Zece măsuri de austeritate pentru 2018 adoptate de Guvernul Tudose!

Resize of LM1 9521

Guvernul României a adoptat miercuri, 6 decembrie, atât proiectul de buget pentru anul viitor, cât și o Ordonanță de Urgență care stabileşte măsuri de austeritate pentru 2018.

Proiectul acestei Ordonanțe, care conține nu mai puțin de 37 de articole, ar fi trebuit să fie menținut în dezbatere publică cel puțin încă două zile.

Ordonanța restrânge drastic cheltuielile publice din 2018, după ce, anul acesta, Guvernul a majorat salariile bugetarilor și a permis creșterea cheltuielilor de consum în detrimentul investițiilor.

Astfel, 2018 se anunță un an “negru” pentru sistemul public.

Am selectat 10 măsuri de austeritate cuprinse în Ordonanța adoptată miercuri de Guvernul Tudose.

1. În 2018 nu se vor acorda premii, tichete-cadou, nici indemnizația de hrană și nici indemnizația de vacanță, indiferent de sistemul de finanţare, inclusiv în cazul activităţilor care se finanțează integral din venituri proprii.

Funcționarii vor putea primi, în schimb, un voucher de vacanță.

2. Salariile publice care vor fi obținute în instanță anul viitor vor fi plătite eșalonat, în termen de 5 ani, tranșele fiind de 5% (în 2018) pentru a ajunge treptat la 35% (în 2023).

3. Munca suplimentară a funcționarilor aflaţi în posturi de conducere și execuție nu va fi plătită în numerar în 2018, ci se va compensa cu zile libere.

4. Instituțiile și autoritățile publice sunt obligate să păstreze doar atâția angajați câți pot plăti din bugetul propriu estimat la începutul anului, stipulează Ordonanța.

Conform acestui criteriu, “ordonatorii de credite stabilesc numărul maxim de posturi care se finanţează în anul 2018”.

5. Bugetul de stat se degrevează de 10% din obligațiile financiare față de persoanele cu handicap și cu handicap grav, aceste obligații fiind mutate în sarcina autorităților locale.

Practic, din bugetul de stat se va asigura doar 90% din plata salariilor asistenților personali ai persoanelor cu handicap grav, și tot 90% din finanțarea centrelor publice pentru îngrijirea persoane adulte cu handicap.

Restul de 10% va fi acoperit de bugetele locale, oricum îngreunate de plata noilor salarii majorate.

 “Efectele vor fi că nu se vor mai angaja asistenți personali pentru noii intrați în sistemul serviciilor sociale. Iar pe partea cealaltă, la serviciile oferite persoanelor cu handicap în centre publice, cel mai probabil vor crește costurile pentru familii”.

Andreia Morar, director DIZABNET,
Federația Prestatorilor de Servicii pentru Persoane cu Dizabilități

*

6. Instituţiilor şi autorităţilor publice li se interzice ca în 2018 să cumpere autoturisme (în afara celor exclusiv electrice) și mobilier de birou.

Excepție fac instituțiile publice nou înființate, dacă nu provin din reorganizarea altora, sau cele care beneficiază de fonduri sau împrumuturi externe.

  Norvegia plătește imigranților indemnizații de 3.200 de euro, ca să părăsească țara

De asemenea, cheltuielile de întreținere ale instituțiilor – așa-numitele “cheltuieli cu bunuri și servicii” vor fi obligatoriu reduse cu 10%.

7. Toate indemnizaţiile, primele, ajutoarele, despăgubirile și compensaţiile lunare pentru chirie de care beneficiază militarii, poliţiştii şi lucrătorii din administraţia penitenciarelor se plafonează la nivelul lui decembrie 2017.

De asemenea, cadrelor militare nu li se vor acorda în 2018 ajutoare sau indemnizaţii la ieşirea la pensie, retragere, încetarea raporturilor de serviciu ori trecerea în rezervă.

8. Pe toată durata anului viitor se suspendă angajările prin concurs sau examen pe posturile vacante sau temporar vacante din orice instituție sau autoritate publică.

Prin excepție, autoritățile care dispun de fonduri proprii pentru plata salariilor noilor angajați pot ocupa maxim 50% din numărul funcțiilor vacante.

9. Știați că statul acordă sprijin material urmașilor membrilor Academiei Române și urmaşilor membrilor Academiei Oamenilor de Știință din România (AOSR), înființată prin transformarea unui ONG în instituție de stat?

Ei bine, în ciuda tăierilor bugetare, sprijinul material de care beneficiază urmașii membrilor acestor două Academii se păstrează, ba chiar se mărește, pentru a păstra cuantumul net la valoarea din decembrie 2017.

10. Ordonanţa spune că salariile directorilor și ale administratorilor companiilor de stat pot fi mărite, pentru a nu scădea odată cu reținerea CAS și CASS la angajat.

În schimb, Guvernul suspendă, printre altele, acordarea de miere de albine ca supliment nutritiv pentru preşcolari şi elevii din clasele I-IV din învăţământul de stat şi confesional.

 Proiectul de buget pe 2018 este construit pe o creștere de 5,5%

Ordonanţa de Urgenţă din care am citat mai sus conține zeci de măsuri care presupun derogări și modificări de la legislația actuală.

Undeva în corpul acestui text, Guvernul admite că, în lipsa acestor măsuri, România ar depăși ținta de deficit de 3%, ajungând la 5,14%.

Executivul estimează că implementarea acestei Ordonanţe ar produce o economie de circa 2,14% din PIB, adică peste 18 miliarde de lei (circa 4 miliarde de euro).

Pe de altă parte, Guvernul a adoptat miercuri proiectul de buget pentru 2018, care prevede un deficit bugetar de 2,97% din PIB.

Proiectul este construit pe o creștere economică de 5,5%, un curs mediu de 4,55 de lei pe euro și un câștig mediu salarial lunar de 2.614 lei.

Guvernul estimează veniturile la 287,5 miliarde de lei, iar cheltuielile, la 314,5 miliarde de lei scrie pressone.ro

Detalii despre proiectul de buget puteți citi aici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Îți dorești un prieten pe viață?
Adoptă un cățel
Click aici
Îți dorești un prieten?
Adoptă un cățel
Click aici