Grădiniţă mutată într-un faimos… bordel, la Timişoara

sari neni

Șari-Neni, faimosul bordel din Timișoara de altădată, ajunge pe mâna municipalității. Este vorba, de fapt, despre clădirea în care a funcționat celebrul bordel. Consilierii locali au decis că primăria merită să cumpere imobilul din cartierul Elisabetin la prețul de 120.000 de euro. Municipalitatea vrea să facă acolo… locuințe pentru tineri sau să… mute o grădiniță.

În ședința consiliului local de vineri, aleșii aveau pe mese un proiect de hotărâre „privind neexercitarea dreptului de preempțiune la intenția de înstrăinare a spațiului cu altă destinație decât aceea de locuință – Spațiu alimentație publică – Restaurant, situat în strada Romulus nr. 32, la prețul de 120.000 de euro”. Consilierii locali au analizat totuși problema și și-au zis că s-ar merita totuși ca municipalitatea să cumpere faimosul imobil.

„Inițial, exista un referat pentru neexercitarea dreptului de preempțiune, însă consilierul local Simion Moșiu a cerut o audiență la mine și mi-a explicat despre ce este vorba. Am cerut apoi aparatului primăriei să analizeze situația, să vedem dacă nu prezintă totuși interes pentru noi. S-a întocmit un referat, prețul, de această dată, este unul bun, așa că vă propun să votați pentru cumpărarea acestui spațiu”, a explicat primarul Timișoarei.

Proiectul a fost aprobat în unanimitate de aleșii locali.

Pasul următor este ca membrii Comisiei de negociere cu terții din cadrul primăriei să negocieze cu proprietarii și să ajungă la o concluzie privind prețul cu care va fi cumpărată clădirea, în baza unui raport de evaluare. În bugetul orașului pe 2016 au fost puși deoparte 1 milion de lei pentru dezvoltarea sistemului de locuințe.

„Este foarte mic prețul, aproximativ 200 euro/mp construit, iar terenul de 850 mp este gratis. Propunerea mea a fost că, având în vedere poziția și valoarea foarte mică, ar fi păcat ca primăria să piardă un asemenea teren unde se pot construi locuințe pentru tineri, având în vedere că firmele mari din oraș au anunțat că vor să facă angajări. Cea mai mare problemă, ca în orice oraș, sunt locuințele. Asta a fost ideea mea, să facă primăria locuințe pentru tineri”, ne-a declarat Simion Moșiu.

Practic, consilierul local propune ca imobilul să fie demolat, iar în loc să fie ridicate locuințe noi. Autoritățile locale ar fi obligate însă să păstreze fațada clădirii aflată pe lista monumentelor istorice.

  Se interzice folosirea lumânărilor în teatre, restaurante și cluburi

Pe de altă parte, reprezentanții Biroului Școli Spitale din cadrul primăriei susțin că ar avea nevoie de spațiu pentru a muta acolo… Grădinița cu program prelungit nr. 21, care funcționează în imobilul retrocedat situat pe str. Rădulescu nr. 7 și pentru care se plătește o chirie lunară de 9.124,14 lei, din bugetul local. Funcționarii de la Biroul locuințe din cadrul Direcției Clădiri, Terenuri și Dotări Diverse susțin că spațiul nu are destinația de locuință.

Acestea sunt însă doar idei, decizia finală asupra destinației clădirii în care a funcționat cel mai cunoscut bordel din Timișoara interbelică urmând să fie luată după ce imobilul va fi cumpărat.

Oficialii primăriei recunosc oricum că imobilul istoric are nevoie de intervenții pentru a putea fi locuibil într-un final. În urmă cu mai bine de doi ani, aleșii au mai avut pe mese un proiect de hotărâre privind neexercitarea dreptului de preempțiune, așa că au decis că nu se merită ca primăria să dea 220.000 de euro pe faimoasa clădire. Iată că acum prețul s-a înjumătățit.

„Spațiul are o suprafață utilă de aproximativ 564,87 metri pătrați, este compus din patru săli de mese, sală de protocol, bar, hol intrare, grup sanitar, duș, opt magazii, bucătărie, două coridoare, spălătorie, două garderobe, camere frig, birou, două grupuri sanitare, grădină de vară, terasă la parter, iar la subsol trei săli de mese, bar, două coridoare, hol, magazii, 820/1250 mp teren în proprietate”, se arată în referatul ce însoțește proiectul de hotărâre. Clădirea în discuție ocupă poziția 63 în Lista Monumentelor Istorice din 2015.

Potrivit Wikipedia, proprietara bordelului era Földessy Charlotta – Șarlota. Sub paravanul unui restaurant cochet și intim, bărbații găseau acolo tot ce doreau, la servicii impecabile și cu o ofertă prezentată în albume cu fotografii realizate de un fotograf profesionist. Localul a fost desființat după cel de-al Doilea Război Mondial, iar pe vremea comunismului a funcționat ca un bufet, iar apoi a fost transformat în restaurant.

sursa: www.tion.ro;

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Îți dorești un prieten pe viață?
Adoptă un cățel
Click aici
Îți dorești un prieten?
Adoptă un cățel
Click aici