Săptămâna Europeană de Prevenire a Cancerului de Col Uterin 22 – 28 ianuarie 2017

asistenti medicali

Direcţia de Sănătate Publică a Judetului Arad, în colaborare cu Spitalul Clinic Județean de Urgență Arad, Societatea de Medicină de Familie,  Primăria Secusigiu,  organizează în perioada 22-28 ianuarie 2017, Săptămâna Europeană de Prevenire a Cancerului de Col Uterin.

Cancerul de col uterin este una din cele mai importante probleme de sănătate publică în Europa şi în România. Pe continentul european, 60.000 femei suferă de această boală şi 30.000 femei mor anual ca urmare a cancerului de col uterin. România îşi menţine ratele înalte de incidenţă şi mortalitate prin cancer de col uterin. Cancerul de col uterin este a patra cauză de mortalitate prin cancer la femeile din România, după cancerul mamar, colorectal şi cel pulmonar, dar prima în rândul femeilor tinere, între 15 şi 44 de ani.

La nivelul judeţului Arad, Programul Național de Screening pentru Cancerul de Col Uterin constând în  testarea prin metoda frotiului cervical Babeș-Papanicolaou se desfășoara în cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Arad unde în anul 2016 au beneficiat 604 de femei și Spitalul Orășenesc Ineu  beneficiind  un numar de 77 de femei.

Acțiunile propuse de Direcţia de Sănătate Publică a Judetului Arad vor fi următoarele:

-în data de 30.01 a.c. la Colegiul Economic Arad va fi susținută ora de educație pentru sănătate cu tema “STOP cancerului de col uterin”;

– în data de 31.01 a.c. la Sc Coficab Eastern Europa Srl Arad va fi susținută tema “STOP cancerului de col uterin” ;

-întâlnire cu medicii de familie pentru discuții privind derularea programului de screening de col uterin la nivelul județului Arad.

  Ziua ștafetei la sediul Inspectoratului de Poliție Județean Arad

O posibilă explicaţie a situaţiei ar fi că multe femei nu au informaţii referitoare la modalităţile de prevenire a cancerului de col uterin. Ca atare, acestea nu beneficiază de programele preventive disponibile si nu militează pentru implementarea acestor programe.

Este evident că una dintre priorităţile  actuale în lupta împotriva cancerului de col uterin este să ne asigurăm că populația, politicienii şi furnizorii de servicii medicale înţeleg pe deplin beneficiile prevenirii cancerului de col uterin.

În scopul conştientizării acestei probleme de sănătate publică şi de îmbunătăţire a nivelului de cunoaştere de către populaţie a  mijloacelor prin care poate fi prevenit cancerul de col uterin, a fost lansată începând cu anul 2007 Săptămâna Europeană de Prevenire a Cancerului de Col Uterin.

Prin activităţile preconizate, dorim să încurajăm adolescentele şi femeile de toate vârstele să utilizeze metodele de prevenire, prin participarea la programele de screening pentru cancerul de col uterin și de vaccinare anti-HPV.

Cu acest prilej, promovăm simbolul european al prevenirii cancerului de col uterin, Perla Înţelepciunii, aflat pe website-ul www.pearlofwisdom.eu.

Ministerul Sănătăţii, prin Institutul Naţional de Sănătate Publică, asigură coordonarea la nivel naţional a acestei campanii.

Categorie: arad
Tags: analize, cancer col, DSP, stiri arad, uterin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Îți dorești un prieten pe viață?
Adoptă un cățel
Click aici
Îți dorești un prieten?
Adoptă un cățel
Click aici