Povestea monumentului din Vest ce nu poate fi mutat

cadran solar 1

Poate ati trecut de multe ori pe langa el, dar nu ati stiut ce reprezinta.

Vorbim despre un cadran solar care functioneaza de jumatate de secol si nu inceteaza sa uimeasca.

Cadranul solar se afla la 30 de kilometri de Timisoara, in mijlocul Parcului din Buzias. A fost creat la sfarsitul anilor ’60 de Petru Lighezan, profesor de matematica- fizica la liceul din oras. Profesorul a trecut nu demult in Lumea Dreptilor, insa in urma lui a ramas o minunatie.

Petru Lighezan a avut o pasiune pentru cadranele solare si si-a pus in gand, acum o jumatate de veac, sa faca unul si la Buzias.

A studiat tot ce se putea despre cadranele solare. A facut masuratori si a creat, practic, un stramos al ceasului.

cadran solar 3

Cadranul solar al profesorului Lighezan a fost facut in urma unor masuratori fizice si astronomice fata de axa Pamantului si Calea Lactee si arata doar ora de iarna. Si, pentru ca se afla in mijlocul unui parc imens si nu prea are lumina, pe timpul iernii se poate observa cu exactitate ora timp de 2-3 ceasuri.

Mai trebuie spus ca, daca acest cadran ar fi mutat din locul in care a fost montat, nu mai functioneaza. Tocmai din cauza masuratorilor foarte precise in baza carora a fost realizat.

Cu trecerea timpului, cadranul solar s-a degradat mult, iar vechea administratie a orasului Buzias a vrut sa il darame, insa un buziesean care are aceeasi pasiune ca cea a profesorului Lighezan s-a oferit sa reconditioneze cadranul solar pe banii sai. Primaria Buzias a primit cu bucurie propunerea barbatului si i-au permis sa renoveze cadranul.

Adrain Miu a reusit deja sa restaureze cadranul solar, iar in perioada urmatoare va renova si soclul.

Cadranul solar se afla in centrul Parcului din Buzias. Mi-a placut de mic, am vazut ca s-a deteriorat si l-am luat sa il refac din resurse proprii. Am folosit marmura, la fel ca la cel initial. Cadranul initial avea marmura de 3 cm, eu am ales sa fie de 6 cm, e tot din marmura, iar panta de lumina e data de un element de inox, nu din fier cum a fost inainte. L-am refacut unu la unu, doar grosimea blatului e mai mare„, a declarat pentru opiniatimisoarei.ro Adrian Miu.

  „Bike Run & Fun”, la Căsoaia

Buzieseanul povesteste si despre pasiunea mentorului sau.

In urma cu vreo 50 de ani profesorul Lighezan a vazut o revista din Franta, era postat acolo cum se face un cadran solar. A avut cateva resurse proprii si cu ajutorul a doi prieteni l-a contruit si l-a pozitionat in centrul Parcului. Este fixat dupa ora de iarna si de aceea e nevoie de o precizare, sa stie lumea, ca e practic cu o ora in urma, vara. Din cauza cresterii pomilor din jur nu are prea multa lumina si iarna aproape ca se vede 2-3 ore la miezul zilei„, mai spune Adrian Miu.

Adrian Miu mai are de lucru la soclul pe care este asezat cadranul solar. Acesta va fi reconditionat tot cu marmura.

Mai trebuie spus ca acest Cadran solar de la Buzias se regaseste pe lista monumentelor nationale.

Cadranul solar este unul dintre cele mai vechi dispozitive folosite pentru masurarea timpului. Functionarea lui depinde de miscarea de rotatie a soarelui, prin faptul ca, pe masura ce soarele se deplaseaza de la est la vest,  umbra lasata in urma indica ora cu destul de mare acuratete.

Printre primii care au utilizat acest instrument se numara egiptenii, care, in jurul anilor 5000 i.Hr., concepusera ceea ce se numea “gnomonul” – un pilon vertical, infipt in pamant, a carui umbra proiectata pe pamant, pe un cadran gradat, arata ora din zi.

Categorie: arad
Tags: arad, buziasi, cadru solar, monument, stiri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Îți dorești un prieten pe viață?
Adoptă un cățel
Click aici
Îți dorești un prieten?
Adoptă un cățel
Click aici