Profesorii de la Liceul Tehonologic „Iuliu Moldovan” ripostează

propunerea unui deputat sporuri si fond de stimulare pentru profesori
Susțin păstrarea liceului în forma actuală și solicită renunțarea la ideea comasării unității de învățământ cu o lungă tradiție în învățământul preuniversitar.

Am primit o replică din partea profesorilor de la Liceul Tehnologic „Iuliu Moldovan” vis a vis de afirmațiile pe care le-am făcut într-un articol legat de rețeaua școlară de anul viitor. În acel material făceam referire la posibilitatea de a fi comasate profilele acestui liceu cu cele ale Colegiului Tehnic de Construcții și Protecția Mediului. Nu s-a pus în discuție eliminare acestor profile de pe piață ci doar mutarea lor la o altă locație. Argumentul principal adus, la vremea în care se discuta de această posibilitate, era numărul mic de elevi, insuficient pentru a păstra personalitatea juridică. La acesta se mai poate adăuga și lipsa de interes a elevilor de clasa a VIII-a pentru aceste profiluri, demonstrată de studiul efectuat de către CJRAE Arad privind studiul opțiunilor absolvenților de gimnaziu.

Redăm în cele de urmează replica semnată de 8 profesori :
„Suntem un grup de cadre didactice de la Liceul Tehnologic Iuliu Moldovan și dorim să ne exprimăm mirarea și dezaprobarea cu privire la unele afirmații din articolul amintit, la categoria ” Zvonuri credibile”, mai precis cel legat de mutarea claselor de la liceul nostru, la Colegiul Tehnic de Protecția Mediului și la Colegiul de Industrie Alimentară, cu alte cuvinte dispersarea resursei umane.

La ultimul Consiliu profesoral din 16 12 2015, am fost informați că se așteaptă înscrierile din 2016 pentru a se lua hotărâri.

De altfel, colectivul de cadre didactice și personalul didactic auxiliar de la Liceul Tehnologic “Iuliu Moldovan” și-a exprimat deja opțiunea unei fuziuni cu instituția școlară care are deja clase la adresa unde figurează Liceul Tehnologic “Iuliu Moldovan”, fost Forestier, de mai bine de o jumătate de veac, opțiune care se pare că a fost total desconsiderată când s-au lansat “zvonurile”…incredibile.

În acest sens, ținem să menționăm că în 2009, când am primit în curte clase de la Liceul AMG, am fost puși în fața faptului împlinit, fără să fim consultați, ca acum să fim evacuați de propriii noștri “chiriași”.

În acest sens, obiecțiile noastre se fundamentează pe Memoriul adresat Primăriei în 2013, unde evidențiam importanța meseriilor legate de prelucrarea lemnului și silvicultură și istoricul școlii, în plus solicitările de pe piața muncii pentru aceste meserii, ale căror date concrete le vom furniza în demersurile ulterioare pe care intenționăm să le facem.

  Un român a fost reținut în Marea Britanie pentru că a tâlhărit un pensionar

Sigur că realitatea aparentă este cea a absenței opțiunilor pentru profilul nostru și în acest sens nu avem dovezi palpabile pentru a demonstra tehnicile neconvenționale de racolare de elevi, noi fiind un colectiv onest, care chiar credem că mobila este, totuși, indispensabilă.

Mulți dintre profesorii de specialitate, avem perfecționări, masterate, duble specializări și chiar doctorate; în plus, există 5 cadre didactice de la aria curriculară “Tehnologii” cu gradații de merit.

Avem o dotare materială de excepție pentru cele două specializări, cu utilaje în valoare de sute de mii de euro care ar ajunge inevitabil la fier vechi, așa cum a ajuns și Combinatul de Prelucrarea Lemnului, când factorii de decizie și-au dat seama că nu se pot face industrie doar cu cadre cu pregătire superioară, ci trebuie şi forţă de muncă specializată ; acum, unii doresc să distrugă şi puţinul ce a mai rămas dintr-o tradiţie de decenii, când se tinde spre reînviorarea meseriilor. Este…chiar incredibil să se accepte distrugerea unei baze materiale, pentru o situație trecătoare.

De interes este și observația că de câțiva ani, acest profil este denigrat în presă în perioada când se solicită opțiunile la clasele a VIII-a, astfel anulându-ni-se orice șansă de a mai putea contracara aceste remarci negative cu privire la presupusa comasare. Oricum, elevii noștri, așa puțini cum sunt, provin în proporție de 75% din zona limitrofă a Aradului (Zădăreni, Vinga, Secusigiu, Șag etc) și e greu de crezut că nimeni nu mai dorește să vină la noi.

Stimați părinți, oare chiar credeți că dispărut total interesul pentru profesia de tâmplar, tapițer sau tehnician, în care generații întregi s-au format ? Avem absolvenți care lucrează în Europa, America sau au firme proprii de succes, producătoare de mobilă în țară. Patronii firmelor partenere sunt dispuși să suplimenteze cuantumul bursei profesionale de la stat, deoarece au nevoie de muncitori.

În concluzie, noi solicităm regândirea acelui “zvon credibil” cu fuziunea cu Colegiul Tehnic și rezolvarea în altă manieră legală a problemei”.

Sursa:   www.aradon.ro

Categorie: mandri.ro
Tags: arad, invatamant, liceul tehnic, mandri aradeni, profesori

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Îți dorești un prieten pe viață?
Adoptă un cățel
Click aici
Îți dorești un prieten?
Adoptă un cățel
Click aici