Soluția pe care o cere premierul slovac pentru achizițiile militare

Niciun comentariu

Premierul slovac Robert Fico a declarat joi, după o întâlnire cu ministrul apărării, Peter Gajdos, că țara sa trebuie să caute „soluții europene” în privința deciziilor de achiziții de echipamente militare, transmite agenția slovacă TASR, preluată de Agerpres.

„I-am cerut ministrului să caute soluții europene pentru achiziționarea echipamentelor de care avem nevoie pentru forțele armate. I-am cerut de asemenea ministrului să lucreze pentru o soluție europeană și în ce privește flota noastră aeriană, pentru că este o decizie importantă”, a declarat Fico, referindu-se la avioanele MIG-29 utilizate în prezent de aviația militară slovacă, uzate moral și care ar urma să fie înlocuite în curând.

Prim-ministrul Fico, a cărui țară a aderat la NATO în 2004, a mai afirmat că este important ca Slovacia să le arate partenerilor europeni că poate adopta decizii europene.

Fico a mai spus că Uniunea Europeană va lansa la toamnă un program special în care statele interesate vor putea coopera mai îndeaproape în domeniul apărării, iar Slovacia ar trebui să fie parte a acestor inițiative.

„Primul domeniu în care se va aștepta de la noi un comportament european este cel al capabilităților militare”, a indicat șeful guvernului slovac.

Potrivit lui Peter Gajdos, Ministerul Apărării își propune o abordare sistematică în ce privește modernizarea armatei, pe baza unui plan de dezvoltare pe termen lung, cu accent pe forțele terestre și aeriene.

Guvernul slovac a aprobat în luna mai un plan de modernizare a dotărilor armatei, prin care urmează să fie alocate 1,2 miliarde de euro pentru înlocuirea parcului de transportoare blindate.

Potrivit documentului adoptat, armata slovacă va achiziționa în anii următori 81 de transportoare blindate cu tracțiune 8×8 și 404 cu tracțiune 4×4, dotări care vor înlocui modelele fabricate în perioada fostei Cehoslovacii și moștenite de Slovacia după separarea de Cehia în 1993.

În ce privește noile avioane de vânătoare, ministerul de resort vrea să finalizeze examinarea ofertelor până la sfârșitul lunii septembrie. Ministerul Apărării așteaptă oferte din mai multe țări, însă din martie poartă discuții cu Suedia pentru achiziționarea de aparate Grippen.

Foto: Guliver/GettyImages

Category: Arad
Tags: , , , , ,

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog introdu o adresă email validă.

Meniu