O bancă din România are mari probleme

Piraeus Bank Donetsk

Activele subsidiarei locale a celui de-al doilea grup bancar elen, Piraeus Bank, au scăzut anul trecut cu cu 505 milioane euro (2,2 miliarde lei), de la 2,086 miliarde euro (9,3 miliarde lei) in decembrie 2014 la 1,581 miliarde euro (7,1 miliarde lei) in decembrie 2015, conform raportului prezentat astăzi de banca-mamă din Grecia. De altfel, banca a decis închiderea a 19 sucursale în oraşe mici şi mijlocii pe motiv de optimizare a reţelei teritoriale, o explicaţie de PR care ascunde problemele cu care se confruntă instituţia.

”Piraeus Bank România confirmă faptul că are în plan închiderea a 19 sucursale din oraşele mijlocii şi mici. Banca îşi optimizează reţeaua teritorială cu scopul concentrării pe activităţile din oraşele mari. Decizia de închidere a unităţilor s-a luat în contextul în care tot mai multe servicii bancare migrează către operaţiunile bancare efectuate de la distanţă, banca dispunând atât de serviciul de internet banking cât şi de o reţea importantă de bancomate”, se arată într-un comunicat al băncii. Potrivit surselor citate de News.ro, această măsură este luată în contextul unor posibile reluări a discuţiilor privind vânzarea subsidiarei din România.

Banca-mamă din Grecia a purtat discuţii privind o eventuală vânzare a Piraeus Bank România încă de anul trecut, dar discuţiile au eşuat până acum. Pe lista potenţialilor cumpărători s-au aflat Banca Transilvania şi OTP Bank, dar şi fondul american de investiţii JC Flowers. În cazul în care banca nu va găsi un investitor dispus să cumpere tot activul din România, instituția de credit va fi vândută pe bucăți, împărțită probabil în bad bank și good bank, după modelul RBS Bank, potrivit Economica.net.

  Iustin Cionca: Lucrăm la peste 90 km drum județean între Arad și Moneasa, un drum total înnoit!

Se pot vinde separat divizia de retail într-o tranzacție, cea de corporate într-o tranzacție, sau alte variante. În acest moment se desfăşoară activitatea de relocare internă a salariaţilor afectaţi de măsura închiderii unităţilor teritoriale, posturile vacante la nivel de organizaţie fiind oferite cu prioritate acestora, în funcţie de pregătire şi experienţă. Portofoliile de clienţi vor fi transferate către alte unităţi apropiate, iar clienţii vor fi informaţi corespunzător în acest sens în perioada imediat următoare. Grupul mamă a anunţat că a înregistrat pierderi nete de 1,24 miliarde de euro în trimestrul patru din 2015, faţă de un profit de 495 milioane de euro în precedentele trei luni, din cauza provizioanelor ridicate pentru creditele neperformante.

În ultimele trei luni ale anului trecut, nivelul provizioanelor pentru creditele neperformante a ajuns la 1,38 miliarde de euro, de la 244 milioane de euro în precedentele trei luni. Rata creditelor neperformante a scăzut la 39,5% din totalul împrumuturilor, de la 40,5% în trimestrul trei din 2015. Piraeus Bank România are o cotă de piaţă la depozite de 3% iar la credite de 1,6%, dispune de o reţea cu 120 de unităţi şi are în jur de 1.500 de angajaţi.

În raportul anual al BNR, Piraeus apare pe poziţia a 11-a în topul băncilor autohtone, din totalul de 40. Banca este prezentă în România din 2000, când a achiziţionat cele două sucursale ale Pater Bank. Plecarea Piraeus Bank din România ar fi al treilea exit al unei bănci de pe piaţa românească înregistrat în ultima vreme, după Millenium Bank şi Volksbank.

 

Sursa: www.cotidianul.ro / Foto: www.dailyhellas.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Îți dorești un prieten pe viață?
Adoptă un cățel
Click aici
Îți dorești un prieten?
Adoptă un cățel
Click aici