Sportul ar putea deveni materie obligatorie la Bacalaurea. 80% dintre școli nu au săli de sport

http.2.bp .blogspot.com 24

Se anunţă o nouă schimbare la bacalaureat. Sportul ar putea să fie introdus ca materie obligatorie, conform unui proiect de modificare a Legii Educaţiei.

Iar elevii ar primi calificative, nu note. Mai mult, iniţiatorul propune şi cel puţin o oră în plus de Educaţie Fizică pe săptămâna, pentru toate clasele. Se opune însă acestei intenţii chiar realitatea din şcoli. 80% dintre ele nu au săli de sport.

Nouă din 10 tineri stau cel puţin opt ore în faţa calculatorului sau a televizorului şi unul din trei nu face deloc mişcare, arată statisticile.

Am observat şi anul trecut, când eram în a XI-a, că după o zi de învăţat şi de şcoală ajută această activitate fizică. Nu mai ajung să fac foarte mult sport, stau foarte mult în casă c să învăţ pentru alte materii”, spune un elev.

Ca să îi încurajeze, parlamentarul Mihaela Hunca, profesoară de matematică şi fosta sportivă de performanţă, propune, prin modificarea Legii Educaţiei, că elevii să dea obligatoriu bacalaureatul şi la sport.

Mihaela Hunca, inițiatorul proiectului de lege: ”Pe lângă celelalte probe de competenţe, vorbim despre competenţe ligvistice, digitale, deci aici vor obţine calificativ. De ce facem acest lucru? Pentru motivarea copilului, pentru stimularea copilului de a conştientiza şi de a participa mult mai activ la activităţile sportive.”

Ar fi scutiţi de această proba cei care au probleme medicale.

Ioana Băltărețu, președintele Consiliului Național al Elevilor:
Devine o obligaţie. Iar sportul ar trebui să fie făcut din plăcere. Putem vedea şi acum că se răspândeşte practica prin care foarte mulţi elevi îşi iau scutiri medicale, chiar dacă ei nu suferă de anumite condiţii medicale, pentru a evita ora de sport.”

Dincolo de bacalaureat, elevii ar urma să aibă mai multe ori de sport în orar.

  Cantitate record de 2 tone de cocaină descoperită în Constanța. Vezi la ce valoare este estimată

Potrivit proiectului de lege, toţi elevii ar trebui să facă cel puţin trei ore de sport pe săptămâna. Mai mult cu o ora sau chiar două faţă de acum. În plus, iniţiatorul propune şi două ore de sport competiţional, la decizia şcolii, pentru ca elevii să se poată antrena pentru olimpiadele şi concursurile sportive.

”Nu se face la un nivel la care să te ajute. Adică doar alergăm şi facem câteva flotări sau altele. Ar trebui să se facă nişte pregătiri pentru un sport de performanţă, să avem echipe mai multe”, spune un elev.

Dar şcolile din România nu sunt pregătite pentru o astfel de schimbare. 80% dintre ele NU au săli de sport. Iar elevii au primit un manual de sport de la ministrul Liviu Pop şi vor sta în bănci că să-l studieze.

Diana Lazăr, profesoară de sport: ”Cea mai mare problemă a noastră, a profesorilor de educaţie fizică, consider că asta este: a sălilor care nu sunt suficiente. Copiii îşi doresc să facă mişcare. Doar că este destul de dificil şi de a acoperi aceste ore cu profesori, de asemenea.”

Proiectul de modificare a Legii Educaţiei va fi în dezbatere publică cel puţin o luna, după care va fi votat de parlamentari noteaza stirileprotv.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Îți dorești un prieten pe viață?
Adoptă un cățel
Click aici
Îți dorești un prieten?
Adoptă un cățel
Click aici