Prima tabără interdisciplinară de științe, la Arad

Niciun comentariu

Prima tabără interdisciplinară de științe, realizată în cadrul celei de-a 3-a ediții a proiectului „Știința în viața de zi cu zi”, proiect co-finanțat de Centrul Municipal de Cultură Arad și realizat în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Arad, Universitatea de Vest din Timișoara, Universitatea „Aurel Vlaicu” din Arad și cu Universtatea de Vest „Vasile Goldiș” din Arad a avut loc în perioada 17 – 19 iunie.

Activitățile s-au desfășurat în cadrul Centrului de Vizitare al Parcului Natural Lunca Mureșului, unde pe parcursul celor 3 zile, au fost realizate 11 workshop-uri interactive, atât teoretice, cât și practice, în domeniul chimiei, al fizicii, al biologiei și al ecologiei. Toate acestea au fost pregătite și susținute de cadre didactice universitare de la cele 3 universități partenere. Vineri, în prima zi, am avut 3 activități:workshop – GUSTUL NATURIIprof. univ. dr. Florentina Munteanu, prof. univ. dr. Lucian Copolovici, conf. univ. dr. Dana Copolovici, Facultatea de Inginerie Alimentară, Turism și Protecția Mediului, UAV Arad, workshop – INVENȚII ÎN CHIMIE CARE AU SCHIMBAT LUMEAșiworkshop – ȘTIAȚI CĂ…CURIOZITĂȚI ȘI INFORMAȚII INEDITE DIN CHIMIE conf. univ. dr. Vlad Chiriac, departamentul de Biologie-Chimie, Facultatea de Chimie, Biologie și Geografie, UVT. Sâmbătă, am continuat cu:workshop – BIOLOGIA: MESERIE SAU PASIUNE?lect. univ. dr. Milca Petrovici, departamentul de Biologie-Chimie, Facultatea de Chimie, Biologie și Geografie, UVT,workshop – E MAGIE SAU E CHIMIE?lect. univ. dr. Paul Albu, Departamentul de Științe Farmaceutice, Facultatea de Farmacie, UVVG Arad, workshop – MITURI DIN CHIMIEconf. univ. dr. dr. habil. Gabriela Vlase, departamentul de Biologie-Chimie, respectiv conf. univ. dr. ing. dr. habil. Titus Vlase,prodecan Facultatea de Chimie, Biologie și Geografie, UVT,workshopFIZICA: ACTUALITĂȚI ȘI PERSPECTIVE LA UVTconf. univ. dr. Cătălin Marin,prodecan Facultatea de Fizică, UVT, workshop – FUN PHYSICSasist. univ. dr. Gabriel Pascu, Facultatea de Fizică, UVT. Iar ultima zia fost dedicată unei vizite în Parcul Natural Lunca Mureșului cu recoltarea taxonilor din flora spontană cu utilizare în alimentație și industria farmaceutică, și respectiv workshop-ului – studiul sistematic, morfologic și anatomic al speciilor recoltate din Parcul Natural Lunca Mureșuluiconf. univ. dr. Violeta Turcuș, Departamentul Biologie, Facultatea de Medicină, UVVG Arad.

Participanții au avut parte și de o surpriză, organizată de gazdele noastre de la Centrul de Vizitare, care prin intermediul directorului, Paul Hac, au pus la cale un workshop aplicativ, cu tematică ecologică.

La toate aceste workshop-uri s-au adăugat activități sportive, de aventură, de teambuilding și de dezvoltare personală realizate cu ajutorul asociației Outdoor Life, una dintre cele mai bune organizații arădene în acest domeniu.

La toate aceste activități au participat 30 de tineri, cu toții pasionați pentru științe, selectați de la 7 unități de învățământ din municipiul Arad: Colegiul Național „Elena Ghiba Birta”, Colegiul Național „Vasile Goldiș”, Colegiul Național „Moise Nicoară”, Colegiul Național „Preparandia – Dimitrie Țichindeal”, Colegiul Tehnologic de Industrie Alimentară, Liceul Tehnologic de Electronică și Automatizări „Caius Iacob” și respectiv Liceul Teoretic „Adam Muller Guttenbrunn”. Pe această cale, doresc să mulțumesc conducerii unităților de învățământ, precum și cadrelor didactice care s-au implicat activ în selectarea participanților la tabără.

„Cei 30 de participanți, selectați în cadrul proiectului Știința în viața de zi cu zi, au avut parte de o experiență nouă și inedită prin participarea la workshop-urile propuse de către echipa de proiect și invitații noștri. Iar acest lucru l-au spus chiar ei, atât pe parcursul, cât și la plecarea din tabără. Mă bucur că am reușit să realizăm un program atât de diversificat și de centrat pe nevoile participanților, cărora le-am oferit posibilitatea de a cunoaște nouă abordare a unor domenii familiare lor, dar și posibilitatea de a-i pune în legătură cu specialiști consacrați în domeniile lor, care și-au arătat toată disponibilitatea de a-i sprijini pe participanții noștri, în demersurile lor viitoare legate de știință.

Doresc pe acestă cale să mulțumesc din nou tuturor celor care au răspuns invitației mele de a se alătura acestui proiect prin care dorim să sprijinim tinerii pasionați de științe să își continue educația în domeniul STEM (știință, tehnologie, inginerie, matematică) și chiar să se orienteze către o viitoare carieră în domeniu. În toamnă vor urma alte activități, pe această tematică, iar în paralel vom începe să edităm o revistă dedicată tinerilor pasionați de științe, în care vor putea să se exprime și ei, prin intermediul unor articole publicate. Sper ca în edițiile viitoare să putem dezvolta cât mai mult proiectul, să putem implica un număr cât mai mare de tineri și astfel, cu timpul, să devenim o mică pepinieră de viitori oameni de știință, a declarat lect. univ. dr. chim. Paul ALBU, președinte al asociației Activ pentru Comunitate”

Category: Arad
Tags: , , , , ,

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog introdu o adresă email validă.

Meniu