Șoc în atletismul românesc! Doi sportivi calificați la Olimpiada de la Rio au fost depistați pozitiv

Niciun comentariu

Atleții Mihai Donisan și Claudia Ștef au fost depistați pozitiv la controlul antidoping, la meldonium, a confirmat, vineri, pentru AGERPRES secretarul general al Federației Române de Atletism, Ion Buliga.

Donisan și Ștef, care erau calificați la Jocurile Olimpice de la Rio, au fost controlați în afara competiției, Buliga precizând că FRA nu a primit deocamdată actele oficiale de la Agenția Națională Anti-Doping (ANAD) în acest caz.

Ambii atleți erau calificați de anul trecut la JO 2016, Mihai Donisan (înălțime) obținând baremul la Naționalele de la Pitești din 6 iunie, cu performanța de 2,29 m, în timp ce Claudia Ștef și-a îndeplinit baremul în proba de 20 km marș (1:34:31) la Cupa Europei de la Murcia (Spania), pe 17 mai 2015.

Iată ce a avut de spus Claudiu Ștef pe contul personal de facebook:

DA , am luat meldonium ( Mildronat ) !
DA , mă puteţi considera DOPATĂ, sau orice apelativ se doreşte ,dacă poţi condamna un sportiv că a folosit o substanţă PERFECT LEGALA , într-o perioada în care ea nu era interzisă ,dar care se dovedeşte în fiecare zi (vezi cele 288 cazuri pozitive, până azi ….),că durata ei de viaţă în organism este mai mare decât putea oricine bănui ( dupa ultimele cercetări …câteva luni , probabil că vom afla în curand ).
NU mă consider o trişoare, nu mă consider vinovată!
Perioada în care l-am folosit a fost până în decembrie, moment în care am citit lista interzisă pe 2016 şi l-am regăsit pe lista substanţelor interzise.
De ce l-am folosit ??!!!
Este un medicament care se elibereaz fără prescripţie medicală ,este un medicament pe al cărui prospect scrie că este recomandat sportivilor în perioada de efort fizic susţinut şi oboseală , este un medicament care nu tratează o afecţiune ci previne o afecţiune .
Dacă vă imaginaţi că un sportiv merge cu apă ,atunci vă inselaţi !!!
Un sportiv , aşa cum sunt şi eu , caută să-şi susţină efortul cu cele mai bune produse, acelea să fie PERFECT LEGALE ,aşa cum a fost şi acest produs până în ianuarie 2016 , în perioada în care eu l-am folosit.
Îmi cer scuze celor care au crezut în mine , îi asigur că nu am avut intenţia de a “fura” şi îmi menţin speranţa că lucrurile se vor lămuri !!!
Vă mulţumesc pentru înţelegere, sau Nu !
Altă declaraţie nu voi mai da ,decât după ce WADA ,va da oficial informaţii clare despre acest produs ,care a provocat dezastru în toate sporturile !!!
Claudia !!!”

Iată ceea ce a avut de declarat și Mihai Donisan pentru Prosport: „Eu recunosc că am luat meldonium, o substanţă interzisă, sunt bărbat. E vina mea, dar n-aveam de unde să ştiu că va persista atât în organism. Eu m-am oprit în luna decembrie, când am folosit-o, era legală, nu ilegală. Cum avea prospect şi în limba română şi era benefic şi pentru sportivi, am luat! Dar până în decembrie. Neexistând un studiu al Agenţiei Mondiale Antidoping în privinţa menţinerii în organism a substanţei, nu consider că merităm să fim suspendaţi pentru ceva netestat de WADA”

Acesta este al patrulea caz de dopaj cu meldonium din sportul românesc, după cel al atletei Mirela Lavric și al biatlonistei Eva Tofalvi. Un alt sportiv cu potențial olimpic, Liviu Dumitrescu, multiplu campion mondial și european alături de Victor Mihalachi în barca de canoe dublu, a fost depistat pozitiv la hormoni de creștere cu prilejul unui control antidoping inopinat efectuat pe 6 aprilie.

România are acum 68 de sportivi calificați la JO 2016 (5-21 august), după ce i-a pierdut pe Donisan și Ștef.

Category: mandri.ro
Tags:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog introdu o adresă email validă.

Meniu