Timmermans: Lucrurile merg înapoi. Dăncilă: Nu am venit să dau socoteală. MCV și-a ratat menirea

Niciun comentariu

Plenul Parlamentului European dezbate, astăzi, situaţia statului de drept din România, la dezbateri fiind prezentă şi Viorica Dăncilă. Marţi seară, premierul Dăncilă şi ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, au avut o întrevedere cu prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans. Tudorel Toader a declarat că o concluzie a discuţiilor a fost de colaborare, nu de atacuri reciproce, că nu se pune problema activării articolului 7 din Tratatul UE şi că referirea la chemarea Guvernului în instanţă viza infringementul pentru neaplicarea directivei privind spălarea banilor. În discuţia cu Timmermans, Viorica Dăncilă şi-a exprimat dorinţa ca dezbaterea de miercuri din plenul Parlamentului European să fie argumentată şi constructivă.

timmermans dancila_govro

Nu am venit să dau socoteală. Am venit pentru că vă prețuiesc și vă respect.

Încep cu o întrebare esențială. Pentru cineva vrem să construim un sistem de justiție viabil în România? Penru MCV, pentru magistrați? Evident că nu. Trebuie să facem pentru cetățeni. De la cetățeni trebuie să înceapă orice reformă de justiție.

Justiția trebuie să fie garanția că drepturilor cetățenești sunt sancționate. Iar cine le încalcă – sancționat.

În ce fel a oprit MCV abuzurile asupra cetățenilor români? Nu am văzut nimic despre încălăcările omului, despre procotocoalele secrete. În baza acestor protocoale, milioane de români s-au aflat sub monitorizarea serviciilor secrete.

Nimic despre aceste lucruri în rapoartele MCV. Acest mecanism și-a ratat menirea pentru care a fost creat.

Cer oficial să ni se spună cine a redactat rapoartatele, a oferit datele și a omis aceste realități de neconceput în UE.

Dacă suntem sinceri, de la aceste abuzuri grave trebuie să începem.

În ultimii ani, peste 3000 de magistrați au fost chestionași de DNA. Pratic, jumătate dintre magistrați. Nu o spun doar eu, o spun asociațiile de magistrați din România.

Prin astfel de dosare contrafăcute au fost îndepartați din funcție un judecător al CCR și mulți alți judecători. În final, toți au fost achitați sau dosarele clasate, dar ei au fost îndepărtați.

Niciun decident politic nu mai intervine în numirea sau îndepărtarea judecătorilor.

Vom ține cont de recomandările Comisiei de la Veneția.

Azi v-am informat oficial despre abuzurile din România. De acum nu se vor mai putea ignora aceste abuzuri.

Întrebați-vă de ce vi s-au ascuns aceste lucruri, daca totul era legitim și legal.

Despre mitingul din 10 august voi spune doar câteva cuvinte: este acuzată Jandarmeria Română pentru că a intervenit la un miting neautorizat la care oameni violenți au vrut să ocupe clădirea Guvernului.

Nu pot accepta sub nicio formă ca Jandarmeria Română să fie acuzată de proceduri practicate peste tot în Europa.

Nu interziceți României ceea ce este permis în alte state ale UE.

Vrem să vă fim parteneri egali, nimeni nu va putea întoarce România din parcursul său european.

Vorbește Frans Timmermans:

Ultima dată am discutat statul de drept din România în februarie. Astăzi vom face un inventatar al evoluției situației.

Suntem conștienți că inițiativele autoritățile române, reforma legilor justiției și codurilor penale a dus la îngrijorări. Foarte mulți români sunt îngrijorați că aceste modificări subminează lupta anticorupție. Împărtăşim aceste îngrijorări şi, din acest punct de vedere, CE are o abordare clinică

Legile justiției – În ultimul an aceste legi au fost amendate de către Parlament. Acest lucru a atras critici.

Modificările codurilor penale – procedura de amendare a fost în mai. Autoritățile de punere în aplicare a legilor au contestat modificarea lor.

Consiliul European a adoptat un raport în martie, dar şi raportul Comisiei de la Veneţia a fost extrem de critic. A făcut o serie de recomandări. Ştiu că Parlamentul va fi extrem de atent la acest aviz, dar este clar că Parlamentul nu a dat semne că răspunde acestor recomandări.

Climatul general de reformă s-a deteriorat de la ultimul MCV. Este nevoie de o independență a justiției dar aceste reforme să nu aibă un impact negativ.

În ceea ce priveşte demiterea şefei DNA şi evaluarea acestei proceduri, doresc să vă amintesc că până acum activitatea DNA a fost motivul pentru care Comisia a făcut o evaluare pozitivă în MCV. Procedurile robuste şi indep pt numirea şi revocarea proc au fost întotdeauna recomandările cheie ale Comisiei.

Am văzut progrese substanţiale în trecut, dar acum lucrurile merg înapoi, într-un mod care ar putea să-i fie dăunător României pentru poziţia pe care o are. Ultimele evoluţii sunt o sursă de îngrijorare pentru Comisie şi dacă modificările vor fi adoptate, justiţia va fi afectată. Suntem gardianul tratatelor şi nu vom ezita să intervenim. Comisia cere României să pună din nou pe cursul pozitiv reforma în România şi să se abţină de la orice pas care ar putea întoarce ţara. Nu este încă târziu pentru ca autorităţile române să facă o schimbare.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media


Dezbaterea din plenul PE va începe la ora 9:00, ora Strasbourgului (10:00 ora României), şi va dura o oră, din care Viorica Dăncilă va avea cinci minute la dispoziţie pentru a prezenta poziţia Guvernului de la Bucureşti.

Opinia Comisiei Europene va fi prezentată de către comisarul european pe Justiţie, Vera Jourova.

În urma acestei dezbateri, în luna noiembrie este aşteptată şi adoptarea unei rezoluţii în Parlamentul European.

Premierul Viorica Dăncilă şi ministrul Justiţiei Tudorel Toader se află de marţi la Strasbourg, unde au avut discuţii punctuale cu prim-vicepreşedintele Comisiei Europene Frans Timmermans, pe tema legilor justiţiei. Întâlnirea a avut loc în contextul în care, luni seară, Timmermans a criticat dur România şi a avertizat Guvernul că ar putea fi adus în faţa istanţei pentru legislaţia vizând sistemul judiciar şi situaţia statului de drept.

Tudorel Toader a declarat, după întâlnirea cu Frans Timmermans, că o concluzie a discuţiilor a fost de colaborare, nu de atacuri reciproce, că nu se pune problema activării articolului 7 din Tratatul UE şi că referirea la chemarea Guvernului în instanţă viza infringementul pentru neaplicarea directivei privind spălarea banilor.

„Prim-vicepreşedintele a spus cu subiect şi predicat faptul că nici nu intră în discuţie problema articolului 7. Că nici nu intră în discuţie activarea acestuia, pentru că România este într-o altă ipoteză, o altă situaţie decât Ungaria sau Polonia. Prin urmare, prim-vicepreşedintele a spus foarte limpede: nici nu intră în discuţie acest aspect”, a afirmat Tudorel Toader.

Întrebat care a fost contextul în care Frans Timmermans ar fi făcut această afirmaţie, ministrul Justiţiei a precizat că afirmaţia a fost făcută în condiţiile în care în cadrul discuţiilor premierul Viorica Dăncilă a spus că România respectă statul de drept şi că nu se pune problema nerespectării deciziilor CCR.

„Una dintre concluziile cu care ne-am despărţit a fost aceea de colaborare şi nu de atacuri reciproce”, a spus Tudorel Toader, referindu-se la discuţia pe care a avut-o cu prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, alături de premierul Viorica Dăncilă.

Premierul Viorica Dăncilă şi-a exprimat dorinţa, în întâlnirea cu prim-vicepreşedintele CE, Frans Timmermans, ca dezbaterea de miercuri din plenul Parlamentului European să fie argumentată şi constructivă.

„În cadrul discuţiilor, desfăşurate într-o atmosferă constructivă, au fost abordate teme aflate pe agenda europeană, precum şi pe cea a dezbaterilor actuale din cadrul Parlamentului European. În context, prim-ministrul Viorica Dăncilă a reiterat intenţia României de a acţiona pentru promovarea interesului european şi pentru asigurarea unui mandat de succes care să evidenţieze importanţa unităţii şi evitarea diviziunilor la nivel european. A exprimat dorinţa ca dezbaterea de mâine din Parlamentul European, să fie argumentată şi constructivă”, se arată într-un comunicat al Guvernului.

Conform sursei citate, oficialul român a reiterat susţinerea pentru priorităţile legislative pe care Comisia Europeană le-a prezentat recent, a salutat dialogul cu Comisia Europeană şi a subliniat necesitatea unei coordonări strânse între România şi Comisia Europeană pe durata Preşedinţiei României la Consiliul Uniunii Europene, în interesul tuturor, pentru consolidarea proiectului european.

„În cadrul întrevederilor au fost abordate aspecte privind modificările aduse legilor justiţiei din România, despre protocoalele secrete dintre serviciile de informaţii şi diferite instituţii judiciare din România. Cu privire la evoluţiile din cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare, au fost abordate aspecte legate de evaluările cuprinse în rapoarte, primul-ministru arătând că acestea nu reflecta în întregime realitatea în domeniu. Premierul român a reiterat deschiderea de a continua consultările cu Comisia de la Veneţia”, mai precizează Guvernul.

Timmermans: Nu văd legătura dintre protocoale și modificările legilor justiţiei

Comisia pentru libertăţi civile, justiţie şi afaceri interne din Parlamentul European a discutat, luni, situaţia din România, inclusiv independenţa justiţiei, în prezenţa prim-vicepreşedintelui Comisiei Europene Frans Timmermans.

Prim-vicepreşedintele Comisiei Europene a făcut apel la autorităţile române să „regândească cursul pe care l-au luat”, făcând referire la modificările legilor justiţiei şi Codului penal, avertizând că, dacă regulile sunt încălcate, CE nu va ezita să ia măsuri şi să aducă Guvernul român în faţa instanţei. Timmermans a comentat, de asemenea, protocoalele secrete, la intervenţia eurodeputaţilor din Comisia pentru libertăţi civile din Parlamentul European, spunând că nu vede legătura între acestea şi modificările legilor justiţiei care afectează independenţa sistemului. Referitor la mitingul din 10 august, Frans Timmermans a spus că pe imaginile video nu a văzut oameni care ar fi putut fi huligan, ci doar protestatari paşnici. Prim-vicepreşedintele Comisiei Europene a subliniat că raportul MCV este cel mai bun instrument pentru a ajuta România.

„Legile nu au fost încă promulgate, nu e prea târziu ca autorităţile să dea înapoi. În următorul MCV de luna viitoare vom face o evaluare a raportului. Un pas înapoi ar fi o mare dezamăgire pentru prietenii României, mai ales pentru cetăţenii români. Ar fi o tragedie dacă în ultimul kilometru al maratonului aţi începe să alergaţi în cealaltă direcţie. Dacă ajungem la concluzia că regulile sunt încălcate, nu vom ezita să luăm măsuri, sa aducem in fata instantei Guvernul român daca nu va da curs recomandarilor noastre, ale GRECO si ale Comisiei de la Veneţia. Există riscul real ca România să facă paşi înapoi. Comisia Europeană face apel la autorităţile române să regândească cursul pe care l-au luat. Acest apel îl voi repeta şi în plen. Comsia e dispusă să sprijine autorităţile române în acest sens. M-am întâlnit de mai multe ori cu premierul, cu liderii din Parlament şi nu pot să ascund că evenimentele recente sunt o sursă de îngrijorări şi preocupări”, a avertizat Timmermans.

În replică, ministrul Justiţiei Tudorel Toader a declarat că afirmaţiilor oficialului european cu privire la dialog, înţelegerea problemelor şi căutarea de soluţiii, ar trebui să li se adauge „să fim documentaţi în legătură cu afirmaţiile pe care le facem şi, dacă se poate, să fim de bună credinţă”. Toader a precizat că se va întâlni cu Timermans, căruia îi va solicita să fie depăşită „faza ingrijorărilor şi preocupărilor” şi să aibă loc discuţii punctuale.

„Am ascultat cu interes, aş porni de la una dintre afirmaţiile sale   – să dialogăm, să înţelegem problemele, să căutăm soluţii şi aş adăuga să fim documentaţi în legătură cu afirmaţiile pe care le facem şi, dacă se poate, şi ar trebui să se poată, să fim de bună credinţă”,  a declarat Toader, subliniind că România este racordată la valorile europene şi este în plin proces legislativ.

Ministrul Justiţiei a precizat că îngrijorările exprimate de acesta cu privire la Codul Penal şi la Codul de procedură penală sunt premature, acestea fiind în control al constituţionalităţii şi nu se ştie ce soluţii vor fi cele finale, care vor intra în vigoare şi dacă vor fi de natură să afecteze statul de drept.

În ceea ce priveşte legile justiţiei,  a precizat că acestea au fost emise în urmă cu 14 ani, există decizii de neconstituţionalitate, iar procesul legislativ nu s-a încheiat.

Ministrul a anunţat că marţi dimineaţă este aşteptată o delegaţie a CE pentru verificări privind MCV, despre care a afirmat că nu a fost riguros instituit, pentru că iniţial erau trei recomandări, iar acum sunt 12.

„România tot face eforturi să le îndeplinescă şi după 11 ani avem 12 recomandări, deşi plecasem de la 3. Cele iniţiale erau ca nişte ţinte mobile şi de câte ori te apropiai de ele mai apărea ceva”, a comentat Toader, care a susţinut că progresele sunt evidente.

 

Sursa: News.ro

Category: mandri.ro
Tags: , , , , , , ,

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog introdu o adresă email validă.

Meniu