Victorie împotriva RECUPERATORILOR DE CREANȚE! Suma pe care aceștia o pot cere debitorilor, plafonată

Niciun comentariu

Camera Deputaților, în calitate de for decizional, a adoptat miercuri, 19 decembrie 2018, un proiect de lege pentru modificarea OUG nr.50/2010 privind contractele de credit pentru consumatori, potrivit căruia cesionarul nu va putea pretinde de la debitorul care are calitatea de consumator mai mult decât dublul sumei plătite de acesta pentru a cumpăra creanța de la cedent.

„Susţinerea acestei iniţiative înseamnă reducerea, în principal, a vulnerabiliţii economice şi sociale a românilor datornici la firmele de recuperări creanţe. Să cumperi o creanţă bancară cu 4-5% din valoarea acesteia şi după aceea, practic, să-i hărţuieşti pe debitori direct sau prin intermediul autorităţilor statului este un şantaj împotriva milioanelor de români datorinici”, a spus senatorul liberal Steliana Miron, care se află printre iniţiatorii proiectului de lege alaturi de Daniel Zamfir.

Aceste dispoziții se vor aplica indiferent de instrumentul juridic utilizat pentru transferul creanței, inclusiv în cazurile cesiunii de contract, al cesiunii de portofoliu de creanță și al subrogației.

Debitorul cedat care are calitate de consumator se va putea elibera de datorie plătind cesionarului dublul prețului pe care acesta l-a plătit pentru a dobândi creanța, fără costuri suplimentare.

Pentru echilibrarea riscurilor contractului, dispozițiile documentului se vor aplica și contractelor de credit aflate în derulare la data intrării sale în vigoare.

Category: mandri.ro
Tags: , ,

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog introdu o adresă email validă.

Meniu