Statul român nu sprijină tinerii, deşi ar fi putut să acceseze bani europeni pentru ei

Niciun comentariu

Tinerii o duc greu la noi în ţară. Mai exact, o treime dintre cei până în 29 de ani trăiesc în sărăcie, arată un studiu recent.

Se angajează cu chiu, cu vai, şi cum şcoala nu îi pregăteşte cum trebuie pentru piaţă muncii, sunt plătiţi prost până capătă experienţă.

Mai grav este însă situaţia celor care nu îşi găsesc un loc de muncă. Rata şomajului în rândul tinerilor este, de altfel, mult mai mare decât media naţională.

La 26 de ani, Alexandru lucrează că distribuitor de băuturi răcoritoare. Multă muncă fizică, prin căldură, pentru care este plătit cu salariul minim pe economie.

Alexandru: “Credeţi că oferă cineva mai mult? 14 milioane, 15 milioane, mai mult de atât, nu. Dacă merg mai departe cu şcoala, studii, facultăţi, credeţi că ajungem undeva? Sunt şomeri cu facultăţi. Şi tot nu-ţi găsesc de muncă.”

1 din 3 tineri din România, între 15 şi 19 de ani, trăieşte în condiţii de sărăcie, adică de pe o zi pe altă, arată datele Monitorului Social.

Este o rată de trei ori mai mare decât media Uniunii Europene. Sunt tinerii care nu au găsit un loc de muncă sau cei plătiţi cu salarii mici. O situaţia contrastantă cu cea de pe piaţă muncii, unde e mare nevoie de oameni, în toate domeniile, spun specialiştii în resurse umane. Dar între ce oferă angajatorii şi cerinţele tinerilor este o mare prăpastie.

Elena, specialist în HR: ”Sunt angajaţi, proaspăt absolvenţi care au pretenţii să câştige şi 1000 de euro, în condiţiile în care nu au experienţă. Şcolile nu pregătesc angajaţii după nevoia angajatorilor.”

La folosirea calculatorului, de exemplu, o abilitate pe care o cer mai toţi angajatorii, suntem pe ultimul loc în Uniunea Europeană.

Doar 24% dintre tineri ştiu să folosească un calculator, în timp ce vecinii bulgari, de pildă, depăşesc media europeană de 33%.

Îngrijorător este că statul ignoră aceste statistici şi nu îi sprijină pe tineri, deşi ar fi putut să acceseze bani europeni pentru ei.

Mihai Dragoș, președintele Consișiului Tineretului din România: “Este vorba despre un buget total de 568 de milioane pe care România ar fi putut să îi acceseze pentru programe de reconversie profesională, de consilere pentru a facilita angajarea acestor tineri şi pe care ar fi putut să îi cheltuie începând cu 2014. Din păcate, România a eşuat complet şi în 2014, şi în 2015, şi în 2016 şi acum în 2017.”

Abia acum Ministerul Muncii a anunţat că va accesa 47 de milioane de euro, adică mai puţin de 10% din aceste fonduri, pentru a-i ajută pe tineri să intre pe piaţa muncii.

Rata şomajului în rândul lor este de peste 13%, adică mai mult decât dublul mediei naţionale noteaza stirileprotv.ro

Category: Arad
Tags: , , , ,

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog introdu o adresă email validă.

Meniu