Scandal sexual la Sanatoriul Podriga din Botoșani, trei bolnave psihic rămase însărcinate

1 scandal sexual la sanatoriul podriga trei paciente ramase insarcinate angajatii cercetati de procurori pentru viol

Handicapul mental = debilitate mintală, imbecilitate, idioție. Oamenii care suferă de această afecțiune nu sunt capabili să răspundă pentru faptele lor, nu știu să răspundă cu Da sau Nu sau să-și exprime în mod profund sentimentele. Astfel de oameni trăiesc între pereții sanatoriului Podriga din comuna Drăgușeni. Femei și bărbați.

Trei paciente cu ”burta la gură”

Anul trecut un scandal sexual a zguduit mica comunitate botoșăneană. A fost însă ținut acolo la 45 de kilometri depărtare de municipiul reședință de județ. Trei bolnave au rămas însărcinate și au născut ulterior. Bănuiți au fost angajații unității medicale care ulterior au fost cercetați de organele abilitate de săvârșirea infracțiunii de viol.

De la Sanatoriul Podriga au mai ”răsuflat” anumite nereguli care au ajuns pe masa președintelui Consiliului Județean, Gheorghe Sorescu, în mai multe rânduri: băutură la locul de muncă, certuri, ș.a.m.d. Recent însă, o persoană din comunitate a venit cu o serie de dezvăluiri șocante, despre ceea ce s-ar petrece în această unitate unde trăiesc oameni fără discernământ.

Presiuni asupra celor care vorbesc

Declarația a fost în primă fază asumată, ulterior restrasă. Persoana primise amenințări privitoare la apariția articolului și astfel, pentru protecție, îi vom păstra anonimatul. Printre altele, ni s-a transmis că unul dintre angajații care ar fi participat la violurile repetate ar fi rudă apropiată cu o persoană cu funcție de conducere din administrația locală.

”Cum este un asemenea angajat la Sanatoriul Podriga care face sex cu bolnavele, le bate în timpul serviciul, nu îl întreabă nimeni, nimic din conducerea unității. Iarna asta au stat bolnavii în frig, au venit cu fetele la dl. Sorescu, s-au furat lemnele. Se face raport că stau bolnavii, la 2 noaptea țopăiau de frig. Știți ce a scris pe raport dl. doctor Dăscălescu? E director medical, numit politic. Temperatură. Cum, tu doctor, permiți, când știi că magazia de lemne e furată, a furat, știu angajații, cu căruțele, seara după ce pleacă conducerea. E grav”

 

Bolnave psihic au făcut copii

Ceea ce este însă cu mult mai grav decât furatul lemnelor ar fi poate faptul că trei bolnave au născut. În certificatele de naștere, în dreptul tatălui au fost trecute liniuțe.

”Sunt multe lucruri murdare acolo. Și e greu de luptat pentru dreptate și a cetățenilor și pentru dreptatea bolnavilor care nu pot cuvânta. Care din bolnavi sunt mai lucizi și dau să vorbească de anumite fapte din incinta unității, îi mută 3 luni la spitalul nr. 4 la Botoșani, iar îi aduce. Știți că la Podriga au fost nașteri? Trei bolnave, anul trecut au născut. În termen de 1 an de zile. Bolnave psihic au făcut copii. Sunt angajați care fac sex cu bolnavii. Unul din copii l-a luat o rudă a bolnavei, iar doi sunt în plasament. Dacă se face o anchetă iese tot la suprafață. Se tem toți să vorbească de așa ceva. Nu poți să faci schimbare și dreptate la Drăgușeni, corupția ucide”

Copiii au ajuns la Direcția Copilului

Unul dintre copiii concepuți în Sanatoriul Podriga a ajuns în familia lărgită a mamei după ce un membru al acesteia a acceptat să îl preia. Două fetițe, ambele născute în luna ianuarie a anului trecut au ajuns la un asistent maternal profesionist din cadrul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Botoșani. Mamele lor, două paciente cu vârsta de 30 respectiv 40 de ani. Tații, necunoscuți.

”Se face o evaluare. Atunci am fost sesizați de asistentul social de la Maternitate de acești copii. Se face un raport de evaluare, se cercetează întreaga familie, se constată că nu este nici un membru de familie care să își dorescă să se ocupe de copil, căutăm un asistent maternal și copilul intră prin comisie sau prin instanță”
Alexandru Colbu, director adjunct DGASPC Botoșani

Mamele fiind cu handicap mintal, instanța a decis ca fetițele să fie preluate de un părinte profesional.

  DNA a cerut acte de la Senat privind Televiziunea Română

 

Din partea Consiliului Județean Botoșani, tăcere. Gheorghe Sorescu, președintele CJ, s-a aflat săptămâna trecută în Polonia, într-o vizită de lucru, pe proiecte europene. Cristian Achiței a refuzat categoric să vorbească despre acest subiect.

 

Actualul manager de la Sanatoriul Podriga a arătat că nu știe prea multe lucruri despre acest scandal:

”Nu știu ce să vă spun. De când sunt eu aici nu am avut și nici nu au fost astfel de sesizări. Știu că au fost două nașteri, dar nu știu despre ce este vorba, s-au și dat copiii în plasament. Dar nu știu despre ce este vorba. Eu când am fost numită manager, pacientele deja născuseră”
Oana Norses, manager Sanatoriul Podriga

 

În schimb, directorul care era pe atunci, își amintește.

 

”A fost o anchetă, dar nu știu exact perioada. Știu, îmi amintesc că fusese o anchetă, a fost și cineva de la Poliție. Nu știu cum s-a finalizat pentru că eu plecasem de acolo. Dar din ce îmi amintesc eu, a fost o anchetă și chiar a cercetat cineva de la Poliția Botoșani. Dar nu îmi amintesc exact, cercetarea au efectuat-o organele de Poliție”
Angela Curelariu, fostul manager de la Sanatoriul Podriga

 

„Da, erau niște angajați acuzați”

Își amintește și faptul că încă de pe atunci s-a vorbit de faptul că pacientele ar fi fost abuzate sexual de angajații unității.

”Da, erau niște salariați acuzați, dar numai din vorbe, eu nu am putut proba. Nu știu cum s-a finalizat ancheta făcută de cei de la Poliție, doar ei puteau în urma cercetările să decidă, nu putem lansa așa acuzații, știți”
Angela Curelariu, fostul manager de la Sanatoriul Podriga

Într-adevăr a fost deschisă o anchetă la Inspectoratul de Poliție Județean. Ulterior, dosarul a fost preluat de Parchetul de pe lângă Judecătoria Săveni și redirecționat către Parchetul de pe lângă Tribunalul Botoșani.

 

”Dosarul a fost preluat de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Săveni în luna iulie a anului trecut, iar ulterior, din lipsă de probatoriu, cauza a fost clasată”
Raluca Stâncescu, procuror șef Parchetul de pe lângă Tribunalul Botoșani

 

Cum a fost posibil să fie clasat? Simplu.

 

S-a dovedit că faptele au fost greu de probat. În mod firesc ar fi trebuit să fie făcute teste ADN pentru stabilirea paternității. Însă, cum trăim în România, întrebarea firească, retorică, ce a lăsat ancheta în aer a fost: Cine plătește aceste teste, de unde bani?

Sursa: Botoșăneanul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Îți dorești un prieten pe viață?
Adoptă un cățel
Click aici
Îți dorești un prieten?
Adoptă un cățel
Click aici