister, unde, pe masa ministrului, a ajuns în cele din urmă un proiect de ordin prin care Ramona Lile să nu fie confirmată în funcție.

  • Ramona Lile a devenit rector în 2012, ocupând deci această funcție, până acum, timp de trei mandate a câte patru ani. Deși vechea Lege a educației permitea doar două mandate, ea s-a numărat, în 2020, printre beneficiarii unei portițe care permitea rectorilor să candideze pentru al treilea mandat în cazul existenței unor suspendări temporare. Noua Lege a învățământului superior permite maximum două mandate de câte cinci ani, fără excepție, dar nu ține cont de mandatele exercitate pe vechea lege, fapt ce i-a permis – fără a ține cont de chestiunea interdicției de a concura pentru funcții de conducere – să candideze pentru un alt mandat, al patrulea.
  Tot mai mulţi liberali îi cer lui Falcă să plece din fruntea PNL Arad

Sursa : edupedu

Categorie: arad, mandri.ro
Tags: Ligia Deca, ramona lile, rector, rector UAV, uav

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Îți dorești un prieten pe viață?
Adoptă un cățel
Click aici
Îți dorești un prieten?
Adoptă un cățel
Click aici