UPDATE 8.30 Potrivit celor mai noi informaţii, atacul SUA din Siria s-a soldat cu cel puţin cinci morţi şi şapte răniţi.

UPDATE 8.20 Atacul SUA asupra bazei aeriene din Siria nu pare să fi provocat mari pierderi umane, însă a cauzat pagube materiale, a declarat vineri guvernatorul provinciei Homs, Talal Barazi, transmite Reuters.

Guvernatorul Barazi, după atacul SUA: „Conducerea siriană şi politica nu se vor schimba!“

Barazi a subliniat că atacul serveşte intereselor „grupărilor teroriste armate“, inclusiv Statul Islamic, şi a adăugat că baza aeriană atacată furnizează susţinere aeriană în operaţiunile armatei împotriva grupării jihadiste la est de Palmira. „Eu cred, cu voia lui Allah, că pierderile umane nu sunt mari, dar că există pagube materiale. Sperăm să nu fie multe victime“, a declarat guvernatorul. „Conducerea siriană şi politica siriană nu se vor schimba“, a mai spus Barazi pentru televiziunea siriană de stat.

UPDATE 8.15 Apar şi primele reacţii ale oficialilor ruşi. Preşedintele Comisiei pentru apărare şi securitate din cadrul parlamentului rus, Viktor Ozerov, a declarat că atacul SUA adupra Siriei este „un act de agresiune împotriva unui membru ONU“ şi că urmează să solicite o întrunire de urgenţă a Consiliului de Securitate al ONU.

Ministerul rus de Externe urmează să dea o declaraţie cu privire la atacul SUA asupra bazei aeriene din Siria.

UPDATE 7.45 Forţele americane au vizat avioane siriene, un aerodrom şi staţii de alimentare cu carburant de pe o bază aeriană din Siria, a declarat un oficial american, relatează Reuters. Rachetele de croazieră şi-au atins ţintele la ora locală 03.45 (şi ora României).

UPDATE 7.30 SUA au anunţat forţele ruse înainte să lanseze atacul cu rachete asupra unei baze aeriene siriene şi nu au lovit sectoare ale bazei în care s-ar afla ruşi, a declarat un purtător de cuvânt al Pentagonului, căpitanul Jeff Davis, citat de Reuters.

Davis a declarat, într-un briefing pentru presă, că militarii americani au purtat mai multe conversaţii cu forţe ruse, joi, înainte de lansarea atacului.
Americanii au folosit o linie de comunicaţii înfiinţată anterior în vederea prevenirii unei confruntări accidentale în Siria, în lupta împotriva Statului Islamic.

SUA au atacat Siria. Trump: „E în interesul vital al securităţii naţionale“

UPDATE 7.10 „Agresiune americană vizând ţinte militare siriene cu mai multe rachete“, a alertat postul TV de stat sirian imediat după ce americanii au anunţat atacul. „Una dintre bazele noastre aeriene din centrul ţării a fost vizată (vineri) în zori de o rachetă trasă de Statele Unite, provocând pierderi“, a semnalat o sursă militară citată de televiziunea de stat, fără a preciza dacă este vorba despre pierderi umane sau materiale.

„Această agresiune americană are loc după o campanie mediatică de denigrare purtată de mai multe ţări, după ceea ce s-a petrecut la Khan Sheikhoun“, a anunţat agenţia Sana.

UPDATE 7.00 Preşedintele Donald Trump a declarat că aceste operaţiuni sunt „în interesul vital al securităţii naţionale“ a Statelor Unite. Pe de altă parte, postul de televiziune sirian de stat le-a catalogat la rândul său drept o „agresiune”.


Armata americană a lansat peste 50 de rachete de croazieră Tomahawk având ca singură ţintă Ash Sha’irat în provincia Homs, din vestul Siriei, au declarat oficialii militari pentru postul NBC.

  Îndrăgita aplicație pentru copii Talking Tom a fost vândută pentru 1 miliard de dolari către United Luck Consortium

Conform informaţiilor furnizate de Pentagon, de la această bază ar fi decolat avionul armatei siriene suspectat că ar fi condus atacul cu arme chimice de marţi, ce a făcut peste 100 de morţi.

Cu doar câteva ore înaintea acestor acţiuni militare, reprezentantul Rusiei la Naţiunile Unite ar fi avertizat Statele Unice cu privire la „consecinţe grave” în cazul unor acţiuni militare în Siria.

Deşi Donald Trump a criticat în timpul campaniei electorale angajamentele militare ale Statelor Unite pe glob, surse din administraţia Trump au declarat pentru CNN că acesta din urmă „a fost mişcat de imaginile cu copiii morţi în urma atacului de marţi, şi că aceste imagini l-au determinat să acţioneze”.

Conform celor de la CNN preşedintele Trump nu l-a informat în prealabil pe Vladimir Putin cu privire la aceste lovituri militare, dar ar fi obţinut sprijinul unor alte ţări pentru aceste acţiuni. Putătorul de cuvânt al Pentagonului a afirmat că forţele ruse au fost informate cu privire la aceste lovituri militare pentru „a minimaliza riscurile ca personal rus să fie prezent în acea bază”.

Secretarul de Stat Rex Tillerson, care urmează să viziteze Moscova săptămâna viitoare, a declarat că Rusia nu a respectat acordul încheiar în 2013 cu privire la dezarmarea regimului Assad de stocuri de arme chimice. Tillerson a afirmat că Moscova a fost „fie complice fie incompetentă” în ceea ce priveşte respectarea acestui acord.

La finalul unei reuniuni a Consiliului de Securitate al ONU, care dezbătea de două zile o rezoluţie de condamnare a atacului, ambasadorul rus Vladimir Safronkov a avertizat împotriva unor „consecinţe“ în cazul unei intervenţii militare americane.
În vara lui 2013, predecesorul lui Donald Trump, Barack Obama, a renunţat să atace regimul sirian după un atac cu armament chimic în apropiere de Damasc care s-a soldat cu peste 1.400 de morţi. La acea vreme, magnatul în domeniul imobiliar Donald Trump l-a îndemnat, pe Twitter, pe Obama să nu intervină în Siria. Joi, Rex Tillerson a pledat, de asemenea, pentru plecarea preşedintelui sirian de la putere, după ce a spus exact pe dos în urmă cu o săptămână.
De acum, în ochii şefului diplomaţiei americane, „rolul lui al-Assad în viitor este nesigur, iar având în vedere faptele pe care le-a comis pare să nu mai aibă vreun rol în guvernarea poporului sirian”.
Joia trecută, el şi ambasadoarea americană la ONU Nikki Haley au părut să accepte o rămânere la putere a şefului statului sirian, după care au ridicat tonul săptămâna aceasta.
Fostul secretar de Stat democrat Hillary Clinton, care a militat pentru o abordare mai în forţă a administraţiei lui Barack Obama împotriva regimului de la Damasc, s-a declarat în favoarea unor atacuri aeriene care să ”distrugă” baze aeriene siriene.
Perceput ca un izolaţionist şi ostil intervenţionismului Americii în Orientul Mijlociu, Trump a recunoscut miercuri că atacul chimic a avut un ”impact enorm” asupra sa şi că ”atitudinea (sa) faţă de Siria şi (al-)Assad s-a schimbat clar”.
Indignarea internaţională a crescut după difuzarea unor imagini cu copii cuprinşi convulsii şi cu masca de oxigen pe faţă, cu persoane zăcând pe străzi cuprinse de spasme şi cu spumă la gură. Caracterul chimic al atacului pare astfel să se precizeze, chiar dacă circumstanţele rămân controversate.
În Turcia, unde numeroşi răniţi au fost evacuaţi, primele analize ”efectuate pe baza unor elemente prelevate de la pacienţi sugerează că au fost expuşi unui agent chimic”, potrivit Ministerului Sănătăţii. Medici şi ONG-uri ca Médecins sans frontières (MSF) au evocat, de asemenea, utilizarea unor ”agenţi neurotoxici”, şi anume gaz sarin.