Planul de relansare economică: cât, cum, cu cine? Și, mai ales, când?

646x404 1

28b2f8ebce91cb5b6f947b35ddcc4e3e 2

Adrian Mihălțianu

Este impresionant să vezi un plan de circa 100 de miliarde de euro care ar trebui să facă din România țara aia la care visăm cu toții de peste trei decenii încoace. Sumele alocate trecerii economiei românești de la o creștere bazată pe consum (în mare parte de produse din import), la una bazată pe investiții, infrastructură și digitalizare sunt uriașe, iar ambițiile, pe măsură. Aproape că poți auzi muzica de fanfară militară și uralele mulțimii.

În țara în care primarii se laudă cu 150 de metri de trotuar refăcut și se taie panglică din 20 în 20 de kilometri de autostradă, este cel puțin înviorător să vezi planuri gândite pe zece ani. Dar, când le iei la puricat…

Cât

E suficient să parcurgi rapid numerele înșirate unul după celălalt: 3000 de kilometri de autostrăzi și drumuri expres construite până în 2030 (ar conecta toate provinciile istorice la prețul de circa 31 de miliarde de euro), modernizarea a 7.000 de drumuri județene și 20.000 de kilometri de drumuri locale, 3.000 de kilometri de cale ferată modernizați (alte 18 miliarde de euro) și așa mai departe.

Numai terminarea bucăților de autostradă începute azi (circa 400 de kilometri) ar costa 4.3 miliarde. Trenurile ar zburda cu 160 km/h viteză maximă, iar investiții amânate treizeci de ani – dar esențiale pentru viitorul agriculturii românești – ar fi în sfârșit terminate (canalul Siret – Dunăre, dragarea Dunării etc.).

Puține lucruri discutabile în planul PNL, sau, mă rog, în schița prezentată public. Puține lucruri noi, în același timp.

Pentru că noi am mai văzut astfel de planuri. În urmă cu patru ani, PSD promitea că în 2020 va curge lapte și miere în România. Totuși, între timp social-democrații (care au avut absolut toate pârghiile de putere) au reușit să finalizeze doar 140 de kilometri de autostradă, niciun spital regional, niciun drum expres, nicio investiție majoră promisă cu emfază în 2016.

Să nu uităm că tot PSD s-a aflat la butoane și în precedenții 4 ani, chiar dacă nu tot timpul cu o majoritate confortabilă în Parlament.

Și atunci? Cum va reuși PNL acolo unde PSD a demonstrat că nu știe ce să facă?

Cum

În ultimii ani, România a crescut economic în primul rând datorită apetitului pentru consum, iar deficitul balanței comerciale a ajuns la 17.2 miliarde de euro în 2019, în creștere față de 2018 (exporturi de 69 de miliarde raportate la importuri de 86.2 miliarde de euro).

Este o creștere nesustenabilă, asta o vede toată lumea (mai puțin PSD și Pro România, partidele care au dorit ca nivelul de trai al românilor să crească cu orice preț, chiar dacă nu se poate susține economic și chiar dacă asta însemna că viitorul a fost deja amanetat pentru consumul de ieri).

  Scenariul în care se încadrează Aradul pentru începerea anului școlar. Vezi și situația completă a localităților

În termeni ușor de înțeles: normal că îți este mai bine după ce ai luat un credit și începi să-ți umpli viața de toate lucrurile de care n-ai avut parte până acum – nivelul tău de trai va crește, la fel și încrederea în sine.

Dar dacă folosești integral creditul pentru consum, iar nu pentru investiții, atunci să nu te miri că în următorii cinci ani va trebui să fii extrem de atent cu cheltuielile, după valul inițial de cumpărături euforice, pentru că datoria trebuie plătită. Cu dobândă. Iar la final s-ar putea să ajungi mai sărac decât ai fi fost dacă foloseai cea mai mare parte din credit pentru a-i investi.

Doar că actualul guvern – și viitoarea guvernare PNL-USRPLUS -, nu poate duce România înapoi spre austeritate. Nici măcar în condițiile în care ar crea sute de mii de locuri de muncă prin proiectele de mari investiții anunțate. Dacă va face asta, va pierde rapid susținerea populară.

Lecția din 2008 a fost, totuși, precedată de cea din anii ‘80 ai secolului trecut, când mare parte din economie a fost orientată spre investiții-mamut, dătătoare de mândrie și azi unor nostalgici, dar preponderent inepte din punct de vedere economic. S-a sfârșit cu împușcături.

Pur și simplu nu se mai pune problema unor ani de sacrificiu – nu în timpul unei generații care deja s-a obișnuit să cheltuie mai mult decât câștigă, poate și pentru că are de ales mai ușor unde să se mute dacă țara în care lucrează acum nu-i oferă ceea ce visează. Chiar dacă suntem în fața celei mai mari crize economice din istoria modernă, similară sau mai mare decât cea din anii 1930, românii nu par a băga de seamă.

Din acest motiv, ar fi extrem de periculos dacă guvernanții s-ar lăsa duși de valul cifrelor și al ajutoarelor financiare promise de Uniunea Europeană pentru a vinde poporului iluzia că va putea continua cheful așa cum a făcut-o în ultimii câțiva ani. Cheful s-a terminat, dar noi încă dansăm pe mese, nervoși că suntem obligați să purtăm mască, fără să băgăm de seamă furtuna imensă care a început deja.

Chiar dacă vor avea o majoritate confortabilă în Parlament (greu de crezut, cât timp programul a fost anunțat de PNL fără consultări cu presupușii viitori parteneri de guvernare de la USRPLUS), guvernanții vor avea în fața lor o sarcină aparent imposibilă: să modernizeze accentuat România în condițiile unei prăbușiri economice la nivel mondial, urmată de o lungă perioadă de incertitudine și de reorganizare socială și politică.

Așadar: cum?

Categorie: mandri.ro
Tags: covid, Relansare economica, romania

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Îți dorești un prieten pe viață?
Adoptă un cățel
Click aici
Îți dorești un prieten?
Adoptă un cățel
Click aici