Ministrul Fifor a vorbit despre proiectele care vor implica industria românească. Cât va câștiga România din investițiile în Apărare

mihai fifor psd

România a devenit un partener atractiv pentru liderii globali în producția de armament, după ce a anunțat că va aloca 2% din PIB pentru Apărare în acest an.

O serie de investiții vor fi realizate și în țară, revitalizând industria de profil.

Dintre cele opt programe de înzestrare a Armatei aprobate de Parlament şi CSAT, Guvernul, prin Ministerul Apărării (MApN), va încerca să acopere în acest an două, şi anume achiziţia primului sistem de rachete Patriot şi implementarea acordului de cooperare industrială cu General Dynamics pentru producerea de transportoare blindate, a anunţat ieri ministrul Apărării, Mihai Fifor.

„Din aceşti 2%, în jur de 38% sunt bani care se duc în programele de înzestrare a Armatei Române. Sunt investiţii extrem de serioase, care au un acord prealabil al Parlamentului României. Sunt opt programe de înzestrare a Armatei aprobate de Parlamentul României, de CSAT, programe din care, anul acesta, vom încerca să acoperim două. Mă refer la achiziţia primului sistem de rachete Patriot, nu am să vă dau suma exactă, este undeva la 700 de milioane de dolari”, a declarat Mihai Fifor, la Palatul Parlamentului, la conferinţa „Mari proiecte care pot dezvolta România”, organizată de Economica.net.

 Transportoare blindate

Potrivit ministrului, totodată, este vorba și de acordul semnat de Ministerul Economiei cu General Dynamics, companie renumită în industria de armament internaţională. „Pe baza acestor acorduri care s-au semnat între Romarm, Uzina Mecanică Bucureşti şi General Dynamics, în România urmează să se producă transportoare blindate 8×8, transportoare de care va beneficia, în primă instanţă, Armata României”, a spus Fifor.

Potrivit unui comunicat recent al Ministerului Economiei, în subordonarea căruia se află companiile din industria de apărare, memorandumul de înțelegere și acordul de cooperare semnate între Romarm – filiala UMB și General Dynamics European Land Systems (GDELS) stipulează cooperarea pentru producerea și livrarea de transportoare auto blindate Piranha 5, în diverse configurații, conform cu necesitățile de dotare ale armatei României. Într-o primă fază, UMB va subcontracta de la GDELS asamblarea și fabricarea locală de componente pentru Piranha 5. Sub această formă de cooperare va fi livrată prima comandă de vehicule blindate, dintr-un total estimat de 227 de transportoare.

 Corvete

Totodată, ministrul Apărării a declarat ieri că, anul viitor, se intenţionează demararea procedurilor pentru „achiziţionarea, respectiv realizarea în România a patru corvete care să intre în dotarea Forţelor Navale Române”.

„Este un program de tipul celui pe care l-am dezvoltat cu General Dynamics, adică, pe baza unei proceduri competiţionale, să putem selecta o societate care să poată transfera în industria de specialitate românească tehnologie şi să producă în România, lucru pe care-l dorim cu orice preţ”, a spus el. Fifor a menţionat şi alte câteva programe avute în vedere pentru înzestrarea Armatei, ca o „combinaţie între a achiziţiona, dar a şi produce în România”.

 Elicoptere militare

„Foarte importantă este cooperarea pe care o avem cu IAR Ghimbav, respectiv Airbus Helicopters, pentru achiziţionarea de elicoptere de clasă medie. Aceste elicoptere urmează să se fabrice pe linia de producţie de la Braşov. (…) Pe de altă parte, s-au semnat primele documente cu o companie renumită tot în domeniul producţiei de elicoptere, mă refer la Bell Helicopters, pentru 45 de elicoptere. Este, practic, pentru prima dată când această companie ar urma să producă elicoptere în afara Statelor Unite şi dânşii doresc să aducă în România o linie de producţie”, a mai afirmat Fifor.

  Scandal la Putere. ALDE, pregătită să rupă coaliția

Ministrul Apărării a menționat şi interesul existent pentru relansarea producţiei de la uzina de avioane din Craiova pentru „modernizarea avionului Şoim”. „Este un avion de concepţie românească, astfel încât să avem şcoală pentru aparatele F-16. Zilele trecute, una dintre companiile celebre Raytheon a semnat pentru că-şi doreşte ca în România să se poată produce subansamble pentru sistemele de rachete. (…) Mai mult decât atât, suntem în faza în care, împreună cu Ministerul Economiei vom desemna un centru de excelenţă, pe de-o parte, pentru mentenanţă la avioanele F-16 (şi lucrul acesta se va realiza în industria românească) şi, totodată, pentru mentenanţa rachetelor Patriot pe care le achiziţionăm”, a mai spus Fifor.

România are în vedere achiziția de rachete sol-aer Patriot, un produs al Raytheon, companie cunoscută ca furnizor al interceptoarelor scutului antirachetă de la Deveselu.

Rachete cu rază scurtă de acțiune

Ministrul a punctat şi semnarea, în contextul vizitei preşedintelui Franţei în România, a unui memorandum cu compania franceză MBDA, producător de rachete, şi Uzina Mecanică Ploieşti, urmând ca în ţara noastră să se producă „rachete cu rază scurtă şi foarte scurtă de acţiune”.

„Suntem în tratative pentru modernizarea maşinilor de luptă de infanterie. Şi, în fine, poate un alt program extrem de important pentru noi este cel realizat în parteneriat cu Rheinmetall Germania şi Uzina Mecanică Moreni pentru realizarea unui transportor blindat care ar urma să intre în producţie la
sfârşit de 2019, început de 2020. Toate acestea sunt programe care nu fac altceva decât să readucă bani în industria de apărare românească, urmând să revitalizeze acest sector extrem de important, pe de-o parte, pentru interesul de securitate naţională pe care-l avem, pe de altă parte pentru a revitaliza o industrie extrem de profitabilă”, a mai declarat Fifor.

La mijlocul lunii iunie a acestui an, Uzina Automecanică Moreni și furnizorul german de tehnologie militară Rheinmetall au semnat actul constitutiv al societății mixte Romanian Military Vehicle Systems. În principal, RMVS va fabrica, vinde și asigura mentenanța transportorului blindat de trupe 8×8 (TBT 8×8), produs realizat în comun de join-venture-ul româno-german.

Viitorul vehicul TBT 8×8 este un transportor blindat amfibiu de trupe cu mobilitate superioară, ce va fi pus la dispoziția Armatei Române și a altor clienți interesați. Acordul UAM – Rheinmetall de fabricare a TBT 8×8 presupune transfer de know-how și dezvoltarea de tehnologie în comun scrie romanialibera.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Îți dorești un prieten pe viață?
Adoptă un cățel
Click aici
Îți dorești un prieten?
Adoptă un cățel
Click aici