VACANȚĂ DE COȘMAR! Medici români, plecați la schi în Tirol, transformați în infractori de autoritățile austriece. Lipsiţi de ajutorul Consulatului României şi al MAE, li s-a FABRICAT un dosar

1a958ef46f6d3262 04ebf4b5d9e0508c

Cristina și Cosmin N., medici de profesie, trăiesc, de aproape un an, un vis urât. Aievea! Au mers la schi într-o stațiune montană tiroleză – Iscghl -, au plătit 3.600 de euro cazarea la un hotel de patru stele, în care au stat doar o noapte, au fost umiliți de poliția locală și, într-un final – acuzați de calomnie și defăimare – au fost trimiși în judecată, riscând între 2 și 5 ani de pușcărie!

L-am întâlnit pe Cosmin în București, după ce, în prealabil, a scris pe adresa redacției noastre, în încercarea disperată de a găsi un sprijin în lupta sa cu autoritățile austriece. Medic stomatolog de profesie, Cosmin ne-a rugat să-i protejăm identitatea, deoarce, consideră el, acest scandal i-ar afecta imaginea. „Nu știu încotro s-o mai apucăm. Ne-a dat peste cap această experiență urâtă trăită în Austria. Să vă povestesc cum s-a întâmplat”. Doctorul de 37 de ani oftează din toți rărunchii, apoi dă frâu liber necazului:

„Mergem de 15 ani la schi în Austria. Iubim acest sport. Așa că, la începutul acestui an, prin ianuarie, ne-am făcut rezervare la Hotelul Montanara, din Iscghl. Am greșit că n-am luat în calcul ofertele agențiilor de turism. Am ales noi, de pe internet, unde să mergem. Este un stabiliment de patru stele, părea serios, nu ne-am făcut griji. Pentru perioada preferată de noi – 3-10 ianuarie – cazarea costa 450 de euro pe noapte. Am achitat, prin decembrie, un avans de 1.000 de euro și, ulterior, am plecat la drum”.

Cosmin trage din nou aer în piept: „Am ajuns la destinație pe 3 ianuarie, ora 21.30. Fusese foarte aglomerat pe autostradă… A început din prima prost. Singurul angajat care ne aștepta, nerăbdător să plece acasă, ne-a transmis clipboard03 3că parcarea costă 20 de euro pe noapte. Ne-a condus către camere, apoi a tulit-o, lăsând recepția goală. Rezervasem un apartament cu două camere și două băi, pentru că, în afară de soție și de mine, ne mai însoțeau copilașul nostru de trei ani și jumătate, plus o mătușă. Cum am intrat în apartament, ne-a izbit o putoare puternică. Mirosea a brânză prăjită amestecată cu ceapă. Oribil! Dar nu asta s-a dovedit a fi cea mai mare problemă. Nu! În camere era un frig incredibil, gheață erau pereții!”

Soția, însărcinată, a răcit din cauza frigului din cameră

De aici înainte, povestea lui Cosmin și a Cristinei se metamorfozează într-un coșmar:

„În noaptea aceea, soția mea, care era și însărcinată cu al doilea copil, a răcit. La fel și pruncul de trei ani și jumătate. Supărați, a doua zi am cerut alte camere și, deși erau locuri libere, nu ne-au dat. A venit nevasta patronului, a aerisit la noi și ne-au transmis să mergem în altă parte dacă nu ne convine. Cum era la fel de frig ca în prima noapte și puțea la fel de urât, am hotărât să căutăm alt hotel. Era bătaie de joc la Montanara! În fine, ne-am găsit altă cazare, apoi am revenit să ne cerem diferența de bani din avans. Bun, am stat o noapte, le-am spus să ne oprească 450 de euro, dar să ne dea restul de 550 de euro din avansul de 1.000 ”.

Medicul se aprinde instantaneu: „Ce credeți că s-a întâmplat? Nu numai că au refuzat să ne dea cei 550 de euro, dar ne-au cerut să achităm banii pe toate cele opt nopți, adică 3.600 de euro. Aberant! Atunci am decis să sunăm la poliție, să medieze această situație uluitoare. Eram convinși că ni se va face dreptate. O naivitate! Au venit polițiștii – care vorbeau mai mult în germană decât în clipboard04 2engleză – și ne-au transmis că, dacă nu plătim toată suma, ne dau pe mâna judecătorilor. Eram siderați. Am mers și la Oficiul de Turism din localitate, care, pur și simplu, a refuzat să ne înregistreze plângerea . Am înțeles de acolo că patronul hotelului Montanara era și proprietarul a tot ce însemna instalație de cablu în Iscghl. Nimeni nu dorea să se pună rău cu el pentru niște amărâți de români”.

Umiliți deja, pentru medicii bucureșteni calvarul abia începuse: „Am achitat toată suma la Montanara și am plecat. Imediat, am sunat la Consulatul României din Austria, să cerem ajutor. Am vorbit cu domnul Florin Râmniceanu, care ne-a sfătuit să mergem la șeful Poliției din Iscghl. Ne-a sfătuit prost! Trebuia să ne recomande să angajăm un avocat, pentru a ne recupera banii pe cale civilă. Am aflat asta ulterior. Eh, noi ne-am dus la șeful Poliției. Ne-au întâmpinat tot cerberii care veniseră la Montanara, plus o femeie polițist. Au fost agresivi, ne-au șicanat încontinuu și abia a doua zi am reușit să ajungem la superiorul lor. Care, normal, nu avea decât noțiunile de bază ale limbii engleze. Am solicitat un traducător, așa cum prevede legislația europeană, dar n-am primit nimic”.

  Și pe noi cine ne mănâncă? Lucruri uimitoare care se petrec în corpul nostru

Umiliți, jecmăniți și trimiși în judecată

Cosmin se concentrează preț de câteva secunde, apoi erupe din nou: „Deși i-am ex-plicat clar că nu vrem să facem vreo plângere, ci doar să ne recuperăm banii, șeful Poliției ne-a trimis ulterior, în limba germană, o citație oficială, în care scria că trebuie să ne prezentăm la Poliția Departamentală. Bine, am aflat mai târziu despre ce era vorba, pentru că nu știm limba germană. Așa că nu ne-am mai prezentat nicăieri. Ne și săturaserăm de toate, voiam să ne relaxăm, să mergem la schi, că doar de-asta eram în concediu”.


clipboard05 2


Familia N. a revenit în România fără să-și recupereze banii și, când aproape uitase de pagubă și de umilințe, opt luni mai târziu, a primit o citație de la Comisia Rogatorie. Au mers la poliție să afle despre ce este vorba, iar explicațiile funcționarilor români i-au lăsat cu gura căscată: pe numele lor exista un dosar penal la Tribunalul din Innsbruck, în care erau acuzați de calomnie și defăimare la adresa polițiștilor din Iscghl. În Austria, astfel de fapte se pedepsesc cu închisoare de la 2 la 5 ani!

„A fost o veste șocantă. Adică, după am fost jecmăniți la drumul mare, mai riscam să facem și pușcărie!”, clamează, revoltat, Cosmin. Îl întreb dacă i-a înjurat sau dacă i-a luat, cumva, la palme pe polițiștii austrieci, iar răspunsul nu întârzie: „Nici pomeneală! Suntem oameni civilizați, educați… Eu profesez atât în țară, cât și la Geneva, în Elveția. Muncesc pe rupte, fac naveta. Soția este medic dermatolog, suntem oameni serioși. E bătaie de joc, domnule! Ne-a consumat atât de mult această poveste… Of, Doamne!”.

Indignarea lui Cosmin pare îndreptățită, iar vocea îi capătă o tonalitate rece: „Ne-au fabricat un dosar. Noi n-am dat nicio declarație scrisă, pe soție nici măcar n-au legitimat-o… Deținem certificate lingvistice care atestă că avem doar noțiuni de bază ale limbii engleze, deci aveam nevoie de traducător la discuția cu polițiștii din Iscghl. Nu l-am primit, ne-au încălcat un drept. Sau românii sunt cetățeni europeni doar când vine vorba de taxe și impozite?”.

Cosmin și Cristina au fost nevoiți să bage adânc mâna în buzunar pentru a se apăra: „Ne-am angajat un avocat în țară și unul în Austria. Nu ne jucăm. Suntem trimiși în judecată, riscăm să facem închisoare, să plătim amenzi penale, să ni se năruie carierele… Sunt dezamăgit de reacția oficialilor români. Mai precis, de lipsa lor de reacție. Consulatul nu ne-a ajutat, Ministerul Afacerilor Externe, la fel. Am sesizat și Ambasada României, sper să ne sprijine. Am un sentiment ciudat, parcă suntem orfani, bieți români lăsați de izbeliște..”.

Iscghl, stațiunea preferată a românilor

Iscghl, o stațiune montană cu aproximativ 2.000 de locuitori, este situată în landul Tirol, Austria. Situată la o altitudine de 1377 m, pe Valea Paznaun, așezarea este foarte îndrăgită de iubitorii de schi. Mai ales că Iscghl deține în jur de 250 de km de pârtii amenajate și 44 de instalații de transport pe cablu. Și românii preferă să meargă în vacanță aici, prețurile, destul de piperate însă, selectând clientela. 45 de euro pe zi costă o cartelă care-ți permite accesul în zona schiabilă, pentru copiii sub opt ani, însoțiți de un părinte, accesul fiind gratuit. Românii sunt atrași aici și de activitățile après schi: petreceri în aer liber, concerte, concursuri pe pârtie.

Strigăt de ajutor într-o scrisoare adresată ambasadorului

În încercarea de a-și găsi dreptatea, Cosmin N. i-a trimis o scrisoare oficială lui Bogdan Mazuru, ambasadorul României în Austria. Încă așteaptă un răspuns.

„Excelenței Sale Domnului Ambasador Bogdan Mazuru, Stimate Domnule Ambasador, în data de 29.09.2015 am depus la registratura Ministerului Afacerilor Externe memoriul cu nr. 11501/29.09.2015.

În atașament veți găsi memoriul și scrisoarea depusă la Departamentul Relații Publice al Ministerului Afacerilor Externe. În speranța că demersul nostru respectă cadrul legal, vă rugăm să ne ajutați în vederea stabilirii adevărului și respectării drepturilor și libertăților de care ne bucurăm ca cetățeni europeni.

Cu deosebit respect, Dr. N Cosmin”

Ambasada nu știe nimic, dar promite ajutor

Contactată de EVZ, Ambasada României în Austria, prin vocea secretarului Adrian Adam, ne-a precizat următoarele: „Personal, nu cunosc subiectul, dar mă voi interesa. Vă dați seama – sunt sute și mii de procese, oameni arestați în Austria, cu probleme grave – e greu să le cunoști pe toate în amănunt. Mai ales că acest caz este o afacere privată. Bine, trebuie să ajutăm pe toată lumea… Au mai fost cazuri, legate tot de Iscghl, în care românii și-au rezervat cazarea din timp și, când au ajuns la fața locului, s-au trezit că n-au unde sta. Erau mutați, plimbați…”.

 

Sursa: www.evz.ro / Foto: www.bergfex.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Îți dorești un prieten pe viață?
Adoptă un cățel
Click aici
Îți dorești un prieten?
Adoptă un cățel
Click aici