Ţolea nu se dă bătut: consideră nulă şedinţa în care a fost „flituit“ de Falcă

aaa

Deşi Adunarea Generală a Acţionarilor Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară Apă Canalizare a Judeţului Arad (ADIAC), organizată săptămâna trecută, nu a fost deloc prielnică pentru preşedintele Consiliului Judeţean Adrian Ţolea, care nu doar că a fost dat la o parte în mod oficial de către „mentorul“ său Gheorghe Falcă dar i-a şi fost respins proiectul de schimbare a sistemului de conducere la Compania de Apă, Ţolea nu a pus încă toate armele jos. În cadrul unei conferinţe de presă susţinută astăzi, preşedintele Adrian Ţolea a răspuns la final întrebării lansate de site-ul nostru în legătură cu situaţia votului în cazul ADIAC. „Practic, procesul va merge mai departe, în 22 februarie este convocată AGA. În ceea ce priveşte ziua de joi (n.r. când a fost organizată şedinţa) nu avem o hotărâre într-un anumit sens. Practic, noi eram obligaţi să solicităm avizul ADI dar după cum aţi putut observa am avut 44 de primari care au participat la acea şedinţă. Din cei 44, 18 s-au abţinut, 11 au votat pentru, iar doi împotrivă. Ca urmare, nu s-a obţinut majoritate simplă, şi anume 23 de voturi nici pentru avizul pe care l-am solicitat, dar nici împotrivă. În acest moment nu se poate emite o hotărâre pentru avizul respectiv doar un proces verbal. La fel de bine se poate constata faptul că au fost în sală şi 13 persoane care nu au votat. Ca urmare, nu se poate emite nici o hotărâre în urma şedinţei de joi. Avem însă hotărârea din 22 decembrie care înseamnă un mandat special pe care Consiliul Judeţean l-a dat reprezentanţilor noştri în AGA. Suntem până la urmă acţionarul majoritar, avem o hotărâre care este în vigoare, a CJ-ului, care este executorie şi ca urmare mandatul consilierilor noştri în AGA va fi să voteze schimbarea hotărârii din 22 decembrie. Sperăm ca în 22 februarie să avem o AGA care să schimbe statutul şi să devină efectivă noua formă de administrare în sistem dualist“, ne-a spus Ţolea.

Vă reamintim că în cadrul şedinţei de joia trecută, încercarea preşedintelui interimar al Consiliului Judeţean, Adrian Ţolea, de trecere de la un sistem unitar, la sistem dualist la Compania de Apă a fost respinsă de Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară Apă Canalizare Judeţul Arad (ADIAC).

Pe 22 decembrie 2015, Consiliul Judeţean a propus un proiect de modificare a sistemului de administrare al Companiei de Apă, din sistem unitar, în sistem dualist. Prin acest proiect, directorul companiei, Gheorghe Bănăţean ar fi fost dat jos din funcţie. Proiectul a fost propus după ce, conducerea CJA a fost revoltată de managerierea operatorului, de salariile celor din conducere şi de derularea masterplanului „Extinderea şi modernizarea infrastructurii de apă şi apă uzată în judeţul Arad”, în care primăriile din judeţ sunt partenere. La acel moment, mulţi consilieri judeţeni s-au arătat revoltaţi de implicaţiile politice ale acestei situaţii. Parte din consilieri au sperat că proiectul va cădea, dar acesta a trecut, cu 15 voturi „pentru“. Proiectul Consiliului Județean Arad prin care se dorea schimbarea conducerii Companiei de Apă avea nevoie de avizul consultativ al Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară Apă Canalizare Judeţul Arad, din care fac parte, pe lângă Consiliul Județean Arad, toate primăriile din județ care sunt partenere. În consecinţă, la CJA a fost convocată şedinţa pentru emiterea avizului. Sistemul dualist prevede existenţa unui Directorat şi a unui Consiliu de Supraveghere. Acesta oferă acţionarilor mai mult control asupra managementului companiei, prin intermediul Consiliului de Supraveghere. Consiliul de Supraveghere este format numai din membri fără atribuţii executive, spre deosebire de sistemul unitar. Sistemul dualist elimină riscul de a avea un director general influent şi carismatic – acesta fiind, de obicei şi preşedintele Consiliului de Administraţie (într-un sistem unitar) – care să exercite presiuni sau să influenţeze alţi membri non-executivi ai consiliului. În sistemul dualist directorul general raportează către Consiliul de Supraveghere, iar influenţa exercitată asupra membrilor Consiliului este mult mai redusă.

  ANALIZĂ: Primarii şi şefii de CJ ar putea primi pensii speciale de la 1.500 la 6.500 de lei lunar

În cadrul şedinţei de joi, primarul Gheorghe Falcă a respins proiectul şi l-a admonestat pe Ţolea, care a mai primit o lovitură – lipsa de susţinere din partea primarilor. „Important este ce impact are această schimbare a sistemului de administrare asupra arădenilor. Vă folosiţi de asta pentru scopuri care nu au legătură cu administraţia”, a spus Gheorghe Falcă. Replica din partea lui Ţolea nu a întârziat: „Masterplanul pe apă-canal este realizat doar în proporţie de 69 la sută, ceea ce nu este normal. Trecerea la sistemul dualist ar reprezenta o schimbare pozitivă pentru arădeni.  Compania de Apă a pus sub semnul legalităţii hotărârea emisă în 22 decembrie. Aceasta a fost adoptată în condiţii de legalitate. Prefectul are calitatea de a o ataca în contencios administrativ, dar până acum nu am fost sesizaţi în acest sens“.

Categorie: arad
Tags: adiac, compania de apa, falca vs tolea, primari, tolea vs falca

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Îți dorești un prieten pe viață?
Adoptă un cățel
Click aici
Îți dorești un prieten?
Adoptă un cățel
Click aici