Raport în cazul Colectiv: ISU nu a respectat procedurile

Niciun comentariu

Intervenţia de urgenţă în cazul incendiului de la Clubul Colectiv, din 30 octombrie 2015, a fost „în mare parte, o acţiune necoordonată, cu elemente de improvizaţie a autorităţilor”, este concluzia raportului Corpului de Control al primului-ministru. Potrivit documentului, principalele cauze ale absenţei coordonării sunt lipsa de exerciţii în caz de urgenţe majore, neconcordanţe în legislaţie şi baza materială deficitară. De asemenea, coordonarea ineficientă reiese şi din faptul că şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), Raed Arafat, aflat la faţa locului, a coordonat doar activitatea de prim ajutor calificat şi asistenţă medicală, nu toate activităţile de intervenţie. Prin urmare, unele echipaje s-au panicat şi au început să comunice haotic informaţii către dispecerat”.

Mai mult, autorităţile responsabile nu au activat imediat Planul Roşu de Intervenţie, ci după parcurgerea mai multor etape, și după 18 minute de la apelul de urgenţă la 112, mai precis la ora 22.50, din cauza unor „etape birocratice”, în condiţiile în care legislaţia în vigoare „permite şi mecanisme mai rapide de intervenţie pentru alte situaţii de urgenţă (dezastre aviatice sau feroviare etc)”. De asemenea, chiar şi după ce a fost declanşat Planul Roşu, acest lucru nu a fost comunicat tuturor instituţiilor responsabile.

Raportul Corpului de Control subliniază că, deşi era aplicabil, „Mecanismul de protecţie civilă al Uniunii Europene nu a fost activat de statul român”, iar Planul Alb, o procedură la nivelul Ministerului Sănătăţii, „fie nu există deloc, fie procedura nu a fost respectată”. În urma incendiului din 30 octombrie 2015 și-au pierdut viaţa 64 de persoane.

Sursa: www.jurnalul.ro

Category: mandri.ro
Tags: , , , ,

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog introdu o adresă email validă.

Meniu