Pensii 2022. La recalcularea pensiilor, în cazul vârstnicilor care au activat în condiții speciale de muncă, se va lua în considerare și contribuția la stat achitată în cazul obținerii de sporuri. În acest sens însă, pensionarii trebuie să înainteze o cerere atunci când hotărăsc că vor să se retragă de pe piața muncii, pentru a se asigura că nu vor pierde bani oferiți de stat.

Pensii 2022. Când ies la pensie persoanele din grupa II de muncă

Potrivit prevederilor legislative care au intrat în vigoare la data de 17 noiembrie 2019, persoanele care au activat în grupa II de muncă, adică în condiții speciale de activitate, pot să beneficieze de mai multe facilități, printre care și reducerea vâstei de pensionare.

Casa de Pensii a  explicat care sunt drepturile de care beneficiază pensionarii care au activat în condiții superioare de muncă:

  • majorarea stagiului de cotizare prin acordarea unui spor la stagiul de cotizare de 3 luni pentru fiecare an intreg lucrat in grupa a II a de munca (anterior datei de 1 aprilie 2001), in conditiile in care persoana in cauza a lucrat cel putin 5 ani in aceste conditii;
  • majorarea stagiului de cotizare prin acordarea unui spor la stagiul de cotizare de 4 luni pentru fiecare an intreg lucrat in conditii deosebite de munca (ulterior datei de 1 aprilie 2001), indiferent de stagiul de cotizare realizat in aceste conditii de munca;
  • reducerea varstei standard de pensionare cu 4 luni pentru fiecare an intreg efectiv realizat in fosta grupa a II a de munca, respectiv in conditii deosebite de munca. Reducerea varstei standard de pensionare este cuprinsa intre 4 luni si 10 ani (tabelul nr. 1 din Legea nr. 263/2010) si opereaza doar in conditiile realizarii stagiului complet de cotizare prevazut de lege.
  Cum te PENSIONEZI dacă ai lucrat în străinătate

„Reducerea vârstei standard de pensionare este cuprinsă între 4 luni și 10 ani și operează doar în condițiile realizării stagiului complet de cotizare prevăzut de lege”, a mai arătat Casa de Pensii.

Pensii 2022. Crește vârsta de pensionare în România

În ceea ce privește proiectul de lege care se află în lucru la Ministerul Muncii și prevede creșterea vârstei de pensionare, inițiativa nu va avea caracter obligatoriu, a oferit asigurări, recent, ministrul Fondurilor Europene, explicând cum intenționează să îi încurajeze pe români să lucreze până la vârsta de 70 de ani.

Inițiativa legislativă privind creșterea vârstei de pensionare, adoptată pe 9 iunie 2021 de către Guvern, a intrat în procedură de dezbatere și adoptare la Parlament, la începutul lunii februarie. Românii care vor dori să activeze pe piața muncii și după vârsta de 65 de ani vor avea posibilitatea să o facă până la 70 de ani.

sursa digi24.ro