Propunere: Amenzi de 3.000 RON pentru firmele care nu dau note de lichidare fostilor angajati

nota de lichidare2 page 1

Firmele care nu eliberează foștilor angajați notele de lichidare în termen de 3 zile de la încetarea contractelor de muncă vor putea fi amendate cu până la 3.000 de lei, potrivit unei propuneri de lege de modificare a Codului muncii, depuse la Parlament.

Propunerea de lege urmărește să combată situațiile în care unii dintre angajatori refuză să le elibereze foștilor angajați note de lichidare. Inițiatorii proiectului spun că lucrătorii respectivi au probleme apoi la angajare, pentru că unele firme refuză să le încheie contracte de muncă, dacă nu vin cu notele de lichidare de la fostul job.

Pentru a preveni astfel de situații, propunerea de lege vine cu noi prevederi la Codul muncii:

În termen de 3 zile calendaristice de la data încetării contractului individual de muncă, angajatorul este obligat să elibereze angajatului spre luare la cunoștință nota de lichidare.
Angajatorul va menționa în nota de lichidare numele și adresa creditorului, natura debitului, suma datorată la data emiterii notei de lichidare, natura, numărul, data și emitentul titlului executor, precum și informații despre durata concediilor de odihnă, medicale, fără plată și calificativele profesionale obținute”.

Angajatorii care vor încălca aceste obligații ar urma să fie sancționați cu amendă de la 1.500 de lei la 3.000 de lei, potrivit propunerii de lege.

La rândul său și lucrătorul ar urma să fie obligat să depună, în termen de 30 de zile de la angajare, nota de lichidare la noul angajator (în cazul în care, evident, a mai fost angajat), potrivit propunerii de la Parlament. În caz contrar, angajatul ar risca sancțiuni disciplinare noteaza startupcafe.ro

  Natalitatea, afectată de avorturi în județul Arad

Inițiativa legislativă a fost depusă de senatori și deputați PMP. ”În prezent, în situația încetării contractului individual de muncă, nu există o bază legală pentru eliberarea de către angajator a notei de lichidare către angajat. De asemenea, în situația angajaților care au mai avut un loc de muncă nu există o bază legală nici pentru depunerea de către angajat la noul angajator a notei de lichidare de la vechiul angajator. Cu toate acestea, constatăm că, în practică, se utilizează acest document în ambele sitiuații, dar cu caracter ocazional, de la caz la caz, ceea ce lasă loc deciziilor arbitrare în domeniul raporturilor de muncă. Astfel, există situații în care unii angajatori nu eliberează note de lichidare, în timp ce alți angajatori nu încheie contracte individuale de muncă în lipsa notelor de lichidare de la vechii angajatori” – își motivează parlamentarii inițiativa legislativă.

Pentru a deveni lege și a se aplica, propunerea are un drum lung de parcurs: comisiile și plenul Senatului, comisiile și plenul Camerei Deputaților, ca for decizional, promulagrea de către președintele țării, publicarea în Monitorul Oficial.

Categorie: arad
Tags: angajati, angajator, importante, nota, nota de lichidare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Îți dorești un prieten pe viață?
Adoptă un cățel
Click aici
Îți dorești un prieten?
Adoptă un cățel
Click aici