Sondaje. Hillary Clinton şi Donald Trump se află în dificultate, cu trei săptămâni înainte de primarele din Iowa

Favorita taberei democrate Hillary Clinton este ameninţată de Bernie Sanders, în timp ce la republicani senatorul Ted Cruz are şanse în faţa miliardarului Donald Trump, potrivit unor sondaje prezentate marţi, cu trei săptămâni înainte de lansarea primarelor prezidenţiale.

Ciclul primarelor, lung de câteva luni, va începe pe 1 februarie în micul stat Iowa. Acest stat trimite numai aproape 1% dintre delegaţii pentru convenţiile de învestitură din iulie. Matematic, o înfrângere în Iowa va putea fi ştearsă uşor de victorii în primarele următoare. Este însă pentru prima dată, după luni de sondaje virtuale, când alegătorii îşi vor exprima concret sprijinul pentru un candidat sau altul. Votul va scoate la lumină eventuale decalaje, în special pentru candidatul Donald Trump care nu s-a mai prezentat în niciun fel de alegeri până în prezent, transmite AFP, potrivit Agerpres.

La nivel naţional, miliardarul este la 34% din intenţiile de vot, urmat de senatorii Ted Cruz (20%) şi Marco Rubio (11%) şi de doctorul Ben Carson (9,5%), potrivit mediei calculate de RealClearPolitics. Lucrurile se complică în Iowa. În acest stat, Donald Trump şi Ted Cruz sunt aproape la egalitate. Anchetele l-au plasat pe unul în faţa celuilalt sau invers, însă diferenţa se află acum în marja de eroare. Astfel, sondajul PPP, publicat marţi, îl plasează pe Trump la 28% şi pe Cruz la 26%, cu o marjă de eroare de 4,3 puncte. Cei doi lideri ocupă aceleaşi poziţii şi în ancheta institutului Quinnipiac (Trump 31%, Cruz 29%).

Concluzia principală a sondajului PPP este că rezervorul de voturi al lui Donald Trump pare slab. În Iowa, susţinătorii celorlalţi 10 candidaţi îl preferă majoritar pe Ted Cruz în locul lui Donald Trump ca „a doua opţiune“. De partea democraţilor, senatorul Bernie Sanders a afirmat luni că adversara sa „are probleme“ cu candidatura, încurajat de sondajele bune din cele două state care vor deschide balul, Iowa şi New Hampshire.

  Al 12-lea cutremur în luna aprilie în România

În Iowa, cota lui Bernie Sanders a depăşit-o pe cea a lui Hillary Clinton, potrivit unei noi anchete Quinnipiac (49% contra 44%, marjă de eroare de 4,4 puncte) . Este pentru prima dată din septembrie când un sondaj îl plasează pe socialist în frunte. În New Hampshire, Bernie Sanders conduce detaşat, indică sondajul institutului Monmouth (53% contra 39%, marjă de eroare de 4,8 puncte). Hillary Clinton rămâne pe primul loc în intenţiile de vot la nivel naţional, semn că primele două probe, de la începutul lui februarie, vor reprezenta numai un moment dificil de trecut, o amintire neplăcută din 2008, când Barack Obama a învins-o în Iowa, notează Agerpres.

Sursa: adevarul.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Îți dorești un prieten pe viață?
Adoptă un cățel
Click aici
Îți dorești un prieten?
Adoptă un cățel
Click aici