Medicul arădean, Otilia Ţigănaş: Arsura solară. Ce-i de făcut?

arsura solara

Medicul arădean, Otilia Ţigănaş, a postat pe blogul personal un material în care vorbeşte despre arsura solară.

Despre expunerea pielii la soare și riscurile, dezavantajele, erorile ei, s-a scris enorm.

 

Puțin probabil să vă spun ceva ce nu știți.

 

Mă încumet, însă, să explic sub o formă care să vă convingă să și respectați resticțiile.

 

Pielea maronie, bronzată, devine așa datoriă melaninei, o substanță protectoare a pielii.

 

Cu cât te expui mai mult soarelui, cu atâta melanina devine mai multă, fiindcă corpul tău o tot produce ca să te protejeze.La un moment dat, protecția devine insuficientă chiar cu „o tonă” de melanină produsă sub atacul razelor, și din bronzat/maroniu totul se transformă în arsură.

 

Ca la orice clasificare a arsurilor, faza roșie – fără vezicule cu lichid e arsura de gradul întâi. Cea mai slabă. Dar totuși arsură. Iar cea  cu vezicule e de gradul doi – următorul pas în gravitate.

 

Repetăm?

 

Maroniu- roșu fără vezicule- roșu cu vezicule.

 

Iată ordinea cronologică a reacției la atacul direct al soarelui, în funcție de timpul și ora expunerii. Maroniul pe care ți-l dorești, însă, poat fi sărit și soarele trece direct la arsură.

 

Și reține că nu există cu adevărat nici măcar legnda “bronzului sănătos”! Însuși bronzul e dovada unei suferințe a tegumentului.

 

Din nefericire s-a instituit ideea că „omul bronzat e frumos”. Mai demult, cel frumos era alb. Cu cât mai alb, cu atâta mai frumos. Or moda, decizia: frumos/urât, iată, ține de noi oamenii. Ca norocul că nu există moda vânătăilor pe pomeți! Iar o femeie să fie cu atât mai frumoasă, cu cât are mai multe vânătăi sub ochi. Și să vezi atunci pumni în figură! Mai știi că n-o să apară? Există sălbatici care își măsoară frumusețea după numărul de inele din sfârcuri.

  Salvatorul din Apuseni este șofer de tir la o firmă din Arad

 

Să revenim la oile noastre bronzate.

 

După și în afara acestor trepte de suferință, marele (URIAȘUL!!) risc este al cancerului de piele. Soarele aplicat direct, nemijlocit, necontrolat pe corp, este una dintre cauzele dovedite statisic în cancerul de piele! Prin razele lui utraviolete.

 

Ce-i de făcut? Fiindcă moda nu am cum s-o schimb. Nici s-o ignor.

 

Dacă-i musai, expuneți-vă doar până la ora 10 și după ora 16- 16,30 chiar. Puțin, nu? Infinitezimal față de cât stăm la plajă!

Nu vă bronzați la saloane. Bronzul usucă, asprește și îmbătrânește pielea. Mai rău ca țigara. Și-i păcat, pentru 3-4 ani de piele tânără bronzată tare, să suporți apoi decenii de piele zbârcită ce pare mai bătrână decăt vârsta ta.

Folosiți creme protective. Generos. Dar nu vă încredeți în ele, nu vă imaginați că ar anula primele două puncte. Nu le anulează!

Beți multe lichide. Înainte să vă fie sete. Beți fiindcă trebuie, nu fiindcă vă e sete. Când vă este sete, din nou e târziu, corpul suferă. Știți ceva? Nu sucuri, limonade etc. Necum carbogazoase. Pur și simplu apă. Beți apă! Nu foarte rece, doar răcoroasă.

Ce-i de făcut dacă te-ai ars deja? Vezi continuarea pe www.otiliatiganas.ro!

Categorie: arad
Tags: arsura solara, bronzare, expunere soare, riscuri, stiri arad, tiganas

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Îți dorești un prieten pe viață?
Adoptă un cățel
Click aici
Îți dorești un prieten?
Adoptă un cățel
Click aici