Se va închide ușa la „Prima Casă“

Niciun comentariu

Programul „Prima Casă“ va fi închis cel mai târziu în doi-trei ani, a declarat Iancu Guda, președintele Asociației Analiștilor Financiar-Bancari din România (AAFBR).

Scopul social pentru care a fost fundamentat  programul “Prima Casă” s-a pierdut, fiind exploatat oportunist de persoane care nu au nevoie de finanțare, a subliniat Guda. Specialistul a explicat că au profitat de acest program multe persoane care dispun de suficienți bani pentru a-și cumpăra o locuință, dar care aplică la un credit cu dobândă subvenționată pentru a se muta în apartamente mai mari și mai luxoase. “De pildă, au 100.000 de euro dar se duc și iau prin «Prima Casă» încă 50.000 de euro cu dobândă de 5% ca să-și cumpere un apartament mai mare. Întrucât 80% din creditele imobiliare se acordă prin «Prima Casă», piața  fost puternic distorsionată. A dus la creșteri artificiale ale prețurilor. Banca centrală “vede” aceste lucruri și nu le va ignora”, a spus Iancu Guda.   Președintele AAFBR a atras atenția că soldul creditelor imobiliare a crescut foarte mult în ultimii ani, fiind de două ori mai mare ca în 2012. “S-a produs o decelerare după deciziile BNR de limitare a creditării. Mă aștept la noi decizii ale băncii centrale în acest sens”, a spus Guda. În opinia sa, cererea de credite imobiliare se va tempera odată cu încheierea programului „Prima Casă“, iar prețurile imobilelor vor scădea cu 20-30 %, întrucât în prezent sunt supraevaluate.

Peste 220.000 de credite acordate

Peste 220.000 de români au accesat un credit “Prima Casă” de la începutul programului. Anul acesta, Guvernul a redus cu 500.000 lei suma acordată pentru garantarea împrumuturilor, față de anul trecut. Banii alocați pentru acest an acoperă achiziția a 20.000 de locuințe, cu 5.000 mai puține decât în 2017, ceea ce a pus presiune atât pe cerere, cât și pe prețuri.

Scumpiri la București, ușoară scădere la Cluj

Indicele imobiliar al Asociației Naționale a Evaluatorilor Autorizați din România (ANEVAR) arată o ușoară creștere a prețurilor în această vară în Capitală, și o ușoară scădere în Cluj Napoca, unde locuințele s-au scumpit enorm în ultimii ani, după ce orașul a devenit un hub pentru IT.

Astfel, potrivit sursei citate, în Capitală, valoarea de piață/mp de suprafață utilă a proprietăților imobiliare rezidențiale de tip apartament amplasat în bloc a crescut cu 0,81% în trimestrul al II-lea față de primul trimestru din 2018. Totuși, în premieră s-a înregistrat și o diminuare a valorii de piață/mp în sectorul 3 (-2,51%), față de primele trei luni ale acestui an. “Pentru restul sectoarelor, indicele imobiliar relevă creșteri ale valorii de piață/mp. În sectorul 1, creșterea este de 4,28%, iar  în sectorul 2 – 4,05%“, arată raportul ANEVAR. Pentru Cluj-Napoca, în mod surprinzător, s-a observat o ușoară scădere a valorii de piață unitare (-0,13%). “Probabil că piața din Cluj a ajuns la un maxim al prețurilor, peste care nu se mai poate urca”, a explicat Dana Ababei, președintele ANEVAR.

Ușoare creșteri de preț s-au înregistrat și în Iași, Brașov, Timișoara și Constanța.

 

Category: mandri.ro
Tags: , , , ,

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog introdu o adresă email validă.

Meniu