A fost gasita epava legendarului galion San Jose, care transporta una dintre cele mai mari comori ale omenirii

Col 3107 Custom
“Aceasta este cea mai importanta comoara descoperita din istoria omenirii”, s-a entuziasmat Santos, care s-a deplasat la Cartagena, oras in largul caruia a fost gasita epava, conform AFP.

Galionul s-a scufundat in anul 1708 in urma unei confruntari cu fortele navale britanice in batalia de la Baru, in timpul Razboiului Succesiunii Spaniole (1701-1712). Era principala nava a unei flote care transporta aur si argint din coloniile spaniole din America pana in Spania, pentru regele Filipal V-lea.

Doar cativa dintre cei 600 de membri ai echipajului de pe nava au reusit sa se salveze in momentul naufragiului.

Vanatorii de comori de pretutindeni cautau aceasta epava de zeci de ani. Desi au fost descoperite multe alte epave, miticul San Jose continua sa ramana ascuns, locatia sa ramanand un mister.

O echipa de cercetatori columbieni si internationali, intre care membri ai echipei care a gasit epava Titanicului in 1985, au studiat vanturile si curentii din Caraibe in 1708. Ei au studiat, de asemenea, arhivele coloniale spaniole si columbiene, in cautare de indicii.

Expertii au confirmat in cele din urma ca San Jose a fost gasit la 27 noiembrie, intr-un loc in care nicio sapatura nu retinuse atentia, a declarat presedintele Santos.

Alte cinci epave au fost descoperite pe fundul oceanului in timpul acestor explorari.

Epava lui San Jose a fost gasita in apropiere de insulele Corales del Rosario, in largul Cartagenei. Nava a fost identificata datorita tunurilor sale de bronz unice, pe care erau gravati delfini.

  România, jignită de un oficial european: Ţara hoţilor de maşini

In largul coastelor caraibiene ale Columbiei ar exista pana la o mie de epave dar numai sase dintre ele transportau comori mari, a declarat pentru AFP antropologul Fabian Sanabria, adaugand ca cea mai mare si cea mai ravnita era cea de pe San Jose.

Comoara din adancuri: Monezi rare in valoare de 4,5 milioane de dolari

“Cantitatea si tipul de material nu lasa nici o indoiala cu privire la identitatea epavei”, a declarat Ernesto Montenegro, directorul Institutului columbian de Antropologie si Istorie.

Aceasta descoperire este “un eveniment fara precedent” pentru Columbia, a punctat primarul orasului Cartagena, Dionisio Velez.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Îți dorești un prieten pe viață?
Adoptă un cățel
Click aici
Îți dorești un prieten?
Adoptă un cățel
Click aici