Parlamentul European a adoptat o rezoluție pentru Brexit: Ce s-a decis la Bruxelles

Niciun comentariu

Marea Britanie trebuie să respecte dorinţa majorităţii cetăţenilor săi, pe deplin şi cât de repede posibil şi să se retragă din Uniunea Europeană oficial înainte de a discuta aranjamentele pentru orice tip nou de relaţie, susţine Parlamentul European, într-o rezoluţie adoptată marţi, în cadrul sesiunii plenare extraordinare convocate în urma referendumului din 23 iunie privind apartenenţa Marii Britanii la UE, potrivit unui comunicat de presă al PE.

 

Eurodeputaţii subliniază şi nevoia urgentă de reforme pentru ca UE să poată răspunde aşteptărilor cetăţenilor săi.

 

După dezbaterea dintre liderii grupurilor politice din PE, preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, şi ministrul olandez al apărării, Jeanine Hennis-Plasschaert, reprezentanta preşedinţiei Consiliului UE, eurodeputaţii au adoptat o rezoluţie cu 395 voturi pentru, 200 voturi contra şi 71 abţineri.

PE cere guvernului britanic să respecte decizia democratică a poporului printr-o implementare rapidă şi coerentă a procedurii de retragere – prin activarea articolului 50 din Tratatul Uniunii Europene, pentru a permite începerea rapidă a negocierilor de retragere.

 

Pentru a preveni nesiguranţa care afectează pe toată lumea şi pentru a proteja integritatea Uniunii Europene, premierul britanic trebuie să-i informeze despre rezultatul referendumului pe participanţii la Consiliul European din 28-29 iunie pentru a începe cât de curând posibil procedura de retragere şi negocierile.

Eurodeputaţii reamintesc faptul că Parlamentul European trebuie să îşi dea consimţământul pentru acordul de retragere şi pentru orice formă de relaţie în viitor, conform tratatelor, şi că trebuie să fie implicat pe deplin în toate etapele procedurilor viitoare.

 

Pe de altă parte, PE cere Consiliului să modifice ordinea preşedinţiilor Consiliului UE pentru a împiedica procesul de retragere să afecteze gestionarea activităţilor actuale ale UE. Marea Britanie ar fi trebuit să preia preşedinţia Consiliului UE în a doua jumătate a anului 2017.

Membrii PE subliniază că provocările actuale necesită reforme pentru a face Uniunea Europeană ‘mai bună şi mai democratică’ şi pentru ‘a realiza ceea ce aşteaptă cetăţenii’. ‘Unele state membre pot alege să se integreze mai încet şi mai puţin, dar nucleul UE trebuie consolidat, iar soluţiile a la carte trebuie evitate’, se mai arată în textul rezoluţiei PE, scrie agerpres.ro.

 

 

Sursa:stiripesurse

Category: mandri.ro
Tags: , , , , ,

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog introdu o adresă email validă.

Meniu