VIDEO O arădeancă a fost ridicată de DIICOT pentru intenţia de instigare la săvârşirea unui act terorist!

Niciun comentariu

Procurorii DIICOT Timișoara spun că începând cu anul 2019, tânăra a cunoscut un proces treptat de radicalizare, prin intermediul contactelor stabilite în mediul virtual cu diferiți susținători ai unei organizații teroriste din Orientul Mijlociu.

În acest context, suspecta a accesat în mod repetat materiale de propagandă teroristă, în scopul însușirii ideologiei teroriste, ca parte a procesului de radicalizare şi a promovat în mediul virtual, în mod repetat şi cu frecvență ridicată, mesaje de propagandă a ideilor şi conceptelor radical islamiste, specifice organizațiilor teroriste musulmane, folosind în acest scop diferite aplicaţii de mesagerie şi, de asemenea, prin intermediul sistemelor informatice şi a mijloacelor de comunicare electronică proprii.
Astfel, prin intermediul unei reţele de socializare, utilizând diferite profile, suspecta a dezvoltat relaţii cu diferiţi cetăţeni străini, proveniţi din areale cu problematică teroristă active, unii dintre ei suspecţi de apartenenţă la organizația teroristă din Orientul Mijlociu. Aceşti cetăţeni străini au rolul de a recruta diferite persoane, în scopul însuşirii ideilor şi credinţelor fundamentaliste, scop în care postează constant mesaje şi simbolului specifice organizației teroriste din Orientul Mijlociu, filme şi fotografii cu arme sau luptători înarmaţi, scene de luptă, execuţii de prizonieri, pregătirea atentatorilor sinucigaşi, predici ale unor clerici radicali”, se arată într-un comunicat de presă remis de DIICOT Timișoara.

Procurorii susțin că pe parcursul procesului de radicalizare, tânăra a făcut obiectul unor sesiuni de pregătire contrainformativă din partea cetățenilor străni cu care a dezvoltat relaţii de colaborare, menite să-i asigure o cât mai bună conspirativitate a activităţilor derulate şi să îngreuneze capacitățile de monitorizare din partea organelor statului. În acest sens, femeia a început să utilizeze simultan mai multe conturi de email – până la 21 de adrese în acelaşi timp -, precum şi multiple posturi telefonice şi cartele reîncărcabile, pe care era învăţată să le schimbe la intervale regulate de timp, iar la indicaţiile colaboratorilor străini, tânăra a recepţionat şi a început să folosească şi o serie de aplicaţii de tip VPN, al căror scop este criptarea comunicaţiilor dintre părţi. Procurorii DIICOT spun că femeia şi-a arătat disponibilitatea de a facilita venirea în România a unora dintre cetățenii străini cu care se află în legătură şi există suspiciunea că a început să recepționeze diferite sume de bani de la colaboratorii săi.

Având în vedere toate acestea, anchetatorii au decis să efectueze percheziții la domiciliul tinerei din Nădlac. „La data de 14.05.2020, procurori Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Timișoara împreună cu ofițeri de politie judiciară din cadrul B.C.C.O. Timișoara au efectuat un număr de 2 percheziții domiciliare, pe raza județului Arad, la locuințele unei persoane de sex feminin suspectată de săvârșirea infracțiunilor de accesarea în mod repetat de materiale de propagandă teroristă, prin intermediul sistemelor informatice sau altor mijloace de comunicații electronice, precum şi deținerea de astfel de materiale, în scopul însușirii ideologiei teroriste, ca parte a unui proces de radicalizare și promovarea unui mesaj prin propagandă săvârșită prin orice mijloace, în public, cu intenția de a instiga la săvârșirea unui act de terorism. În urma perchezițiilor, au fost ridicate un un telefon mobil, o cartelă telefonică, un card micro SD și 25 de cd/dvd-uri. La sediul DIICOT – Serviciul Teritorial Timiș a fost condusă o persoană, în vederea audierii. Suportul tehnic şi informativ a fost asigurat de către Serviciul Român de Informaţii”, se arată în comunicatul DIICOT Timișoara.

Category: mandri.ro
Tags: , , ,

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog introdu o adresă email validă.

Meniu