Românii care astăzi votează!

Niciun comentariu

Pe 8 aprilie au loc alegerile din Ungaria la care vor participa şi zeci de mii de cetăţeni români care au obţinut cetăţenia statului vecin prin procedură simplificată scrie capital.ro

Partidele maghiare din România le transmit electorilor să depună voturile la birourile PPMT şi UDMR, de unde vor fi trimise celor două consulate ungare din ţară. Acum patru ani, în jur de 95% dintre opţiuni au fost pentru FIDESZ, partidul actualului premier Viktor Orban.

Alegătorii cu cetăţenie maghiară din România au primit prin poştă buletinele de vot. Acestea au fost trimise de autorităţile maghiare cu două săptămâni înainte de alegerile parlamentare din 8 aprilie.

“Este asigurată această posibilitate pentru cei care nu au reşedinţă stabilă în Ungaria, deci sunt cetăţeni maghiari, dar fără reşedinţă în Ungaria. Vor primi prin poştă un plic care conţine şi buletinul de vot şi formularele necesare pentru identificarea persoanei respective”, a declarat István Csomortányi, preşedintele PPMT Oradea.

“E foarte bine că putem să votăm şi ne pare bine că aici aproape putem să venim şi să votăm”, spune un alegător.

“Suntem maghiari, trebuie să votăm, trebuie să avem grijă şi pentru cei de dincolo şi pentru cei de aici, aşa că votăm. Este posibilitatea noastră”, susţine alt alegător.

Într-o postare pe o reţea de socializare, Partidul Popular Maghiar din Transilvania îndeamnă alegătorii să nu trimită voturile prin Poşta Română, pentru că există riscul să nu ajungă la timp în Budapesta.

“Este vorba despre corespondenţă internaţională şi durează minim cinci zile lucrătoare până ce ar ajunge înapoi la Budapesta. De aceea noi sfătuim cetăţenii, respectiv, să se adreseze către noi, noi preluăm aceste plicuri şi le transmitem către Consulatul Maghiar din Cluj de unde ajung în 24 de ore la Budapesta”, susţine preşedintele PPMT Oradea.

De la PPMT şi UDMR, voturile sunt trimise la consulatele maghiare din Cluj şi Miercurea Ciuc, de unde ajung la Budapesta cu poşta diplomatică.

Viceprim-ministrul ungar Zsolt Semjen a precizat într-o emisiune la un post de televiziune din Ungaria că alegătorii de peste graniţe au “obligaţia morală” de a vota.

“Oamenii aceştia ştiu exact că naţiunea maghiară e naţiunea lor, ţara asta e patria lor şi mai ştiu şi care este obligaţia lor morală şi care este interesul lor raţional pe 8 aprilie. Eu sunt sigur că votul maghiarilor de peste graniţe va fi mult peste 90% în favoarea FIDESZ-KDNP.”

În urmă cu patru ani, aproximativ 95% din voturile din România au fost pentru Vicktor Orban. De aici şi interesul lui Viktor Orban şi a partidului acestuia – FIDESZ – pentru alegătorii din ţara noastră. Anul trecut premierul maghiar a vizitat o biserică contruită lângă Cluj-Napoca, pentru care guvernul de la Budapesta a dat peste 500 de mii de euro.

Tot Executivul ungar a alocat, anul trecut, şase milioane de euro pentru reabilitarea Palatului Baroc din Oradea.

Category: mandri.ro
Tags: , , , ,

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog introdu o adresă email validă.

Meniu