Sute de cărţi de muncă au fost abandonate la ITM de aproape patru ani. Dezinteresul îi poate costa scump pe arădeni

Niciun comentariu

Chiar dacă au trecut aproape patru ani de la desfiinţare, carnetele de muncă nu au ajuns încă la toţi salariaţii. Cu toate că trebuiau să intre în posesia carnetelor, angajatorii şi posesorii nu le-au ridicat încă. Şi nu vorbim de un număr mic de persoane care nu au procedat în consecinţă, ci de sute. La nivel de ţară, mii de cărţi de muncă zac neridicate.

Inspectoratul Teritorial de Muncă a anunţat că deţine încă un număr mare de carnete de muncă în prezent. Instituţia face apel la angajatorii şi persoanele fizice care se ştiu în această situaţie să se prezinte urgent la sediul ITM. Cel mai probabil, mulţi dintre cei în cauză nu realizează importanţa deţinerii carnetelor de muncă.
Potrivit prevederilor legale, cărtile de munca trebuiau să fie scanate de casele de pensii pentru preluarea datelor, iar la finalul operaţiunilor, să fie predate din nou angajatorilor care să le dea mai departe salariaţilor.

 

Începând cu 1 ianuarie 2011, data de la care carnetul de muncă şi-a încetat existenţa, evidenţa muncii se realizeaza doar electronic, prin intermediul registrului general de evidenţă a salariaţilor (ReviSal), reglementat prin Hotârârea de Guvern 500/2011.

Refuzul de a pune la dispoziţie inspectoratului de muncă registrul în format electronic, dar şi dosarul personal al salariaţilor, precum şi netransmiterea registrului în termenul prevăzut de lege se sancţionează cu amenzi cuprinse între 5.000 şi 8.000 de lei. Revisal poate fi transmis online, pe portalul Inspecţiei Muncii sau prin e-mail, sau direct la ghişeul Inspectoratului Teritorial de Muncă.
Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Arad anunţă atât angajatorii ce nu au ridicat, până în prezent, carnetele de muncă ale salariaţilor, cât şi posesorii cărţilor de muncă să se prezinte, de urgenţă, la punctul de lucru din Arad, Calea Radnei nr. 288, în vederea ridicării acestora,

Salariaţii care nu intră în posesia carnetului de muncă nu vor putea dovedi vechimea în muncă necesară la stabilirea cuantumului şi dreptului de pensie, a sporului de vechime şi seria problemelor nu se opreşte aici.

Category: Arad
Tags: , , , ,

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog introdu o adresă email validă.

Meniu