Primii nori artificiali au fost creați

podcast clouds

Un nou experiment ne arată cum norii influenţează schimbările climatice.

Fizicienii au constat în urmă cu zeci de ani că particulele ce formeză norii şi ajută planeta să îşi menţină temperatura optimă sunt produşi ca un contra-atac  al poluării excesive.

Un studiu publicat recent de către revista Nature,  ce a analizat în detaliu particulele prezente în nori, a descoperit că pot fi produse artificial.

 

Panoul Internaţional al Schimbărilor Climatice (IPCC) a afirmat că aerosolii sunt  cea mai mare sursă de incertitudine în ceea ce priveşte efectele pe  care le au schimbările climatice asupra oamenilor.

Studiul a prezis că, dacă emisiile de dioxid de carbon se vor dubla în următorul secol, temperature planetei  va creşte cu până la 4,4 grade Celsius.

 

Aerosolii sunt particule ce se formează direct  şi indirect prin conversia gazului în particule.

 

Noul studiu dovedeşte că acest tip de aerosoli indirecţi pot fi produşi de către Pământ fără intervenţia omului. Aceştia sunt produşi prin combinarea vaporilor din copaci cu particule energetice ce intră în atmosferă, cunoscute sub denumirea de raze cosmice.

 

,,Am aflat că natura produce particulele fără poluare’’, a afirmat Jasper Kirkby,  fizician molecular şi fondator al experimentului ’CLOUD’ . ,,Acest lucru va necesita o regândire  a activităţilor umane ce intensifică producerea aerosolilor în nori’’, a adăugat el.

 

Experimentul a fost realizat într-o cameră sterilă  de 3  metri lăţime din  oţel inoxidabil. Fizicienii au constat că numărul aerosolilor a crescut de la 10 la 100.

 

 

Care vor fi consecinţele ?

 

 

Studiul va putea ajuta oameni de ştiinţă să estimeze nivelul încălzirii globale la care se poate ajunge până la sfârşitul secolului 21.Observarea variabilelor climaterice ale soarelui în climatul preindustral  poate explica influenţa razelor cosmice. Acestea pot fi o consecinţă naturală a schimbărilor climatice. Kirkbya mai afirmat că ,, temperatura va creşte oricum, impactul razelor cosmice este cunoscut de sute de ani, iar efectul razelor cosmice este mult mai mic în comparaţie cu nivelul poluării din ziua de azi’’.

 

  Astronomii au observat "amprentele" primelor stele care s-au aprins în Univers

 

Sursa:descopera

Categorie: mandri.ro
Tags: artificiali, extract, nori, stiinta, tehnica

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Îți dorești un prieten pe viață?
Adoptă un cățel
Click aici
Îți dorești un prieten?
Adoptă un cățel
Click aici