Protestul unioniştilor continuă

Niciun comentariu

Doar 100 din cei peste 2000 de unionişti care au protestat sâmbătă în centrul Bucureştiului au rezistat noaptea trecută în stradă. Şi-au instalat corturi în Piaţa Universităţii şi spun că nu vor pleca de acolo. Între timp, le cer insistent politicienilor să se poziționeze față de unirea cu Basarabia.

Ieri, câţiva dintre manifestanţii care au cerut unirea Republicii Moldova cu România au intrat în conflict cu jandarmii, în momentul în care au încercat să rupă cordonul format în Piaţa Victoriei, ca să ajungă la Guvern. Cinci demonstranţi au fost ridicaţi şi duşi la poliţie.

Cel puţin pentru moment, manifestanţii unionişti care şi-au petrecut noaptea în corturi la Arhitectură au de gând să rămână în Piața Universității.

A fost o noapte grea, destul de rece, dar au primit ceai și apă de la bucureștenii care au trecut pe aici. Au apărut și jandarmii, dar deocamdată nu s-au dat amenzi. Manifestanții știu că nu sunt tocmai în legalitate, dar unul dintre liderii unioniștilor a declarat că are de gând să meargă la Primărie și să ceară totuși autorizație pentru amplasarea corturilor în această zonă.

Ei speră ca și alți oameni să vină și să li se alăture. Așteaptă tineri din București, Ploiești, dar și din alte orașe ale țării. E posibil să ajungă și alți manifestanți de la Chișinău.

Unioniștii sunt deciși ca în această dimineață să facă un tur al partidelor politice care vor intra în cursa electorală din decembrie. Tinerii spun că vor să vorbească cu reprezentanții politici, cu cei ai Parlamentului și ai Guvernului și vor să ajungă chiar la Președinție, pentru ca politicienii să-și asume un proiect de țară care să prevadă unirea în câțiva ani.

„Am venit pregătiţi cu pături, sperăm să vină şi bucureştenii cu un ceai. rămânem cât e nevoie. Nu mai putem să aşteptăm, e e greu de explicat oamenilor cum de la an la an caută… nu e acum momentul, nu e acum. Dar când, când o să murim? (…) Se refuză dialogul din partea Guvernului. Unele partide nu sunt gata să vorbească despre unire, au alte interese – corupţie, necorupţie, ei se îngrijesc de alte lucruri. Nu mai putem, am ajuns la capătul răbdării!”, a declarat George Simion, liderul organizator al mitingului și unul dintre cei amendaţi cu 3000 de lei de jandarmi pentru că a încălcat obligaţiile asumate atunci când a obţinut autorizaţia de protest.

Sâmbătă seara, Platforma Unionistă Acțiunea 2000 a transmis presei un comunicat în care îi provoacă pe politicieni să se poziționeze față de tema unirii cu Moldova. Politicienilor li se dă și un termen limită: până duminică la ora 14:00.

Iată comunicatul integral:

Dacian Cioloș, Liviu Dragnea, Alina Gorghiu, Călin Popescu-Tăriceanu, Traian Băsescu și Nicușor Dan sunt chemați de unioniștii din stradă să își asume Unirea ca proiect de țară.

Termenul-limită pentru un răspuns din partea liderilor principalelor formațiuni politice din România anunțat de unioniști, este duminică, ora 14:00. Manifestanții care au ridicat baricadă la Piața Universității din București precizează că vor rămâne în stradă până când premierul României și reprezentanții partidelor politice își vor asuma clar că vor susține o Declarație de unire cu Republica Moldova, adoptată de Parlamentul României și că vor trata Unirea ca proiect de țară cu toți pașii concreți aferenți acestui proiect național.

Ne-am săturat ca Unirea să fie tratată demagogic și să fie folosită în campaniile electorale. Vrem fapte, nu vorbe! În Republica Moldova va avea loc un referendum pentru Unire în anul 2018 și viitorul Parlament al României trebuie să vină în întâmpinarea acestei consultări publice prin adoptarea Declarației pentru Unire, a declarat George Simion, președintele Platformei Unioniste Acțiunea 2012.

20.000 de oameni au ieșit sâmbătă în stradă la marșul Luptă pentru Basarabia pentru a cere ca Unirea să fie proiectul de țară al României.

Bucureștenii sunt așteptați în Piața Universității, să se alăture baricadei pentru Unire”.

Politicienii și unioniștii

Sâmbătă, mitingul pentru unire a scos din casă şi politicieni. Eugen Tomac, Sebastian Ghiţă şi Aurelian Pavelescu au mers la secţia de poliţie unde au fost duşi manifestanţii reţinuţi. Iar preşedintele PNL şi primarul general al Capitalei s-au acuzat reciproc, prin mesaje pe Facebook, pe tema demonstraţiei.

Unul dintre politicienii care au ajuns imediat la secţia 4 de Poliţie, unde au fost duşi cei cinci manifestanţi reţinuţi, a fost preşedintele executiv al PMP, Eugen Tomac.

„Cred că ministrul de interne are toate motivele din lume pentru a-şi prezenta demisia în urma unui asemenea incident”, a declarat fostul secretar de stat pentru românii de pretutindeni din guvernul PDL.

„PRU a cerut deja demisia ministrului de interne”, a arătat, la rândul său, deputatul Sebastian Ghiță, fost social-democrat, în prezent membru al Partidului România Unită.

Între timp, pe Facebook, Alina Gorghiu a acuzat Primăria Capitalei că nu a permis unioniştilor să demonstreze paşnic. Liderul PNL a cerut autorităţilor „să blocheze elementele care vor să degenereze marşul, dar cu respectarea mesajului militanţilor corecţi”.

La scurt timp a venit şi replica primarului general al Capitalei. „Astfel de atitudini manipulatoare sunt extrem de periculoase şi pot determina o creştere a violenţelor în următoarea perioadă. (…) Jandarmeria a decis reţinerea în forţă a celor cinci lideri ai manifestanţilor – o acţiune pe care o considerăm exagerată. (…) Jandarmeria este o instituţie în subordinea Ministerului de Interne, deci a Guvernului”, precizează Gabriela Firea într-un comunicat de presă.

Cât despre fostul președinte Traian Băsescu, cel care a solicitat cetățenie moldovenească, acesta a avut, pe Facebook, o reacție de-a dreptul virulentă, folosind termeni extrem de duri la adresa premierului Dacian Cioloș:

Ticăloşilor sau Julien, tu cu ce te ocupi ?
În România, liderii celor care au manifestat azi la Bucureşti pentru Unirea României cu Republica Moldova au fost reţinuţi şi băgaţi în dube de jandarmi.
Vai de capul vostru, adunătură de ticăloşi trădători de ţară.
Cioloş, cât de slugi puteţi fi voi, Guvernul României?
Pentru violenţa jandarmilor împotriva unioniştilor din Republica Moldova şi România, Ministrul Afacerilor Interne şi Dacian Julien Cioloş trebuie să dispară din viaţa publică.
Slugoilor, ce tare vă doare unionismul. L-aţi ridicat pe George Simion, unul din liderii unioniştilor, ca să faceţi frumos în faţa Germaniei şi a Federației Ruse”, a scris Traian Băsescu.

Noaptea unioniștilor

„Mi-aş dori să fie jumătate de Bucureşti aici şi s-ar putea face unirea, dacă ar ieşi”, spune un manifestant.

„Dar poate nu şi doresc bucureştenii”, menționează reporterul.

„Îşi doresc. Am fost şi în Chişinău, am vorbit şi în Bucureşti. E nevoie de referendum la nivel naţional, şi aici, şi acolo. Cred că în 2018 se va realiza pe ambele maluri ale Prutului”, spune protestatarul.

E sâmbătă, ora 22, iar în Piaţa Universităţii din Bucureşti o mână de oameni cântă imnul şi recită versuri patriotice. Sunt români şi moldoveni de la Chişinău. Printre ei, şi câteva feţe cunoscute – bucureşteni care au ieşit în stradă ca să ceară demisia lui Traian Băsescu, pentru Roşia Montană sau pentru victimele de la Colectiv.

Toţi continuă protestul început în cursul după-amiezii. Nu au autorizaţie, dar spun că scopul lor ar trebui să scuze mijloacele. Cer un proiect de ţară asumat de liderii politici prin care România să aibă, din nou, graniţele de altădată şi să se unească cu teritoriul de peste Prut.

„Vrem ca toţi aceşti politicieni care vor administra într-un fel sau altul România după alegeri să ştie că obiectivul reîntregirii României e unul naţional, nu e al meu sau al tău. E al tuturor românilor. Trebuie să acţioneze cum le cere ţara, nu interesele proprii”, explică un manifestant.

Ore în şir au bătut tobele şi au scandat lozinci la portavoce. Între ei, a revenit şi liderul – George Simion, unul dintre cei amendaţi cu 3000 de lei de jandarmi pentru că a încălcat obligaţiile asumate atunci când a obţinut autorizaţia de protest. El le cere bucureştenilor şi celorlalţi români să-i susţină cauza.

Câteva ore mai târziu, în piaţă se lasă liniştea. E frig, iar tinerii au obosit. Beau ceai ca să se încălzească şi intră în corturile portocalii. Nu au de gând să plece prea curând. Şi-au adus cărţi vechi de istorie sau de limba română şi speră să-i convingă şi pe alţii că Basarabia e România.

Pe trotuar, oamenii de ordine. Bat din picioare de frig, dar nu-i scapă din ochi pe tinerii care şi-au făcut camping în faţa Facultăţii de Arhitectură. După incidentele de sâmbătă şi după ce ministrul de interne a cerut şefilor Jandarmeriei să explice intervenţia în forţă, niciun manifestant nu a mai fost amendat.

sursa: www.digi24.ro;

Category: mandri.ro
Tags: , , , ,

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog introdu o adresă email validă.

Meniu