Protecția datelor: UE dorește garanții sporite în privința transferurilor de date personale

data lock

Uniunea Europeană dorește garanții ale limitării eficiente a competențelor autorităților SUA de a solicita informații personale ale angajaților companiilor, în perspectiva încheierii unui nou acord între Bruxelles și Washington în domeniul protecției datelor personale, a anunțat luni comisarul european pentru justiție, protecția consumatorului și egalitate de gen, Vera Jurova, transmite Reuters.

imageResize?path=%2Fmedia%2Fimages%2F2016 01%2F011816591299412070

‘Avem nevoie de garanția că există un control judiciar eficient asupra accesului autorităților publice la informații pe motive de securitate națională, consolidare a legii și interes public’, a spus Jurova, într-o conferință la Bruxelles.

Reprezentanta Comisiei Europene a adăugat că UE dorește mai multă transparență cu privire la limitele atribuțiilor serviciilor de securitate din SUA în domeniul colectării datelor personale.

La începutul lunii noiembrie, Comisia Europeană și-a exprimat speranța că va ajunge la un acord cu SUA ‘în următoarele trei luni’ pentru a se pune capăt incertitudinii juridice din jurul transferurilor transatlantice de date personale. Termenul de trei luni a fost stabilit de un grup de experți europeni în domeniul protecției datelor și el ‘este luat în calcul’, dar acordul trebuie finalizat ‘cât mai curând posibil’, sublinia Vera Jurova.

Curtea Europeană de Justiție a invalidat la începutul lunii octombrie cadrul de reglementări cunoscut sub denumirea de ‘Safe Harbour’, care guvernează de 15 ani aceste transferuri în scopuri comerciale, provocând îngrijorarea a numeroase firme.

Executivul comunitar negociază din 2013 cu administrația americană garanții mai importante pentru protecția datelor personale ale europenilor după transferul lor către SUA.

Într-o decizie din anul 2000, Bruxellesul a considerat că ‘Safe Harbour’ asigura o protecție suficientă datelor personale ale europenilor, însă dezvăluiri despre practici ale serviciilor de informații americane au schimbat datele problemei, determinând UE să solicite garanții suplimentare.

  Facebook admite că a angajat firma de PR Definers pentru a-l ataca pe Soros, după ce acesta spusese că rețeaua este un pericol pentru societate

Datele personale în chestiune înglobează toate informațiile care permit identificarea unui individ, în mod direct (nume, prenume, fotografie sau amprentă) sau indirect (număr de asigurări sociale sau chiar numărul de client).

Conform legislației actuale a UE privind protecția datelor, companiile nu pot transfera date personale ale cetățenilor UE către țări din afara blocului comunitar, printre care Statele Unite, considerate că nu oferă garanții suficiente privind protecția intimității.

Sursa: agerpres.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Îți dorești un prieten pe viață?
Adoptă un cățel
Click aici
Îți dorești un prieten?
Adoptă un cățel
Click aici