Un bancher cu influență mare în România a murit

Niciun comentariu

Bancherul italian care a contribuit din umbră la creşterea spectaculoasă a Băncii Transilvania a murit.

 

Bancherul Roberto Marzanati, personaj-cheie în ascensiunea Băncii Transilvania, a decedat la finalul lunii mai 2016, scrie Ziarul Financiar.

Cu o experienţă de trei decenii, Roberto Marzanati afost trimis în 2001 de BERD – unul dintre cei mai mari creditori ai României – să-i supravegheze noua investiţie: achiziţia a 15% din Banca Tran­sil­va­nia, pentru care plătise 6,2 mil. dolari, bani destul de mulţi la vremea respectivă.

 

Atunci Banca Tran­sil­vania, care nici nu era în top 10, fuse­se evaluată la 41 mil. dolari. Înfiinţată în 1994 de un grup de oa­meni de afaceri din Cluj, ban­ca încerca să iasă în lu­me şi avea nevoie de un partener, dar şi de bani proaspeţi.

Marzanati intrase în boardul băncii ca vice-preşedinte, iar în 2002, pentru un an, chiar a fost preşedinte, fiind unul dintre cei care au stat la baza unei prime decizii cruciale care a schimbat evoluţia unei bănci regionale.

 

Împreună cu Horia Ciorcilă, unul dintre fonda­tori şi apoi preşedintele băncii până acum, au schim­bat strategia băncii şi-au adus la conducerea executivă pe Robert Rekkers, un olandez care fusese trimis la Bucureşti să conducă operaţiunile din România ale băncii olandeze ABN Amro.

 

Vorbitor a patru limbi străine (italiană, engleză, germană şi franceză), el locuia lângă Belfast, în Irlanda. A locuit ca expat în şase ţări. Deşi confruntat cu o boală grea, Marzanati a fost până în ultimul moment în legătură cu banca, mai ales că pe masă au venit multe idei de creştere şi de noi achiziţii.

 

 

 

Sursa:realitatea

Category: mandri.ro
Tags: , , , ,

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog introdu o adresă email validă.

Meniu