Un proprietar a declarat la Fisc, în 2017, că a încasat din chirie o sumă exorbitantă

ialomitianu pnl guvernul aloce bani bisericile nu pot finaliza ajutor buget Custom

Un proprietar din București a declarat la Fisc anul trecut că a încasat din chirie aproape 4 milioane de lei. Este un caz singular, însă, pentru că alții din întreaga țară susțin că au primit doar câțiva lei.

Specialiștii imobiliari cred că datele ANAF arată doar o parte a pieței. Din cauza taxelor mari, oamenii evita să declare sumele reale.

Bucureștiul conduce în topul chiriilor exorbitante cu zona de nord, considerată una de lux.

În 2017, la Fisc au fost înregistrate 374.000 de contracte de închiriere, declarate de persoane fizice. Iar pentru toate, statul a încasat 365 de milioane de lei. Este prea puțin, spun specialiștii.

În realitate, proprietarii evită să încheie un contract de închiriere și să-l înregistreze la ANAF, ca să nu plătească dările aferente la stat.

Citește și
Cele mai scumpe orașe europene. Metropola în care 3 camere se închiriază cu 5.400 euro
Alții adaugă la chiria pe care o încasează și banii pe care trebuie să-i dea la stat, ca să fie siguri că nu ies în pagubă.

Așadar cu un contract la Fisc, chiria crește – în cazul unei garsoniere – cam cu 10%. E adevărat că ambele părți sunt acoperite legal în cazul unui litigiu.

Agent imobiliar: ”Cu contract, nu știu ce să că zic… mai crește un pic, dar cât exact… nu știu, de obicei în jur de 30 de euro mai crește, cam așa, 20-30 de euro, se hotărăsc proprietarii″.

Dragoș Vîlceanu, președintele Asociației Brokerilor Imobiliari: ”Când vorbim de chirii mici și oameni cu posibilități mici, toată lumea preferă să evite acest impozit. Întâlnim frecvent situații în care se declară o suma modică sau oricum mult mai mică decât chiria reală.″

  Avertizare: în caz de atac, sistemul antirachetă din România nu ar funcționa

Datele de la ANAF arată o hartă a extremelor. În sectorul 4 din București au fost persoane care au declarat chirii de 1 leu. Același lucru s-a întâmplat și în câteva județe din Moldova, dar și în zona de sud a țării.

Bucureștiul conduce însă în clasamentul orașelor cu cele mai ″bănoase″⁣ contracte de închiriere. În sectorul 1, mai exact, un proprietar a declarat un contract de închiriere de 3,9 milioane de lei. Urmează apoi unul din Cluj, cu 3,2 milioane de lei, și altul din Iași, cu aproape 3 milioane de lei.

Oficial, nu există date despre câte locuințe sunt închiriate în România. Sunt aproape 9 milioane în toată țara, dintre care 860.000 se află în București.

Este însă suficient să ne uităm la cât de ″activă″⁣ e piața în Capitală, ca să vedem că o parte dintre chirii nu sunt înregistrate oficial.

Pentru veniturile din chirii, proprietarii plătesc un impozit de 10% și o contribuție la sănătate de 10%. Cei care nu declară la timp veniturile din chirii riscă să fie penalizați, iar fapta poate fi considerată evaziune fiscală noteaza stirileprotv.ro

Categorie: mandri.ro
Tags: anaf, bani, chirii, contracte de inchiriere, milioane

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Îți dorești un prieten pe viață?
Adoptă un cățel
Click aici
Îți dorești un prieten?
Adoptă un cățel
Click aici