România cere ajutor UE şi NATO în problema imunoglobulinelor

immunoglobulin g antibody molecular model igg y shaped protein produced b lymphocyte 45503289

România a cerut, oficial, ţărilor din UE şi NATO ajutor pentru a găsi anticorpii fără de care mii se oameni care suferă de boli rare sunt în pericol.

Solicitarea de ajutor a fost activată în această seară pentru aprovizionarea cu imunoglobuline, a declarat la digi24.ro ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea.

Această solicitare a noastră se publică într-un sistem electronic al mecanismului de protecţie civilă,  iar statele care sunt conectate îşi iau datele şi ne transmit eventualele cantităţ pe care le pot disponibiliza pentru ţara noastră“, a spus Sorina Pintea.

Potrivit acesteia, sunt foarte mulţi pacienţi care nu şi-au luat tratamentele.

“În luna februarie nu am putut asigura cantitatea necesară, iar pentru luna martie, deşi am avut promisiuni din partea distribuitorilor, am aflat în cursul serii de sâmbătă că nu vor putea asigura nici măcar o fiolă. Avem nevoie de un stoc tampon pentru o lună de zile, pentru că vom relua discuţiile cu distribuitorii şi cu producătorii, având în vedere că statul român le-a întins o mână, în sensul că taxa clawback a fost suspendată pe o perioadă de 2 ani de zile pentru aceste produse. Avem bani în buget la UNIFARM pentru aceste achiziţii şi eu cred că viaţa bolnavilor este nepreţuită. Sunt banii statului român prin compania de distribuţie UNIFARM”, a adăugat ministrul Sănătăţii.

Sorina Pintea a precizat că în acest moment, în Ministerul Sănătăţii există un comitet de criză care aşteaptă informaţii în orice moment.

Categorie: mandri.ro
Tags: criza, criza imunoglobulinei, NATO, romania, ue

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Îți dorești un prieten pe viață?
Adoptă un cățel
Click aici
Îți dorești un prieten?
Adoptă un cățel
Click aici